
“Hayat Pahalılığı ödeneği kalkıyor, her faturaya ek 5 TL geliyor”
Lefkoşa Türk Belediyesi’nde Başkan Harmancı’nın hedefleri
Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Harmancı, 2016 yılı içerisinde belediyede hayat pahalılığı ve denge ödeneğinin kaldırılması ve bayramlıkların 12 gün yerine 7 gün şeklinde hesaplanarak ödenmesi yönünde adım atılması halinde belediyenin 4.8 milyon TL’lik tasarruf sağlanacağını kaydetti.
TASARRUF TEDBİRLERİ NEYİ İÇERİYOR?
• 2016 yılı içerisinde hayat pahalılığı ödeneğinin kaldırılması,
• Denge ödeneğinin kaldırılması,
• 12 gün olarak hesaplanan bayramlık ödeneklerinin 7 gün şeklinde hesaplanarak ödenmesi
2016 YILI İÇİN EK GELİR HEDEFLERİ:
• Her faturaya 5 TL’lik ‘Ek Hizmet Bedeli’ uygulaması,
• 40.000 üniversite öğrencisinin bulunduğu Lefkoşa’da, kayıt esnasında her öğrenci için 150 TL’lik katkı payı alınarak, bütçeye 6 milyon TL katkı
• Otel geceleme ücretlerinde kişi başı gecelik 5 TL katkı, belediye bütçesine ek 1 milyon TL,
• Sigara için şehir vergisinden %3’lük bir uygulama ile bütçeye yıllık ortalama 2 milyon TL katkı
• Emlak vergisinde düzenleme; 120 metrekareye kadar olan evlerin mevcut şekli ile vergilendirilmesi, 125 – 200 metre kare arası evlerin metrekaresi 1,25 TL ve 200 metre karenin üzerindeki evlerin ise 1,5 TL üzerinden emlak vergisine tabii tutulması,
Ayşe GÜLER
Lefkoşa Türk Belediyesi’nde 2016 yılı için 4.8 milyon TL’lik tasarruf ön görülüyor.
Lefkoşa Belediyesi’ni yeniden düzlüğe çıkarmak için hazırlanan tasarruf önerilerinin yanı sıra “gelir artırıcı” tedbirler de gündemde.
Personele yönelik “Hayat pahalılığı” ödeneğinin yanı sıra denge ödeneğinin kaldırılması ayrıca bayramlık ödeneklerinin 12 yerine 7 güne düşürülerek ödenmesi ile tasarruf hedefine ulaşılacak.
Sendika ise ‘çalışanların kazanılmış hakları’ diyerek bu tedbirlere karşı çıkıyor.
Belediye Emekçileri Sendikası Başkanı Ulus Arpalıklı çalışanların kazanılmış hakları ile ilgili ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu vurgulayarak, ‘tasarruf önerilerine’ karşı olduklarını vurguladı.
Öneriler, tedbirler…
Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, 2016 yılı için ‘çözüm önerilerini, tasarruf tedbirlerini ve çalışanlardan beklentilerini’ açıkladı.
Kendisine ait sosyal hesabından açıklama yapan Harmancı, sigaraya şehir vergisi uygulaması, her faturaya ek hizmet uygulaması, öğrencilerden katkı payı alınması ve emlak vergisi konusunda önerilerini sundu.
Harmancı, Lefkoşalıların şehrine sahip çıkacağına ve ‘zor dönemde’ LTB ile dayanışma göstereceğine inancının sonsuz olduğunu belirtti.
2016 yılında özveri ve fedakarlığa ilk olarak kendi içlerinden başlanması gerektiğini söyleyen Harmancı, çalışanlardan da beklentileri olduğunu ifade etti.
Harmancı, bu dönemde dayanışma ruhunu artıracak geçici bazı önlemleri almayı başarmak gerektiğini savundu.
“Tasarruf sağlanmazsa, sosyal hakların bir kısmını ödeyememe durumunda kalabiliriz”
Harmancı, belediyede hayat pahalılığı uygulamasının kaldırılması, denge ödeneğinin kaldırılması ve 12 gün şeklinde hesaplanan bayramlıkların 7 gün şeklinde hesaplanarak ödenmesi yönünde adım atılması halinde belediyenin 4.8 milyon TL’lik tasarruf sağlanacağını kaydetti.
“Aksi durumda, bir şeye sahip olmadan onu ödeme durumumuz olmadığından, farklı kazanılmış sosyal hakların bir kısmını ödeyememe durumunda kalabiliriz” diyen Harmancı, “Bu zor dönemi atlatana kadar personelimizin göstereceği dayanışma ruhuna bu yıl ihtiyacımız vardır ve bu ruhun gösterileceğine dair inancım tamdır” şeklinde konuştu.
Her faturaya ‘ek hizmet uygulaması’…
Harmancı, 2016 yılı bütçesi göz önünde bulundurularak, bir yıllık süreçte her faturaya 5 TL’lik ‘Ek Hizmet Bedeli’nin uygulanmasının düşünülebileceğini dile getirdi.
Söz konusu uygulamanın Lefke, Güzelyurt ve Vadili Belediyeleri’nde olduğunu ifade eden Harmancı, uygulama ile yıllık 1,5 milyon TL civarında gelir yaratılacağını kaydetti.
***
Öğrencilerden 150 TL katkı payı alınması…
Öte yandan 40.000 üniversite öğrencisinin bulunduğu Lefkoşa’da, kayıt esnasında her öğrenci için 150 TL’lik katkı payı alınabileceğini, böylelikle bütçeye 6 milyon TL katkı sağlanabileceğini belirtti.
Harmancı, yurtdışında olduğu gibi, otel geceleme ücretleri için yeni bir yasa ile
‘gecelik standart fiyata geçilebileceğini’ de dile getirdi.
Yurtdışında uygulandığı gibi otelden çıkış yapacak misafirlerin ödeyeceği kişi başı sabit bir ücret talep ettiklerini söyleyen Harmancı, “Kişi başı gecelik 5 TL olarak uygulanabilecek bu rakamın 2015’te ülkemizdeki otellerin ortalama doluluk oranı dikkate alınarak hesaplandığında belediye bütçesine 1 milyon TL katkı olacaktır” şeklinde konuştu.
Sigaraya şehir vergisi uygulaması
Harmancı, sigaraya şehir vergisinden sadece %3’lük bir uygulama ile bütçeye yıllık ortalama 2 milyon TL katkı sağlanabileceğini söyledi.
Belediyeler Yasası’nın güncellenmesi ile tahsilat oranında ciddi bir artış sağlanabileceğini kaydeden Harmancı, böylelikle 2 milyon TL’lik gelir artışının mümkün olabileceğini dile getirdi.
Emlak vergisi…
Bunun yanı sıra emlak vergisinin uzun zamandır güncellenmediğini söyleyen Harmancı, bu konuda kısa ve uzun vadeli önerilerini paylaştı.
Harmancı, kısa vadeli olarak, 120 metrekareye kadar olan evlerin mevcut şekli ile vergilendirilmesi, 125 – 200 metre kare arası evlerin metrekaresi 1,25 TL ve 200 metre karenin üzerindeki evlerin ise 1,5 TL üzerinden emlak vergisine tabii tutulması konusunda öneride bulundu.
Harmancı, uzun vadede ise emlağın mevcut değeri üzerinden vergilendirilebileceğine değindi.
***
BES Başkanı Ulus Arpalıklı:
“Kırmızı çizgilerimiz var, duruşumuz net”
Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Ulus Arpalıklı ise sendikanın duruşunun net olduğunu, kazanılmış haklar ile ilgili kırmızı çizgilerinin bulunduğunu vurguladı.
Bu konu ile ilgili kısa bir süre sonra belediye idaresi ile bir araya geleceklerini söyleyen Arpalıklı, “Kurumun batmasından yana değiliz. Ancak çalışanların herhangi kazanılmış hakkını vermeyeceğimizi söyledik” dedi.

















