1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kredi kartı YAKIYOR!
Kredi kartı YAKIYOR!

Kredi kartı YAKIYOR!

Kredi kartı ‘gecikme faizleri’ cep yakıyor, uzmanlar uyarıyor: “Asgari ödemeler çok yüksek faiz getiriyor”

A+A-

Uzmanlar, kredi kartlarının bir “ödeme aracı” olarak değil, bir “kredi ürünü” olarak kullanılması gerektiğini söylüyor. Her alışveriş sırasında kredi kartı ile ödeme yapanlar her ay sonunda fahiş miktarda faiz ödemek zorunda kalıyor. Bu durum da ödeme güçlüğüne yol açıyor.

Kredi kartları sorununu YENİDÜZEN’e yorumlayan Ekonomist Dr. Mustafa Besim:

• Kredi kartı borcu ödemelerinde ‘asgari ödeme tutarı’ yerine ‘toplam borç’ ödemek daha faydalı…
• Asgari ödemeler yüksek faiz getiriyor”
• ‘Toplam borç’ yerine ‘ asgari ödeme’ miktarını ödediği için % 10 civarında yüksek faizli borç  ödemek zorunda kalınıyor.
• Bir kartın ödeme günü ayın 3 ya da 4’ünde ise diğer karttan bu karta, diğerinin de 15’inde ödemesi varsa onu da diğer kartla ödüyorlar. Yani borcu borçla kapatmaya çalışıyorlar. Bu durum da ekonominin iyi olmadığını gösteriyor
• Normalde uygulanacak faizin gecikme faizinin 1,5 katını geçmemesi gerekir

Didem MENTEŞ

Kredi kartlarına uygulana gecikme faizleri cep yakıyor…  Uzmanlar, kredi kartlarının bir “ödeme aracı” olarak değil, bir “kredi ürünü” olarak kullanılması gerektiğini söylüyor. Her alışveriş sırasında kredi kartı ile ödeme yapanlar her ay sonunda fahiş miktarda faiz ödemek zorunda kalıyor. Bu durum da ödeme güçlüğüne yol açıyor.
Ekonomistler, bazı kredi kartı sahiplerinin faizlerin nasıl işlediği konusunda bilgi sahibi olmadığına işaret ediyor. Kredi kartı borcunun “asgari tutarı” ödendiğinde ayrı, hiç ödeme yapılmadığı durumlarda daha farklı faizlerin uygulandığından habersiz birçok tüketici,  yüksek faizler altında eziliyor.
Bankaların uyguladıkları faiz oranları konusunda çözüm alanının Faiz Yasası olduğuna dikkat çeken uzmanlar yasal değişikliğin şart olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de ise faiz oranları daha düşük uygulanıyor. Ayrıca, Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ‘geliri vergilemeyenler ile bin TL’nin altında gelir elde edenlerin kredi kartı limitini bin TL’ olarak sınırlama kararı alarak, kredi kartı kullanımlarına farklı bir uyguma getirdi. Biz de ise kazanca göre ya da ödeme şeklinde göre limit sınırlaması getirilmiyor.

Ekonomist Besim: “Asgari ödemeden kaçının”
Kuzey Kıbrıs’ta kredi kartı borçlarına ödenen faiz miktarları dudak uçuklatıyor. Ekonomistler, uygulanması gereken faizin, gecikme faizinin 1,5 katını geçmemesi gerektiğini söylüyor. Ancak Faiz Yasası nedeniyle bankaların uyguladığı gecikme faizleri vatandaşın cebini yakıyor. Ekonomist Dr. Mustafa Besim, kredi kartı borcu ödemelerinde ‘asgari ödeme tutarı’ yerine ‘toplam borcu’ ödemenin kredi kartı kullanıcıları açısından faydalı olduğunu söylüyor. Besim, ekonomideki durumun kötü olması nedeniyle kişilerin bir karttan diğer karta borç ödemesi yaptığını, borcu borç ile ödeyerek zarara uğradığını ifade ediyor. Besim, son 1- 2 yıl içerisinde kredi kartı borcu bulunan kişilerde patlama yaşandığını mahkemelerdeki davalardan da görülebileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de limit uygulaması
Öte yandan Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu alanda borçların artmasını önleme adına ‘limit’ taslağı hazırladı. Milliyet'in haberine göre, Bu çalışmanın bir diğer yanı da artan tüketici kredilerini aşağı doğru çekmek. BDDK’nın taslağı aylık geliri bin TL’nin altında olan kredi kartı sahiplerinin limitini bin TL ile sınırlamasına yol açacak. Bu uygulamayla kart kullanıcılarının taksitli harcamaları büyük oranda kısıtlanmış olacak. Bundan da en çok aylık maaşı bin TL’nin altında olan asgari ücretlilerin etkileneceği belirtiliyor.  Şu anda kart müşterileri aylık gelirlerinin iki katı tutarında kredi kartı harcaması yapabiliyorlar. Yeni taslak uygulamaya girdiğinde bu hüküm geçerliliğini kaybedecek ve aylık geliri bin TL’nin altında olanlar bu tutar kadar aylık harcama yapabilecekler.

***

Ekonomist Dr. Mustafa Besim:

“Asgari ödemeler yüksek faiz getiriyor”

Ekonomist Dr. Mustafa Besim, kredi kartı borcu ödemelerinde ‘asgari ödeme tutarı’ yerine ‘toplam borcu’ ödemenin kredi kartı kullanıcıları açısından faydalı olduğunu söyledi. Kredi kartı kullanıcılarının ‘toplam borç’ yerine ‘ asgari ödeme’ miktarını ödediği için % 10 civarında yüksek faizli borç ödemek zorunda kalındığına dikkat çeken Mustafa Besim, normalde uygulanacak faizin gecikme faizinin 1,5 katını geçmemesi gerektiğini hatırlattı. Kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarının Faiz Yasası’na bağlı olarak düzenlenmesine dikkat çeken Besim, Kuzey Kıbrıs’taki faiz ücretlerinin Türkiye’den daha fazla olduğunu vurguladı.
Besim,  5 bin TL’lik harcama yapan bir kişinin kat limitine rağmen asgari ödeme yaptığı takdirde çok yüksek bir faiz masrafına maruz kaldığını belirterek, asgari ödeme yerine toplam bakiyenin ödenmesi durumunda bu faiz uygulamasına tabi tutulmadığına dikkat çekti. Ülkedeki ekonomik gidişatın çok iyi olmadığına değinen Mustafa Besim, “ekonominin gerilemesiyle kişiler kredi kartını çoğaltarak ve aktarma yapma yöntemiyle borçlarını ödeme yoluna gidiyor. Bir kartın ödeme günü ayın 3 ya da 4’ünde ise diğer karttan bu karta, diğerinin de 15’inde ödemesi varsa onu da diğer kartla ödüyorlar. Yani borcu borçla kapatmaya çalışıyorlar. Bu durum da ekonominin iyi olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu. Dr. Besim, bankaların yıllık % 200 civarında çok yüksek faiz elde ettiğini, bunu da tüketiciye aktardıklarını ifade ederek, kredi kartı ödemelerinde azami borcu ödemenin kişileri zararlı çıkarttığının altını çizdi.

“Gecikme faizinin 1,5 katı alınmamalı”
Son 1- 2 yıl içerisinde kredi kartı borcu bulunan kişilerde patlama olduğuna ve mahkemelerdeki 7- 8 bin civarındaki dosya sayılarında bunu görüldüğünü anlatan Ekonomist Mustafa Besim, bunların kredi kartını doğru kullanmayı bilmeyenleri kapsadığına da dikkat çekti. Faiz Yasası üzerinde bir çalışma yapıldığını, bu yapılan çalışmada kredi kartı faiz oranlarının ayrı tutulmasına karar verildiğini söyleyen Besim, “uygulamada faizlerin ne olduğu belirtildi ancak bu şimdi uygulanmıyor. Normalde uygulanacak faizin gecikme faizinin 1,5 katını geçmemesi gerekir” dedi. Türkiye’de de bu durumun aynı olduğunu söyleyen Mustafa Besim, Kuzey Kıbrıs’ta uygulanan bir sistemin aslında tüketiciler için iyi olduğuna vurgu yaptı. Besim, şöyle konuştu: “Bizde kredi kartlarını bir sisteme bağladılar. Örneğin bir kişi 5 bin TL’lik bir alışveriş yapıp bunu 10 ay takside bağlamışsa, gelecek ay bu miktarı ödememişse aynı oranda başka bir alışveriş yapamaz. Sistem buna izin vermiyor, tüketicinin daha fazla alışveriş yapması engelleniyor” dedi.

Bu haber toplam 2319 defa okunmuştur