
Şura tamamlandı, tartışma bitmedi
Şura’nın ‘Açılış Töreni’nde ‘Eğitimde şuranın önemine’ işaret eden ve ilk kez eğitim bakanlığı bütçesinde şura için kaynak ayrıldığını açıklayan Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, şura sonrası, ‘gerekli bulmadığı’ kararları dikkate almayacağını söyledi.
YENİDÜZEN
5. Eğitim Şurası tamamlandı, tartışması bitmedi…
166 temsilci, 120 gözlemci ve 286 katılımcı yer aldığı, 5 gün süren Şura’da, 11 komisyonun çalışması sonucu, 400’ün üzerinde kararın çıktığı Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “5. Milli Eğitim Şurası”nda, özellikle Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması, okullardaki “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasına yönelik kararlar öne çıktı.
Şura’nın ‘Açılış Töreni’nde ‘Eğitimde şuranın önemine’ işaret eden ve ilk kez eğitim bakanlığı bütçesinde şura için kaynak ayrıldığını açıklayan Eğitim Bakanı Arabacıoğlu, şura sonrası, ‘kararları dikkate almayacağını’ söyledi.
Bakan Arabacıoğlu’nun, eğitim şurasında alınan ‘Andımızın kaldırılması’ ve ‘İlahiyat Koleji’nin kapatılması kararlarını’ onaylamadığı ve bunları dikkate almayacağına yönelik ifadeleri basına yansıdı.
“Gerekli olanlar dikkate alınır”
Bakan Arabacıoğlu’nun Diyalog Gazetesi’ne yansıyan açıklamaları şöyle:
“Şuranın herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Alınan kararlar tavsiye niteliğindedir. Biz bakanlık olarak bu toplantıları eğitimde daha ileriye gidebilmek için, daha faydalı, çağdaş bir eğitim anlayışı ile çocuklarımıza neler kazandırabiliriz eğitimcilerimizin de tavsiyelerini dikkate almak için yapıyoruz. Dolayısıyla bu tavsiyelerden gerekli olanları dikkate alıp hükümetin de onayı ile önümüzdeki yıllarda uygulamaya koyabiliriz”.
Öte yandan Bakan Arabacıoğlu’nun, bu hafta içersinde düzenleyeceği basın toplantısı görüşlerini belirteceğini açıkladığı da yazıldı.
Öğretmen sendikaları ‘gerekli’ gördü…
Şura’nın ardından konu ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, şurada alınana her iki kararın şura genel kurulunda onaylandığını ve “şura kararı” olarak kayıtlardaki yerini aldığını belirtmişti.
Alınan her iki kararın, siyasi erk tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Gökçebel, alınan bahse konu kararların, bilimsel, demokratik, laik, parasız ve nitelikli kamusal eğitim talebini bir kere daha gözler önüne serdiğini ifade etmişti.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil de, d,n basına yansıyan açıklamalarında, ‘andımız’ın kaldırılmasının yeni bir karar olmadığına işaret ederken, yıllardan beri bu yönde bir talep olduğunu anımsattı. Elcil, okullarda yabancı öğrenci sayısının arttığına işaret ederken, günümüzde ‘andımız’ın gereğinin de kalmadığı görüşünü belirtti. Elcil, Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne Kıbrıslı Türkler’in ihtiyacı olmadığı görüşünü belirtirken, kolejin kapatılması ve yerine ihtiyaç olan bölümlerin açılması gerektiğini görüşünü paylaştı.
--------------------------------------------
'Şura kararları YASALAŞMALI' demişlerdi…
Eğitim Bakanlığı tarafından 9 yıl sonra yeniden toplanan 5’inci Eğitim Şurası’nda alınacak kararların uygulanıp uygulanmayacağı, Şura tamamlanmadan tartışma konusu olmuştu…
YENİDÜZEN, Şura’nın başladığı 10 Mart Pazartesi tarihinde sormuş, sendikalar “Eğitim Şurası ‘şov’ amaçlıdır” derken, uzmanlar “Şura kararları yasallaşmalı” demişti…
Varoğlu: “Devlet politikası olmalı…”
KTÖS Başkanı Güven Varoğlu, bugüne kadar Eğitim Şuraları’nda önemli kararlar alındığını ancak bunların kalıcı olmadığını belirterek, eğitim sisteminin hükümetlere göre değil devlet politikasına göre olması gerektiğini söylemişti.
Gökçebel: “Şuradan beklenti yok…”
“Bizim eğitimimiz belirleyen siyasi politikalardır, bu nedenle eğitim şurasından bir beklentimiz yok” diyen KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, bağımsız bir Çağdaş Eğitim Kurulu oluşturularak sürekli eğitim verecek bir yapı istediklerini aktarmıştı.
Sarpten: “Yasal güvence altına alınmalı…”
Eğitim uzmanı Salih Sarpten ise, şura kararlarının yasal mevzuatla güvence altına alınması gerektiğini belirterek, eğitim sisteminin siyasi otoriteye göre değil devlet politikası haline getirilmesi gerektiğine işaret etmişti.
-----------------------------
Şura’da ne kararlar alındı?
• “Okula Dayalı Yönetim” anlayışın benimsenmesi
• “Çok Kültürlülük” ve “Sosyal-Duyuşsal Öğrenme” unsurlarını içermesi,
• “Tam Gün Eğitim”e geçilmesi
• Zorunlu eğitimin 4 yaş grubundan itibaren başlaması
• Kolejlere girişin sıralama sınavı ile değil, “yönlendirme” ile olması,
• Kolejlerde sadece GCE, IGCSE ve A-Level programlarını içermesi
• Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması
• Kıbrıs Tarihi kitaplarının “barış eğitimi” kapsamında yeniden ele alınması
• Güney’in de “Kıbrıs Tarihi” dersleri ve kitaplarını düzenlenmesi için temas başlatılması
• Mesleki Teknik Öğretim’de, mesleki Ulusal Yeterlilik Kurulu kurulması
• Kıbrıs’ta olası çözüm düşünülerek “Çağdaş Bir Dil Politikası”nın hayat geçirilmesi
• Burs Tüzüğü’nün “Burs ve Öğrenim Kredisi Tüzüğü”ne dönüştürülmesi
• Yapılacak yeni okul binalarının “eko-okul” anlayışla inşa edilmesi
• Eğitim, Altyapı ve Donanım Standartları Kurulu oluşturulması
Salih Sarpten’in yazısını okumak için TIKLAYINIZ

















