
‘KRİZ’ uyarısı
Su krizi devam ederken KANAL SİM’e konuşan CTP Genel Başkanı Talat suyun işletilmesiyle ilgili Türkiye ile anlaşmazlık yaşandığını söyledi ve ekledi: Su krizi her türlü krize dönüşebilir
• ESAS RİSK MALİ PROTOKOLÜN İMZALANMAMASI… Suyun işletilmesiyle ilgili bir sorun yaşandığını ifade eden CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Bizim için riskli olan Mali Protokol’ün imzalanmaması, 13. Maaş şu, bu değil” dedi, su konusundaki anlaşmazlığın adeta ortamı ‘zehirlediğini’ kaydetti.
• NE KADAR BİRLİKTE DİRENEBİLİRİZ, BİLMİYORUM… ‘Su krizi’nin ‘her türlü krize’ dönüşebileceğini ifade eden Talat, “Bu hükümet bozulursa, bu ortamda başka hükümet kurulur mu bilmiyorum. Maruz kaldığımız bu baskıya, baskı derken ekonomik sıkıntıları kastediyorum, Hükümet ortağımız ile ne kadar birlikte direnebiliriz bilmiyorum” şeklinde konuştu.
• “Başta Su Dairesi ile DSİ yönetsin yazıyordu, şu anda öyle bir görüşleri yok” “Bunca zaman Türkiye 13. Maaşı ödemedi ki, biz ödedik. Nasıl ödendi bunca zaman? Mesele bir yerleri satarak yapıldı, hava alanını sattılar örneğin… Geçen yıl vergi affı ile yüksek miktarda vergi toplandı ödendi.”
YENİDÜZEN
Suyun işletilmesiyle ilgili bir sorun yaşandığını ifade eden CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Yatırım açısından biz özele kapalı değiliz. Biz özelin de içinde olacağı bir modeli tartışıyoruz. Müzakere devam ediyor, son aşamaya gelmiş değiliz” şeklinde konuştu.
KANAL SİM’de Meyil Adakul’un sorularını yanıtlayan Talat, bu güne kadar yürütülen müzakerelerde çıkan durumun Parti Meclisi’ne götürüldüğünü, PM’nin de bu konuda eski iradesini teyit ettiğini kaydetti.
Parti Meclisi’nin çıkan durumu olumsuz bulduğunu aktaran Başkan Talat, “Biz suyun işletilmesinin nasıl olacağı yönünde organizasyonu nasıl yapabileceğimizi konuşuyoruz” dedi.
“Planlanmış bir Ankara ziyaretim yok…”
Soru üzerine planlanmış bir Ankara ziyareti olmadığını ifade eden Başkan Talat, “Başbakan'ın yok. Başbakan zaten anlaşmayı imzalamaya gidecekti, anlaşma ortada olmadığı için de ziyaret de yok” şeklinde konuştu.
“Sorun reformlara bağlı aktarılacak olan kaynaklarla ilgilidir. Reformların hiç biri yapılmadı ki!..”
13. maaşla ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Mehmet Ali Talat, “Türkiye'nin bu konuda kaynak aktarma taahhüdü yok. Bu bizim sorumluluğumuz” dedi.
Türkiye’nin önceki protokolde ayda 30 milyon TL verme yönünde taahhüdü olduğunu ve onu yerine getirdiğini ifade eden Talat, “Sorun reformlara bağlı aktarılacak olan kaynaklarla ilgilidir. Reformların hiç biri yapılmadı ki!..
Bir önceki protokolde yer alan reformlar yapılmadı bu nedenle de o kaynaklar aktarılamadı. Biz bu reformları yapmayı planlıyorduk, bütçe dönemine girdik, sonra yılı tamamladık” şeklinde konuştu.
“Sorun Türkiye ile yeni bir mali protokol imzalayamamış olmamızdır”
Talat’ın ifadeleri devamla şöyle:
“Bunca zaman Türkiye 13. Maaşı ödemedi ki, biz ödedik. Nasıl ödendi bunca zaman? Mesele bir yerleri satarak yapıldı, hava alanını sattılar örneğin… Geçen yıl vergi affı ile yüksek miktarda vergi toplandı ödendi.
Sorun Türkiye ile yeni bir mali protokol imzalayamamış olmamızdır. 2016-2018 dönemini kapsayan mali protokol imzalanamıyor. Bu protokolle yılda 200 milyon TL, ayda 20 milyon TL'ye denk gelen bir kaynak alınacaktı, aksayan budur”.
“Anlaşmazlık ortamı zehirledi”
“Bizim için riskli olan Mali Protokol’ün imzalanmaması, 13. Maaş şu, bu değil” diyen Talat, su konusundaki anlaşmazlığın adeta ortamı ‘zehirlediğini’ kaydetti.
‘Borçlanma’ya ilişkin soru üzerine, “Nakit para varsa borçlanırsın” diyen Mehmet Ali Talat, arpa paraları ile düşünüldüğünde gerekli olan miktarın 200 milyon TL olduğuna işaret etti, “Benim bildiğim bu para yok” dedi.
“13. Maaş görünürde yok gibi…”
Aralık ayı maaşlarının bugün ödeneceğini ifade eden Başkan Talat, “13. Maaş henüz görünürde yok gibi” şeklinde konuştu.
“UBP’nin duruşu, Türkiye ile varacağımız ilerlemeye bağlı olacak gibi görünüyor”
Su konusunda hükümet ortağı UBP ile ayrıntılı görüşme yapmadıklarını belirten Başkan Talat, “Onların duruşu, Türkiye ile varacağımız ilerlemeye bağlı olacak gibi görünüyor” dedi.
Talat’ın ifadeleri devamla şöyle:
“Hükümet programında ‘özerk su yönetimi’ yazıyor… Onlar evet yönetim Su Kurumu tarafından yapılsın ama işletme Su Kurumu tarafından yapılmasın diyorlar. Hükümet ortağı kategorik olarak ne onu, ne de diğerini reddetmiyor”.
“Hükümet ortağımız ile ne kadar birlikte direnebiliriz bilmiyorum”
Soru üzerinde ‘su krizi’nin ‘her türlü krize’ dönüşebileceğini ifade eden Talat’ın sözleri devamla şöyle:
“Bu hükümet bozulursa, bu ortamda başka hükümet kurulur mu bilmiyorum. Maruz kaldığımız bu baskıya, baskı derken ekonomik sıkıntıları kastediyorum, Hükümet ortağımız ile ne kadar birlikte direnebiliriz bilmiyorum.
Sıkıntıların sebebi tamamen kendi ayaklarımızın üzerinde duramamamız”.
“BESKİ belediyelerin talebi, bizim için de yerel yönetimler önemli”
Türkiye’nin suyla ilgili tavrının da başından itibaren çok değiştiğini kaydeden CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Başta Su Dairesi ile DSİ yönetsin yazıyordu, şu anda öyle bir görüşleri yok” dedi.
Talat, belediyeler ve BESKİ ile ilgili soru üzerinde, “BESKİ belediyelerin talebi, bizim için de yerel yönetimler önemli” şeklinde konuştu.
“Hükümetin önünde yapacak o kadar iş var ki… Ben Hükümet’in bozulmasını istemiyorum doğrusu… Bu sorunu aşıp reformları yapmamız gerekiyor” diyen Talat, reformların ‘bizim lehimize’ olduğunu da belirtti.
“Duyduğum, tüketiciye ortalama tonu 5 lira gibi bir maliyeti olacağı…”
Suyun maliyetine ilişkin soruları da yanıtlayan CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, “Rakam verme şansımız yok… Türkiye para isteyecek mi bilmiyoruz, istemezse maliyet enerji ve yapılanmaların amortismanı hesaplandığında bir rakam ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.
Suyla ilgili ilk anlatmada maliyetin nasıl hesaplanacağının yazdığını ancak rakam olmadığını ifade eden Talat, “Duyduğum, tüketiciye ortalama tonu 5 lira gibi bir maliyeti olacağı” dedi.
Türkiye ile maliyet konusunun henüz hiç konuşulmadığını kaydeden Talat, “Bu bu işi çözelim, orası kolay halledilir” şeklinde konuştu.
“Hiçbir şey belli değil…”
Türkiye’nin katkısının henüz belirlenmediğinin altını çizen Başkan Talat, “Hiçbir şey belli değil gelecek yıl için… Yıl da bitti. Ne zaman neticeye varılır bilmem. Şu an için henüz öyle bir şey yok ama bir bakarsınız biraz sonra Ankara’ya davet alırım” dedi.
Başbakan Ömer Kalyoncu’nun da henüz ‘geleneksel’ ilk Ankara ziyaretini gerçekleştirmediğini anımsatan Talat, “Su ve mali protokol acil olduğu için, mali protokol hazırlanıp imzaya gidileceği düşünülüyordu” şeklinde konuştu.

















