
“Taksim siyaseti kaybetti, barış ve federasyon kazandı”
AKEL, Kıbrıs’ın kuzeyinde ezici bir çoğunlukla Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Tufan Erhürman’ı selamladı, sonuçların Kıbrıs sorunu açısından umut penceresini açtığını belirtti.
AKEL, Kıbrıs’ın kuzeyinde ezici bir çoğunlukla Cumhurbaşkanlığı’na seçilen Tufan Erhürman’ı selamladı, sonuçların Kıbrıs sorunu açısından umut penceresini açtığını belirtti.
AKEL’in sosyal medyadaki Türkçe sayfasından yapılan açıklamada, Türkiye’deki AKP hükümetinin Tatar’ın lehine yaptığı bariz müdahalelerin reddedildiği vurgusu yapılarak, Kıbrıs türk toplumunun yaşananlara büyük tepki gösterdiği ifade edildi.
Açıklama şöyle:
“Yeni Kıbrıslıtürk liderin belirlenmesi sürecinin sonucu Kıbrıs sorunu açısından bir umut penceresi açıyor
Kıbrıstürk toplumu Türkiye’nin boğucu müdahalelerine karşı, taksimci Ersin Tatar’ın savunduğu “iki devletli çözüm”e karşı ve federasyondan yana güçlü bir mesaj gönderdi.Kıbrıslıtürkler Tatar’ın ve onun gündeminin lehine Türkiye hükümetinin yaptığı bariz ve otoriter müdahaleleri reddettiler. Aynı zamanda bu sonuçlar işgal altındaki bölgede uygulanan ve Kıbrıstürk toplumunun yaşam standartlarını dramatik biçimde düşüren sosyoekonomik politikalara karşı büyük toplumsal tepkiyi de ifade etmektedir.
AKEL bu gelişmenin, Kıbrıs sorununda yeni bir çaba için BM Genel Sekreteri tarafından ifade edilen ve sadece Güven Arttırıcı Önlemlere değil, öze odaklanma yönündeki hazırlıkla bağlantılı bir şekilde, uzun süredir devam eden çıkmazın sona erdirilmesi ve Kıbrıs sorununun siyasi eşitliğin olacağı iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümüne kavuşturulması için müzakereleri yeniden rayına oturtulması, barış ve yeniden birleşme için önkoşulları yarattığı değerlendirmesini yapmaktadır.
AKEL’e göre, tüm taraflar için öncelikli hedef, 2017’de Crans-Montana’da kesintiye uğrayan müzakerelerin tüm yakınlaşmalar korunarak ve kalan konuların Guterres Çerçevesi temelinde müzakere edilmesiyle devam ettirilmesi olmalıdır.
AKEL tel örgülerden, yabancı ordulardan ve vesayetlerden kurtulmuş, özgür, bağımsız, yeniden birleşmiş ve barışçıl bir Kıbrıs için, tüm evlatlarının ortak vatanı olan bir Kıbrıs için Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin ortak mücadelesine devam mesajı göndermektedir.”















