1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. LTB'de bir ilk
LTBde bir ilk

LTB'de bir ilk

LTB meclisi dün akşam halka açık toplandı, toplantı internetten canlı yayınlandı…

A+A-

“Toplam borç 118 milyon TL”

Firuzan NALBANTOĞLU


Toplantının önemli unsurları şunlar:
“Ya personel ya da personel giderleri azaltılacak”
Maliye Bakanlığı’na temliğin kaldırılmasıyla ilgili yazı yazılması kararı alındı
11. Tiyatro Festivali 2-30 Eylül tarihlerinde, sponsorlardan sağlanacak 190 bin TL bütçeyle yapılacak

LTB belediye meclisi, dün uzun zamandan sonra halka açık toplandı. İnternetten canlı yayınlanan toplantıyı, kalabalık bir kitle izledi, zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandı, ortam gerildi. Saat 18:00’de başlayan toplantı, iki saatten fazla sürdü. Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) belediye meclisi, dün akşam mali konuları görüşmek üzere toplandı. Halka açık olarak yapılan toplantıda, ilk olarak Kültür Sanat Komitesi’nin 11. Tiyatro Festivali’nin 2-30 Eylül tarihlerinde, sponsorlardan sağlanacak 190 bin TL bütçeyle yapılması, eksilen miktarın ise belediye bütçesinden sağlanması yönündeki tavsiye kararı ele alındı. Tavsiye kararının ele alınması sırasında söz alan LTB başkanı Kadri Fellahoğlu, kültür sanata önem verdiklerini, normal şartlarda 190 bin TL’nin böylesi önemli bir festival için küçük sayılabilecek bir rakam olduğunu ancak belediyenin şu an ki durumunda bu rakamın büyük bir yük olacağını söylemesinin ardından,  festivalin tamamen sponsorlarla yapılması gerektiğini vurguladı. 190 bin TL’nin bulunması için kendisi dahil bütün belediye meclisinin çok çalışacağı sözünü veren Fellahoğlu’nun konuşmasının ardından, Komitenin tavsiye kararı değiştirilerek, festivalin sadece sponsorlarla yapılması yönünde ve oy çokluğuyla kabul edildi. TDP’li iki üye bu karara ret oyu verdi ve belediye bütçesinden de festivale para ayrılabileceği görüşünü ifade etti. Toplantıda daha sonra LTB Tiyatrosu’nun Gaziantep’te yapılacak Çocuk Tiyatroları Festivali’ne Limasol Bank sponsorluğuyla katılması oy birliğiyle onaylandı.

Toplam borç 118 milyon TL
Alınan bu kararların ardından, belediyenin içinde bulunduğu mali sıkıntı ve çözüm yolları görüşüldü. İlk olarak LTB mali sekreteri, LTB’nin içinde bulunduğu durumda toplam borcun 118 milyon TL olduğunu belirtirken, bankalar ve şirketlere toplamda 34 milyon, devlet kurumlarına 79 milyon 269 bin, esnafa 4 milyon 184 bin ve yurt dışı üyelik aidatlarına ise 68 bin TL olduğunu açıkladı. LTB’nin şu an kullanılabilir nakit limitinin 1.5 milyon TL olduğu belirtilirken, önümüzdeki Cumaya kadar emlak vergilerinden en az 1 milyon TL toplanacağı öngörülüyor. Öte yandan, maaşların ödenebilmesi için 2.907 bin TL’ye ihtiyaç duyuluyor. Toplu sözleşme gereği, 1 Mayıs ödeneğinin de toplamda 20 bin’e yakın olduğu belirtildi.

“LTB avukatları tehdit aldı”
Fellahoğlu, LTB’ye alacak iddia eden kurum ve kişiler tarafından yaklaşık 17 dava açıldığını, dört tanesinin yargıda olduğunu, alınan tehditler nedeniyle belediyenin avukatlarının bu dört davayla uğraşıp ilgilenmekten çekindiğini söyledi. Bu dört davanın sahibinin Tekcen Finans ve Fikret Dorman olduğunu söyleyen Fellahoğlu, davaların devam ettiğini ve Fikret Dorman’a ait davanın 684 bin TL miktarında olduğunu belirtti. KIBTEK’in de LTB’ye dört dava açtığını söyleyen Fellahoğlu, Göçmenköy Trafik ışıklarının 49 bin TL’lik borcundan dolayı yanmadığını, ilgili yerlerle konuşup bağlatıldığını fakat sistemde çıkan bir sorundan dolayı, sıkıntının giderilemediğini belirtti. Fellahoğlu, İhtiyat Sandığı’nın da LTB’ye 40 milyon TL için dava açtığını söyledi.

“Ziraat kredisi ile ilgili meclis kararı geçerli”
LTB’nin belediye meclisinin Aralık 2012’de borç yapılanması ile ilgili almış olduğu kararı hatırlatan Fellahoğlu, bu kararla ilgili Sayıştay raporu bulunduğunu, buna göre bütçe gelirlerinin oranı kadar borçlanılabileceğini, belediye gelirlerinin 20%’sini aşan borçların Bakanlar Kurulu onayıyla borçlanabileceğini hatırlattı. Ziraat kredisi ile ilgili önceden alınan kararın geçerli olduğunu, bunu netleştirmek için Hukuk Dairesi ile görüşeceğini söyleyen Fellahoğlu, kredinin alınması bir takım koşulların uygulanması gerektiğini belirtti.


“Ya personel ya da personel giderleri azaltılacak”
Bunun için iki alternatif olduğunu söyleyen Fellahoğlu, “Ya personel, ya da personel giderleri azaltılacak” dedi. Mali durumu toparlamak için somut önerilere ihtiyaç olduğunu söyleyen Fellahoğlu, “Zamanımız yok” dedi.
Maliye Bakanlığı’na temliğin kaldırılmasıyla ilgili yazı yazılması kararı alındı


Bunun üzerine söz alan Demokrat Parti meclis üyesi Kemal Mut, Bakanlar Kurulu’nun LTB’ye koyduğu temlik kararını hatırlatarak, Maliye Bakanlığı’na temliğin kaldırılması için yazı yazılmasını önerdi. Temlik kaldırılmadığı takdirde mahkemeye ara emri için müracaat başvurusunun yapılabileceğini söyledi. Bunun üzerine, Maliye Bakanlığı’na temliğin kaldırılmasıyla ilgili yazı yazılması kararı oybirliğiyle alındı. LTB’nin devletten aldığı 2.5 milyon TL’lik katkı payının 2 milyona yakını, maliye bakanlığı tarafından borçlara temlik edildiği ve alınan 6 milyonluk avansın da maaşlara yatırıldığı için, LTB kasasına devlet katkısı neredeyse girmiyor.

Bu haber toplam 1861 defa okunmuştur