
Ulusal Konsey ‘Ortak Metin’ dedi
Anastasiadis toplantıda kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelere dair bilgilendirme yaptı
Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bugün toplandı. Toplantıda, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, siyasi parti liderlerine bilgilendirme yaptı.
Kıbrıs Rum Radyosu’nun haberine göre, Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, toplantının bitiminin ardından yaptığı açıklamada, toplantının olumlu bir hava içerisinde geçtiğini ve siyasi partilerin, Kıbrıs sorunu müzakere sürecinin yeniden başlaması için ortak açıklama gerektiğine açık destek belirttiklerini söyledi.
Stilyanidis, siyasi partilerin Anastasiadis’in bu yöndeki icraatlarına destek verdiğini ve bu desteğin, oldukça olumlu bir adım olduğunu belirtti.
Anastasiadis’in AB yetkilileriyle ve ülke liderleriyle yaptığı temaslarla ilgili, belgelerle birlikte detaylı bilgilendirme yaptığını da ifade eden Stilyanidis, bunun yanı sıra, ortak açıklamayla ilgili yapmış olduğu temaslara dair tüm belgeleri de sunduğunu ve konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yaptığını kaydetti.
Stilyanidis, Ulusal Konsey’in Aralık ayı içerisinde, Kıbrıslı Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuruları konusuyla ilgili, Ocak ayında da stratejik konularla ilgili yeniden toplanacağını söyledi.
PAPADOPULOS ANASTASİADİS’E DESTEK VERDİĞİNİ SÖYLEDİ
DİKO’nun dün gerçekleştirilen kurultayının ardından başkanlığa seçilen Nikolas Papadopulos da, DİKO Başkanı sıfatıyla ilk kez katıldığı Ulusal Konsey toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Papadopulos, DİKO’nun, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in ortak açıklama konusundaki çabalarına destek verdiğini, ancak Anastasiadis’in müzakere zemininin aydınlatılmasıyla ilgili tezi konusunda ısrarcı olması ve müzakerelerin özünü, “çeşitlere” feda etmemesi gerektiğini söyledi.
Papadopulos ayrıca, yapıcı belirsizliklerin, Türk tarafına müzakerelerden kaçma olanağı sağladığını iddia etti.
AKEL’DEN “TÜRK İŞGALİNE” KARŞI İLGİ UYANDIRACAK ULUSLARARASI KAMPANYA ÇAĞRISI
Öte yandan ana muhalefet partisi AKEL de, Kıbrıs sorununda rol oynayan karar mekanizmalarının ilgisini uyandıracak, uluslararası bir kampanya başlatılması önerisi sundu.
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bugünkü Ulusal Konsey toplantısında ilgili öneriyi sunduklarını açıklarken, toplantıda, “Türk işgalinin” kırkıncı, Güney Kıbrıs’ın AB’ye üyeliğinin de onuncu yılı nedeniyle, bu kampanyanın başlatılmasına yönelik girişim yaptıklarını söyledi.
(tak)