1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sığınmacılarla ilgili yasal düzenleme şart”
“Sığınmacılarla ilgili yasal düzenleme şart”

“Sığınmacılarla ilgili yasal düzenleme şart”

“Sığınma, ölüm korkusu olmadan insanca yaşama temel bir haktır. Dünyanın dört bir yanından mülteciler ülkelerini ölüm tehlikesi ile terk etmek zorunda kalmaktadır. Böylesine önemli ve insani boyutu olan bir soruna gözlerimiz kapamamız ne uluslararası huku

A+A-

Mülteci Hakları Derneği, sığınmacı ve mültecileri tanıyan ve onların haklarını düzenleyen yasalar ve sistematik olarak işleyen bir altyapıya ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, hükümet yetkililerine, Kıbrıs’ın kuzeyinde sığınmacı ve mültecilere ilişkin yasal prosedürün oluşturulması yönünde uluslararası sorumluluklarını hatırlattı.

Özellikle “zorla sınır dışı edilme” konusunda ciddi endişeleri duyulduğuna işaret edilen açıklamada, “Sığınma, ölüm korkusu olmadan insanca yaşama temel bir haktır. Dünyanın dört bir yanından mülteciler ülkelerini ölüm tehlikesi ile terk etmek zorunda kalmaktadır. Böylesine önemli ve insani boyutu olan bir soruna gözlerimiz kapamamız ne uluslararası hukuk ne de insani açıdan kabul edilemezdir” denildi.
Mülteci Hakları Derneği bugün yayınladığı yazılı açıklamada, halk başta olmak üzere birçok kesimin gösterdiği dayanışma sonucunda, 8’i kadın, 8’i erkek, 21’i bebek ve çocuk toplam 37 Filistinli sığınmacı konusunda önemli adımlar atıldığına vurgu yapıldı.
Kıbrıs’ın kuzeyinde mülteci ve sığınmacıların sosyal statüleri ve haklarını düzenleyen yasaların olmayışı nedeniyle sığınma başvuruları konusunda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) görev yaptığına işaret edilen açıklamada, köprü görevi üstlenen Mülteci Hakları Derneği’nin ücretsiz hukuki ve sosyal danışmanlık desteği sunduğu kaydedildi.

Açıklama, şöyle devam etti:
“Maddi ve manevi dayanışma sonucunda, temel ihtiyaç malzemeleri, beslenme ve barınma kaynakları, basın emekçileri, sivil toplum örgütleri, sendikalar, işletmeler, yerel yönetimler ve duyarlı bireylerin gösterdiği dayanışma ile söz konusu Filistinli sığınmacılar için sağlandı ve sığınmacıların hatırı sayılır bir süre boyunca, bundan sonraki adımları belirlenene kadar coğrafyamızda yaşamlarını sürdürebilmeleri olanaklı kılındı. Ancak, tüm bu konuya ilişkin ivedi olarak devlet kurum ve yetkililerinin adım atması gerekmektedir. Bu husus, hem devletin sorumluluğu hem de temel ihtiyaçlara erişimin sürdürülebilir olması açısından çok büyük önem arz etmektedir”
Yetkililerin yasal ve idari açıdan alacakları tavrın hayati önem arz ettiğine işaret edilen açıklamada, “MHD olarak, ailelerin sığınma talepleri uyarınca, güvenli bir şekilde Kıbrıs’ın kuzeyinde kalmaları için gerekli tüm süreçleri başlatmış olduğumuzu tekrarlar ve ‘zorla sınır dışı edilme’ hususuna ilişkin ciddi endişelerimiz olduğunu kamuoyu ile paylaşırız” denildi.
(TAK)

Bu haber toplam 1243 defa okunmuştur