
“Şiddetin pek çok boyutuna maruz kalınıyor”
“Kadına yönelik şiddettin önlenmesinde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanması gerekliliği temel hedef olarak belirlenmeli, ataerkil engelleri kaldıracak sosyal bilinçlendirmeler hayata geçirilmeli”
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü
DAÜ - KAEM 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili açıklama yaptı.
DAÜ – KAEM Başkanı Doç. Dr. Fatma Güven Lisaniler ve Yönetim Kurulu üyeleri, kadın ve kız çocuklarının çoğunlukla ev-içi şiddet, cinsel istismar, tecavüz, zorla evlendirme, namus adına işlenen suçlar gibi insan haklarını ciddi şekilde ihlal eden şiddetin pek çok boyutuna maruz kaldığını ifade etti.
“Kadına yönelik şiddetin, özel alandan çıkarılarak, kamusal bir sorun olarak politikleştirilmesi gerek”
Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin dünyanın her bölgesinde hızla artığının ve yaygınlaştığının vurgulandığı açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
“Günümüzde kadına yönelik şiddet, geniş bir toplumsal çerçevede sosyo-kültürel bir sorun olarak ele alınmakta, kadının insan hakları ihlali ve bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmekte ve önlenmesi için gerekli tedbirler geliştirilmektedir.
Özellikle “Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW)” ve “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev-içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” gibi hukuki metinlerle, devletlere önemli pozitif sorumluluklar yüklenmektedir.
Bu çerçevede her bir taraf devlet, ‘sosyal devlet’ ilkesinin gerektirdiği sosyal politikaları hızla yürürlüğe koymak durumundadır. Bunun için de öncelikle kadına yönelik şiddetin, özel alandan çıkarılarak, kamusal bir sorun olarak politikleştirilmesi gerekmektedir.” TAK

















