1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Yarın "1 Mayıs"
Yarın 1 Mayıs

Yarın "1 Mayıs"

1 Mayıs etkinlikleri yarın saat 18.30’da Lefkoşa Kuğulu Park’ta toplanılmasıyla başlayacak. Katılımcılar, konser ve konuşmaların yer alacağı Sarayönü Meydanı’na kortej halinde yürüyecek.

A+A-

“1 Mayıs İşçi Bayramı” yarın 39 sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi partiler tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlanacak.

1 Mayıs etkinlikleri yarın saat 18.30’da Lefkoşa Kuğulu Park’ta toplanılmasıyla başlayacak. Katılımcılar, konser ve konuşmaların yer alacağı Sarayönü Meydanı’na kortej halinde yürüyecek.

Kutlamalar çerçevesinde Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Güney Kıbrıs’tan PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis ile SEK temsilcisi birer konuşma yapacak.

Müzisyen Arda Gündüz ile Sol Anahtarı şarkılarıyla 1 Mayıs kutlamalarına eşlik edecek.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına “Dev-İş, Türk-Sen, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, Devrimci Genel-İş, Emek-İş, Petrol-İş, Mağusa Türk Genel-İş, Güç-Sen, BES, El-Sen, Tel-Sen, Koop-Sen, Tıp-İş, TES, Bank-Sen, Gıda-Sen, Liman-Sen, Sağlık-Sen, DAÜ-Sen, DAÜ Bir-Sen, Basın-Sen, Hava Trafik Kontrölerleri Sendikası, Çağ-Sen, CTP-BG, TDP, BKP, YKP, KSP, DKB, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür, Baraka Kültür Merkezi, Barikat, Hava-Sen, KTMMOB, KTEZO katkı koydu.

1 Mayıs, Amerika’nın Chicago kentinde 8 saatlik iş günü için verilen mücadelenin anısına sosyalist ve işçi partilerinin 1889’da gerçekleştirdiği ikinci enternasyonal toplantısında tüm dünyada kutlanmasına karar verilmişti.

EROĞLU’NUN 1 MAYIS MESAJI

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu aracılığıyla, 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devlet ve ülkenin yeni bir yapılanma ve atılım sürecine girmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Eroğlu, veriler ve raporlara bakıldığında, bu konuda gecikmelerin çok pahalıya mal olması ihtimalinin güçlü olduğunun görüldüğünü söyledi.

Eroğlu, kritik bir noktada bulunulduğunu, halkın siyaset kurumundan beklentilerini yanıtlama zamanının geldiğini, hatta geçmekte olduğunu kaydetti. Eroğlu, hükümet, parlamento ve siyasi partilerden; Anayasal değişiklikler, Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası, Kamu Reformu yapılması yönündeki çağrısına, yapacakları çalışmalarla karşılık vermelerini beklediğini vurguladı.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Biz, Anavatan Türkiye ile birlikte bu yönde ilerlemeye kararlıyız. Umarız Rum komşularımız bir an önce uzattığımız bu barış ve işbirliği elini tutarlar ve çözüme odaklanırlar. Bu içinde bulunulan ekonomik sıkıntıların aşılmasına da yardımcı olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm çalışanlarımıza, halkımıza, mutlu, sağlıklı çalışmalar diler 1 Mayıs İşçi ve Bahar Bayramlarını candan kutlarım”

TDP’NİN 1 MAYIS MESAJI

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Cemal Özyiğit, 1 Mayıs’ın tüm emekçilerin savaşsız, sömürüsüz ve barış içinde bir dünya kurma özlemiyle birlik ve dayanışma günü olduğunu belirterek bu doğrultuda emekçilerin eşit, özgür, kardeşçe bir dünya kurulana kadar mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

DP’NİN 1 MAYIS MESAJI

Demokrat Parti (DP), dünya çalışanlarının birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ı büyük bir coşku heyecan, neşe ve mutlulukla kutladıklarını bildirdi.

BKP, PEO VE 1 MAYIS TERTİP KOMİTESİ’NİN ETKİNLİKLERİNE KATILACAK

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) 1 Mayıs’ta PEO öncülüğünde sabah saat 09.30’da Lefkoşa ve Larnaka’da; 1 Mayıs Tertip Komitesi öncülüğünde ise saat 18.30’da Lefkoşa Kuğulu Park ve Sarayönü’nde düzenlenecek eylemlere parti olarak katılacaklarını açıklayarak, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs’ta düzenlenecek eylemlere katılmaya çağırdı.
KSP

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), dünyanın birçok ülkesinde işçilerin 8 saatlik işgünü için yıllarca çok çetin mücadeleler verdiğini ifade ederek, bu yıl Kıbrıs'ta 1 Mayıs'ı çok zor şartlarda kutladıklarının bilincinde olduklarını kaydetti.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçilerin uzun yıllar sonucunda elde ettikleri sosyal ve ekonomik hakların fazla görüldüğünü savunan KSP, “Bu saldırıya karşı duracağız” dedi.

 

KAMU-SEN

Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen), Başkanı Mehmet Özkardaş: “Emeğin ve emekçilerin sömürülmeyeceği; emekçinin alın terinin karşılığını alacağı, herkesin sendikalı olacağı ve insanca bir geleceğe sahip olacağı, aydınlık 1 Mayıs’ların gelmesi dileğimizle, Yaşasın 1 Mayıs ve emek mücadelesi, yaşasın işçilerin kardeşliği”

TÜRK-SEN

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, 1 Mayıs’ın adeta geçmiş yılları aratır şekilde kutlanacağını ifade ederek, bunun sebebini “UBP hükümetinin hükümette olmasına rağmen iktidarda olmaması” olarak açıkladı.
Bıçaklı yayınladığı 1 Mayıs mesajında “Eğer bugün, demokratik ülkelerdeki çalışanlar ve ülkemizdeki sendikalarda örgütlenme ve günde 8 saat çalışma hakkımız varsa ve bu haklarımızı talep edebiliyorsak, hiç şüphesiz 1886 yılında çalışanların Chicago’da vermiş oldukları mücadelenin bir sonucudur” ifadelerine yer verdi.

1 Mayıs mücadelesinde hayatını kaybeden işçileri de anan Bıçaklı, tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı

KAMU-İŞ

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, çalışanların haklarının son 8 yıl içinde geriletildiğini, bu nedenle verimlilik ve motivasyonun ortadan kalktığını söyledi.
Dilek, önceki ve şimdiki hükümetlerin çalışma hayatıyla ilgili yasalar üzerinde yaptığı değişiklikler nedeniyle sosyal güvenlik konularında karışıklıklar yaşandığını, Toplu İş Sözleşmeleri’nin özelliklerini yitirdiğini, maaş-ücret uygulamalarının aynı iş yapan çalışanları bile sınıflara ayırdığını ileri sürdü.

ÇAĞ-SEN: “1 MAYIS PİKNİKTE DEĞİL, MEYDANLARDA KUTLANIR”

Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (Çağ-Sen), “1 Mayıs salonlarda veya piknik alanlarında değil, meydanlarda kutlanır” diyerek, 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin yarın saat 18.30’da Kuğulu Park’ta başlayacak eyleme katılacağını bildirdi.


GÜÇ-SEN

Gümrük Çalışanları Sendikası (Güç-Sen), örgütlü mücadele ve dayanışmanın gücünü ve önemini göstermek için herkesi yarın Lefkoşa’da Kuğulu Park’ta düzenlenecek 1 Mayıs etkinliklerine katılmaya çağırdı.


BASS

BASS sendikası, ülkedeki işçilerin yaşadığı sıkıntılar dolayısıyla 1 Mayıs’ı buruk kutladıklarını belirterek, “Hükümetler tarafından var olan hakların kaldırılması ve kısıtlanmasından dolayı insanlarımızın göçe zorlanmasını, sıkıntılara girmesini kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

 

 

(tak)

Bu haber toplam 1120 defa okunmuştur