1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Maraş'a başvuru: Tatar'a göre 3 bin, Saner'e göre 344
Maraş'a başvuru: Tatar'a göre 3 bin, Saner'e göre 344

Maraş'a başvuru: Tatar'a göre 3 bin, Saner'e göre 344

Maraş'taki Kıbrıslı Rum mülkiyeti ile ilgili çelişkili açıklamalar sonrasında 'KKTC Cumhurbaşkanlığı' yeni bir açıklama yaptı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı düzeltti

A+A-

Maraş'a yönelik Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK)'ya yapılan başvurularla ilgili Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ersan Saner'in açıkladığı çelişkili rakamlar dikkat çekti.

'KKTC Cumhurbaşkanlığı'ndan yeni bir açıklama yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya'da yaptığı açıklamada, "
(Maraş’ta) Mal ve mülklerin iadesi için 3 binden fazla Rum ve yabancının TMK’ya başvurduğunu biliyorum. Madem onlar başvuruyor ve biz de malları iade etme noktasındayız, dolayısıyla bu insan hakları bakımından olumlu bir gelişmedir. demişti.

Başbakan Ersan Saner, Meclis'teki konuşmasında bu açıklamayı düzeltti.


“Taşınmaz Mal Komisyonu’na Maraş’la ilgili 344 civarında başvuru oldu, Cumhurbaşkanı 3 bin kadar Rum’un başvuru yapmasına imkan sağlanacağını söylemek istedi” sözlerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı bu gelişmeler üzerine şu açıklamayı yaptı:

"

Bilindiği üzere Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin etkin iç hukuk yolu olarak tanıdığı bir kurumdur. TMK’nın işlemleri çerçevesinde 1974’ten sonra Kıbrıslı Rumların ülkemizde terketmiş olduğu mülklere ilişkin uluslararası hukuk çerçevesinde çözümler bulunmaktadır.

Bu bölge 3.525.175 metrekaredir (2634 dönümdür) ve özel mülk bağlamında TMK’ya 3000’e yakın başvuru beklentimiz vardır. Bugüne kadar ise TMK’ya Kapalı Maraş’a ilişkin 344 başvuru yapılmıştır.

Vakıflar İdaresi de dahil tüm hak sahiplerinin KKTC mevzuatı çerçevesinde haklarını arama yolu açıktır. Vakıflar İdaresi de TMK’da da dahil olmak üzere muhtelif davalarda hukuk süreçlerine başvurarak bu haklarını halihazırda aramaktadır.
 

KKTC’nin Maraş Açılımı çerçevesinde ortaya koyduğu ilke,1974’te Kapalı Maraş’ın önceki sakinleri de dahil meşru hak sahipleri olan gerçek ve tüzel kişilere mülklerinin TMK aracılığıyla çare bulunmasına olanak tanımak olmuştur. Böyle bir açılım KKTC toprağı olan Kapalı Maraş’ın uluslararası hukuka uygun bir şekilde yaşama dahil edilmesine yol açacaktır.  
 

Maraş bölgesinin egemenlik ve yönetiminin KKTC’ye ait olduğu tartışılamaz. Devletimiz için öncelikli konu 47 yıldır kapalı tutulan bu bölgenin tüm adanın menfaatine olacak şekilde kendi yönetiminde açılmasıdır ve bu anlamda geri adım atmamız söz konusu olamaz.
"
 

Bu haber toplam 2918 defa okunmuştur