
“Maraş ve Ercan ile ilgili çalışma yapılıyor”
Güven Yaratıcı Önlemler konusunda basına kapalı yürütülmekte olan diyalogda Maraş ve Ercan Havaalanı’yla ilgili “çok ciddi çalışmalar yapıldığı” öne sürüldü.
Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunda basına kapalı yürütülmekte olan diyalogda Maraş ve Ercan Havaalanı’yla ilgili “çok ciddi çalışmalar yapıldığı” öne sürüldü.
Haftalık Kathimerini diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberini “Maraş ve Timbu (Ercan) İçin ‘Ciddi Çalışmalar’... Washington GYÖ Konusundaki İlerlemeden Cesaretlenmiş Görünüyor, Lefkoşa ve Atina ‘Sepetlerini Küçük Tutuyor’... Müzakereciler Arasındaki Görüşmeler Esasa Girdi” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre aynı kaynaklar, BM’nin işbirliğinde komuta etmekte olan Amerikalıların bu çalışmalardan, özellikle de Ankara’nın Maraş konusunun müzakere masasına konulmasını ilk kez kabul ediyor olmasından cesaretlenmiş göründüğünü söyledi. Kıbrıs Rum ve Yunan hükümet kaynakları ise Ankara’dan gelen olumlu işaretler konusunda Washington’u doğrularken, ‘sepetlerini küçük tuttuklarına’ işaret etti.
“Tezler iletildi”
Gazete her halükarda gelen bütün bilgilerin GYÖ’lerin -Maraş’ın açılması gibi- Kıbrıs Rum kamuoyu düzeyinde yeni bir dinamik ve bu sefer özlü bir şey oluyor inancı yaratacak kadar güçlü olması gerektiği kanaatinde birleştiğini savundu. Planlamalara göre GYÖ’lerin, bazı hareketlerde bulunması için Türkiye’ye de bu durumda Ercan Havaalanı’nın açılması gibi bir teşvik vermesi gerektiğine işaret eden gazete, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin konuyla ilgili tezlerini arabuluculara ilettiğini ve “egemenlik konusunda çizdiği kırmızıçizgisini çiğnemesinin hiçbir şekilde söz konusu olmadığını” açıkça ortaya koyduğunu yazdı. Gazeteye göre Kıbrıs Rum Yönetimi, böyle bir şeyin (Ercan Havaalanı’nın açılması) havaalanının, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne kaydedilmesi şartıyla BM idaresinde işlemesi ile sağlanabileceği görüşünde. TAK

















