1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Seyis, "Tatar ne yaptığını bilmiyor"
Seyis, Tatar ne yaptığını bilmiyor

Seyis, "Tatar ne yaptığını bilmiyor"

“Şimdilerde ise geldiği noktada ‘Toplu sözleşme 2012 sonu biter, onun için bu günden sonra Kıdem tazminatı yasal değil’ diyor ve ‘yasal olmayan şeye ben imza atmam’ diye ekliyor. Bu hallerinden de anlaşılacağı gibi, ya ne yaptığını bilmiyor, ya da laf kal

A+A-

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-İş) Genel Başkanı Mehmet Seyis, İş Yasası’nın 30. maddesinin toplu iş sözleşmesi imzalanmasa bile Kıdem Tazminatı hakkının devamını öngördüğünü belirtti.

Mehmet Seyis yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanı Ersin Tatar’a hitaben, “Ersin bey, eğer gerçekten safça ‘aslında ben hak kaldırmak istemem ama yasa bu’, noktasında isen, için rahat olsun, git sözleşmeyi imzala. Çünkü atacağın imza hem Anayasaya hem de İş Yasası’na uygun olur”, dedi.

Maliye Bakanı Tatar’ı çelişkili açıklamalar yapmakla suçlayan Seyis, Tatar’ın önce “TC hükümeti ile imzaladıkları programda olduğu gibi kıdem tazminatlarını kaldıracaklarını” açıkladığını, daha sonra 2008 tarihinde çalışmaya başlayan “İşçiler dahil kimsenin yasa gereği hakkı olmadığını” söylediğini kaydederek şu görüşleri paylaştı:

“Şimdilerde ise geldiği noktada ‘Toplu sözleşme 2012 sonu biter, onun için bu günden sonra Kıdem tazminatı yasal değil’ diyor ve ‘yasal olmayan şeye ben imza atmam’ diye ekliyor. Bu hallerinden de anlaşılacağı gibi, ya ne yaptığını bilmiyor, ya da laf kalabalığı ile herkesi kandırmaya çalışıyor. Her şeyden önce son geldiği noktada toplu iş sözleşmesinden bahsetmeye başlaması, “kıdem tazminatı hakkının yasa ile değil toplu sözleşme ile elde edilen bir hak olduğunu kabullendiğini veya anladığını gösteriyor. Ancak bu kez de “tekrar imzalamam çünkü yasal olmaz” diyerek başka bir yalan söylüyor veya hala yasaları bilmediği ortaya çıkıyor.”

İş Yasası’nın 30. maddesinin toplu iş sözleşmesi imzalanmasa bile Kıdem Tazminatı hakkının devamını öngördüğünü ifade eden Seyis, “İş Yasasının 30. maddesinin 2. bendi şöyledir; ‘Toplu iş sözleşmesinin sona ermesi veya hizmet akdinin süresinin dolması halinde, yenisi imzalanıncaya kadar mevcut toplu iş sözleşmeleri veya hizmet akitleri devam eder’” dedi.

Seyis, Tatar’ı konuyu kamuoyu önünde tartışmaya da çağırdı.

(tak)

Bu haber toplam 1266 defa okunmuştur