1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Neler konuşuldu ?
Neler konuşuldu ?

Neler konuşuldu ?

Anastasiadis liderler yemeğinde üç konuyu gündeme getirdi

A+A-

“Apostolos Andreas, kayıplar sürecinin hızlandırılması, Karpaz Bölge Piskoposu’nun Kuzey’e geçmesi”

Maraş önerisine güvenlik konseyi üyeleri tarafından destek

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, liderler arasında Perşembe akşamı gerçekleştirilen yemekte, Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu, kayıplar sürecinin hızlandırılması ve Karpaz bölge piskoposu Hristoforu’nun Kuzey’e geçişine izin verilmesi konularını gündeme getirdiği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, aldığı bilgilere dayanarak, BM Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından verilen ve BM Misyon Şefi ve Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in ara bölgedeki ikametgahında gerçekleştirilen yemekte, daha çok havadan ve sudan bahsedilmesine karşın, siyasi sohbetin de yapıldığını yazdı.
Gazete yine edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in, Eroğlu’na, insani nitelikli üç konuyu ilettiğini belirtti.
İddiaya göre Anastasiadis, Eroğlu’ndan Karpaz bölge piskoposu Hristoforu’nun Kuzey’e geçişine izin verilmesini talep ederken; Eroğlu, bunun kendisinin değil Dışişleri Bakanlığı’nın konusu olduğunu söyledi. Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu konusunu gündeme getiren Anastasiadis kayıplar konusundan da bahsetti ve bu sürecin hızlandırılmasını istedi. Kayıplar konusunda ise Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu müdahalede bulundu ve kardeşinin kayıp olduğunu anımsattı.


Toplantıda açıkladı
Politis gazetesi, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, liderler arasındaki yemekte Cumhurbaşkanı Eroğlu’na üç konu ilettiği şeklindeki bilgiyi önceki gün gerçekleştirilen Kıbrıs Rum siyasi parti başkanları toplantısında açıkladığını yazdı.
Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs Rum Siyasi Parti Başkanları toplantısı sırasında, liderler yemeğinde Kıbrıs sorununun ele alınmadığını söylerken Downer’in Rum Başkanlığı’na yönelik olumlu mesajlarına karşın Downer konusunun mevcut olmayı sürdürdüğünü ifade etti.
Anastasiadis, Downer’in Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmesinin de olumlu olduğunu söyledi.
Gazete, bilgilere dayanarak liderler arasında gerçekleştirilen yemeğin büyük bir bölümünde, katılımcıların aileleri, örneğin kaç çocukları ve torunları olduğu gibi konuların ele alındığını yazdı.
Gazete ayrıca BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in eşi Niki’nin Meral Eroğlu’yla ve Andri Anastasiadi ile oldukça sohbet ettiğini belirtti.
Habere göre Anastasiadis yemekte var olan zorluklara değinerek Güney Kıbrıs’taki ekonomik durumdan bahsederken Cumhurbaşkanı Eroğlu, ifade ettiği düşünceleriyle bu zorlukları bildiğini gösterdi.

Güvenlik Konseyi üyelerinden Maraş önerisine destek

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum tarafının, güven yaratıcı önlemler çerçevesindeki Maraş ile ilgili önerisinin Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından destek gördüğünü, bunun da, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, Perşembe günü, telekonferans aracılığıyla, Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken ortaya çıktığını yazdı. Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak bilgilendirme sırasında ayrıca Downer’a tek destek bildiren kişinin İngiltere daimi temsilcisi olduğuna da dikkati çekti.
BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerin genel olarak verdiği imajın “Güney Kıbrıs’ın, ekonomik kriz nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorlukları anlayışla karşıladıkları” şeklinde olduğunu yazan gazete hepsinin de sonbahara atıfta bulunduğunu belirtti.
Habere göre Downer’a tek desteği belirten İngiliz Daimi Temsilci, olumsuz söylemin sona erdirilmesi gerektiği görüşünü dile getirirken, Amerikan temsilcisi, ekonomik durumun, şu an hareketlere izin vermediğini söyledi ve bütünlüklü çözümün gerekliliğinden bahsetti.
Fransa, Çin, Rus, Lüksemburg ve Guatemala temsilcileri ise Maraş’a atıfta bulunarak Güney Kıbrıs’ın, güven yaratıcı önlemlere ilişkin önlemlerine destek belirttiler ve müzakerelerin başlamasından önce doğru bir hazırlığın gerekliliğini vurguladılar.
Söz konusu ülke temsilcileri ayrıca Güney Kıbrıs’ın ekonomik zorlukları göğüslemesi için gerekli zamanın verilmesi gerektiğinden de bahsettiler. Gazete Azerbaycan temsilcisinin ise Kıbrıs sorununun 50 yıldır açık olduğu 2008 yılından beridir Türk tarafının çabasına karşın çözümün sağlanamadığını şeklinde ifadelerinin de muhtemel tek “falso” olarak addedildiğini yazdı.
Downer’in, bilgilendirme sırasında Güney Kıbrıs’taki iç durumu düşünerek daha ileri tepkilere neden olmak istemediğini yazan gazete Downer’in, Anastasiadis’i “Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı ve pragmatist” olarak nitelendirdi ve ekonomik durumun Anastasiadis’in müzakerelere dahil olmasına imkan vermediğini dile getirdi.
Downer Güvenlik Konseyi’ne ayrıca Anastasiadis’in müzakereci tayin etme niyetinde olduğunu ve 15 Haziran’da gerçekleştirilecek Ulusal Konsey toplantısına önem verdiği bilgisini verdi.

Müzakerelerin başlaması…
Eroğlu için ise Downer, Eroğlu’nun çözüm isteğini dile getirdiğini ve müzakerelerin şimdi başlamasını arzuladığını ifade etti.

Eric Rubin’in temasları

Politis gazetesi “Made İn USA Arabuluculuk- Eric Rubin Maraş ve Ercan’ı Görüştü” başlıklı haberinde ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’in son 24 saat içerisinde adada yaptığı temaslarda, ABD’nin, Kıbrıs sorununa büyükölçüde müdahil olmak istediği mesajını verdiğini yazdı.
Rubin’in, Eroğlu, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, Downer ve Kasulidis ile görüştüğünü anımsatan gazete aldığı bilgilere dayanarak Rubin’in, müdahil tarafların, gerçekten çözüm gidişatında hareket edeceklerini göstermeleri durumunda, ülkesinin, Türkiye ile Rum Yönetimi arasında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katılımıyla, arabulucu rolü oynamaya kararlı olduğunu vurguladığını belirtti. Habere göre Kıbrıs Rum tarafı ise yeniden Maraş konusunu gündeme getirdi ve Maraş’ın açılmasının, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını sağlayabileceği görüşünü ortaya koydu.
Gazete bu konunun, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin Mağusa limanı ve Ercan Havalimanı ile ilişkilendirilmesiyle gündeme geldiğini yazdı. Öte yandan Haravgi gazetesi diplomatik çevrelerin, Eric Rubin’in liderler arasındaki yemeğe katılmak istediği şeklindeki bilgileri yalanladığını yazdı.
Habere göre aynı kaynaklar, Rubin’in, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’e başarı perspektifi bulunması halinde çabalara müdahil olmaya ilgi duyduğu bilgisini verdiğini belirtiler.

Güney Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısı

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında toplanan Kıbrıs Rum siyasi parti başkanları konseyi toplantısının büyük bir bölümünde Kuzey’deki Taşınmaz Mal Komisyonu ile buraya yönelik toplu başvurular konusunun ele alındığı belirtildi.
Politis gazetesi konsey toplantısında, başvuruları inceleyecek ve de başvuruların sınırlandırılması için ne yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunacak olan partiler arası bir komite kurulmasına karar verildiğini yazdı.  Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Hristos Stilyanidis, Taşınmaz Mal Komisyonu’na özlü olarak başvuru yapıldığı andan itibaren, siyasi milli çıkarların uygulanmasında ciddi sorunlar yarattığını söyledi.
Stilyanidis açıklamasında ayrıca Anastasiadis’in parti başkanlarına, liderler arasındaki yemek, Avrupa Konseyi çerçevesindeki temasları ve ABD yetkilisi Eric Rubin ile görüşmesi hakkında bilgi verdiğini açıkladı. Alithia gazetesine göre Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvuru sayılarının parti başkanlarına sunulup sunulmadığı sorusuna yanıt veren Stilyanidis, verilerin verildiğini ancak partiler arası komitenin kurulmasıyla daha fazla verinin verilmesini beklediklerini, bunların da derinlemesine inceleneceğini belirtti. TAK

Bu haber toplam 1222 defa okunmuştur