1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gazeteciler yürüyor: “İfade özgürlüğü onurumuzdur”
Gazeteciler yürüyor: “İfade özgürlüğü onurumuzdur”

Gazeteciler yürüyor: “İfade özgürlüğü onurumuzdur”

Uzunca bir süredir basın emekçilerine yönelik şiddet ve hakaretlerin, tedirgin edici şekilde arttığına dikkat çeken gazeteciler sokağa indi.

A+A-

Uzunca bir süredir basın emekçilerine yönelik şiddet ve hakaretlerin, tedirgin edici şekilde arttığına dikkat çeken gazeteciler sokağa indi.

Gazetecilerin örgütlü bulunduğu Basın-Sen ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin organize ettiği eylem Lefkoşa Dereboyu'nda yapıldı.

 

Yürüyüş, “Citroen Işıkları”nda maske ve mesafe kurallarına uyarak başlatıldı.

 

Çok sayıda basın çalışanının yanı sıra yürüyüşe bazı sendikalar, CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve bazı Milletvekilleri destek verdi.

 

Geçtiğimiz hafta Nur Nadir katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs Türk basını ve gazeteciler için çirkin ifadeler kullanmış, YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı Genç TV’de katıldığı TV programında program yapımcısı Muazzez Gazihan’a yönelik hoş olmayan tavırlar sergilemişti.

 

Alkışlarla Dereboyunda yürüdüler, sloganlar attılar…

Eylemde, “Özgür basın, özgür toplum”, “Özgür basın yoksa adalet de yok demektir”, “Siz bana işimi öğretemezsiniz”, “İfade özgürlüğü onurumuzdur”, “Özgür basın susmayacak”, “Boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankartlar taşındı.

 

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde basın çalışanları ve destek verenler alkışlarla Dereboyu Pizza Pronto çemberine yürüdü. Yürüyüş esnasında sık sık 'sosyal mesafe' uyarısı yapıldı.

 

Oturma eylemi yağmur nedeniyle yapılmadı…

Eyleme katılanlar 15 dakikalık oturma eylemini yağmur nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı. Yürüyüşün ardından ortak basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını Muazzez Gazihan okudu.

 

“Bizler silah tutan saldırganlar değil, kalem tutan fikir işçileriyiz”

Eylemde Basın-Sen ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin ortak açıklamasını ise televizyon programcısı Muazzez Gazihan okudu.

 

Açıklamada şöyle:

Uzunca bir süredir basın emekçilerine yönelik şiddet ve hakaretlerin, tedirgin edici şekilde arttığını gözlemlemekteyiz. Toplumu bilgilendirmekten öte hiçbir gayesi olmayan biz basın emekçilerine yönelik şiddetin artışı, sadece bir meslek grubuna yönelik değil, tüm topluma yönelik bir tehdittir.

 

Demokratik yapılanmanın en önemli güvencesi olan basın ve ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması tehdidiyle karşı karşıyayız. Bizler, hemen her gün gerek işverenler, gerekse hükümet temsilcileri tarafından tehditlere ve mobbinge maruz kalmaktayız.

Biz sizlerin sesiyiz! Hepinizin! En zor koşullarda çalışan; mesai saati olmayanlarız! Bayramlarda, tatillerde, törenlerde... Yeni yılın ilk gününde herkesin evindeyiz! İstenildiği zaman bir parmak hareketiyle ulaşabilecek mesafedeyiz!

Bir ülkenin gazetecileri baskı altındaysa, toplumun her kesimi de baskı altındadır. Bizler konuşamıyorsak, sizler de konuşamazsınız!

Biz gazeteciyiz! Özgürce soru sorabilmeliyiz. Özgürce haber yapabilmeli, düşüncemizi her platformda özgürce dile getirebilmeliyiz. Bizler silah tutan saldırganlar değil, kalem tutan fikir işçileriyiz.

 

Bizler, her kesimin sorununu kamuoyuna duyurabilmek için, saat mevhumu gözetmeksizin alın terimizi ortaya koyarak her platformdan sizlere ulaşan kişileriz!

 

“Kime nasıl soru soracağımızı, siz bize söyleyemezsiniz! Siz, bize işimizi öğretemezsiniz!”

 

Ancak, kamuoyuna daha fazla bilgi verebilmek için gösterdiğimiz bu çaba, sizlerin bize her istediğini yaptırabileceği anlamına gelmemektedir! Gazeteciler, sizlerin halka ilişkiler departmanı personeli değildir. Kime nasıl soru soracağımızı, siz bize söyleyemezsiniz! Siz, bize işimizi öğretemezsiniz!

 

Evet, bize işimizi öğretemezsiniz ve canınızın çektiği şekilde hitap edemezsiniz!

 

“Basın emekçileri, sizlerin kölesi değildir!”

 

Sabırlıyız ve alttan alırız ama biliriz ki, gazetecilik bazılarının yayınlanmasını istemediği haberleri yazmak, bazılarının duymak istemediği soruları sormaktır!

Sürekli diyaloğu kovalarız ancak haddinizi aşarsanız, size haddinizi bildirmekten de geri kalmayız!

 

Basın emekçileri, sizlerin kölesi değildir! Meslektaşlarımızı kirli oyunlarınıza alet etmek için bizleri kullanamazsınız!

 

Ne şımarıklığınız, ne küstah konuşmalarınız, ne de baskılarınız bizleri korkutamaz!..

Evet, sizden korkmuyoruz!

Ve yüksek sesle bir kez daha haykırıyoruz:

Siz, bize işimizi öğretemezsiniz!

Mesleğimiz onurumuz, gücümüz kalemimiz...

Bu haber toplam 2347 defa okunmuştur