1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Kıbrıs’ı Kurtarma Paketi”ne ilk yorumlar
“Kıbrıs’ı Kurtarma Paketi”ne ilk yorumlar

“Kıbrıs’ı Kurtarma Paketi”ne ilk yorumlar

'Kıbrıs ekonomisi bitti'

A+A-


Bazı uzmanlara göre Güney Kıbrıs ekonomisi bitti.

 Yabancı sermayenin ülkeden çekilmesi halinde, işsizlik yaygınlaşabilir, ev  fiyatları düşebilir
 İlk yardım Mayıs’ta gelecek
 Ana hatları belirlenen kurtarma planının detayları Euro Bölgesi maliye bakanları tarafından belirlenecek
 Finans danışman ve uzmanlarına göre “İstikrarlı Bankacılık Cenneti”nin itibarı sarsıldı

Euro Grubu’nun Güney Kıbrıs’a yönelik 10 milyar Euro’luk “Kurtarma Paketi”nin ilk diliminin Mayıs ayının ilk yarısında verilmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM'nin yöneticisi Klaus Regling, paketin, çeyrek dönemler halinde verileceğini söyledi. Kıbrıs’ın ilk dilimi Mayıs ayının başında almasının beklendiğini kaydeden Regling, bankalar için kurtarma fonlarının ise bono, tahvil, bütçe için nakit şeklinde olacağını söyledi.
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Avrupa Birliği ve IMF ile üzerinde anlaştığı plana göre bankalar, “iyi banka” ve “kötü banka” olmak üzere düzenlenecek ve bunun sonucunda Güney Kıbrıs’ın ikinci büyük bankası Laiki Bank kapanacak.

“İyi banka, kötü banka”
Ana hatları belirlenerek detayları Euro Bölgesi maliye bakanlarına bırakılan yeni kurtarma planına göre Laiki Bank’daki 100 bin Euro altındaki mevduatlar Bank of Cyprus’a aktarılarak, “İyi Banka” yaratılacak. AB yasalarına göre sigortalı olmayan 100 bin Euro üzerindeki hesaplar ise dondurulacak ve borçların kapanmasında kullanılacak.
The Guardian’ın haberine göre, mevduat sahipleri, bankalardaki paralarında yüzde 40 oranında bir kayba uğrayacak. Gazete, “Kıbrıs, Euro Bölgesi’nden çıkmıyor ancak ikinci en büyük bankasının kapanmasını ve büyük mevduat sahiplerinin ağır kayıplara uğramasını göze alıyor” dedi.
Euro Bölgesi ve IMF'nin 10 milyar Euro'luk kredisine ilaveten mevduat sahiplerinden toplanacak yaklaşık 7 milyar Euro'yla Rum kesiminin 17 milyar Euro'luk finansman ihtiyacı karşılanmış olacak.

Anastasiadis 10 saat müzakere etti
Rum lider Nikos Anastasiadis, kurtarma paketi müzakereleri için gittiği Brüksel'de Troyka ile 10 saate yakın süren bir toplantı yaptı.
Anastasiadis, özellikle IMF'den gelen bankacılık sektörünün yeniden yapılandırılması taleplerine direnmeye çalışan ve IMF Başkanı Christine Lagarde'ın aşırı ve sürekli artan talepleri karşısında bir ara istifa ve referanduma gitme tehdidinde bulundu.
AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun, Rum lideri “ya yapar, ya da Euro'dan çıkarsın” mesajını vererek ikna ettiği iddia ediliyor.

“Küçük mevduat sahipleri güvende”
Yabancı kaynaklara göre, Euro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Güney Kıbrıs ile varılan uzlaşmayla ilgili basın toplantısında, pakette öngörülen “hesaplara el koyma” ya da “vergilendirme” uygulamanın bütün bankaları kapsamadığını söyledi. Dijsselbloem, küçük mevduat sahiplerinin hesaplarının güvende olduğuna vurgu yaptı.
Reuters’e göreyse, Laiki Bank’ın kapanması, binlerce insanın işsiz kalması, büyük tahvil ve sigortasız mevduat sahiplerinin büyük kayıplara uğraması anlamına gelecek. Ajansın konuştuğu yetkililere göre, Laiki’deki büyük tahvil sahipleri “silinip, yok olacak”

“İstikrarlı Bankacılık Cenneti”nin itibarı sarsıldı
Öte yandan Güney Kıbrıs’taki bankalarda milyarlar bulunduran zengin yabancıların finans danışmanları, yaşanan finansal krizin ülkenin “istikrarlı bankacılık cenneti” itibarını sarstığı uyarısında bulundu.
The Guardian’a göre, off-shore bankacılığın yükselişi üzerine hayatlarını kuran profesyoneller, Brüksel’de varılan uzlaşıdan ne sonuç çıkarsa çıksın, Güney Kıbrıs’ın ekonomik modelinin bozulduğuna inanıyor.

“Kıbrıs ekonomisi bitti”
Piyasa gözlemcilerine göre, Güney Kıbrıs ekonomisine son bir hafta içinde verilen zarar, Rumların 17 milyar Euro talep ettiği orijinal planını yetersiz hale getiriyor.
Gazetenin sorularını yanıtlayan bir finans uzmanı, müşterilerinin yüzde 99’nun bir şekilde paralarının Güney Kıbrıs’tan çıkarılmasını talep ettiğini söylüyor. 100 milyon Euro’dan fazla bir sermayeye danışmanlık yapan söz konusu uzman, “Hükümet ne yaparsa yapsın, Kıbrıs ekonomisi bitti. Güven bizim ana malımızdı ve şimdi artık o yok” yorumunda bulundu.

İşsizlik yaygınlaşacak, ev fiyatları düşecek
Bu arada bazı analizciler, büyük miktarlarda yabancı sermayenin ülkeden çekilmesi halinde, işsizliğin yaygınlaşacağı ve ev fiyatlarının düşeceği uyarısı yapıyor.
Rum Yönetimi’nin, büyük ölçekli yabancı sermaye kaçışını engellemek için kapitali kontrol amaçlı bazı düzenlemeler düşünüyor.
Finans analistleri, Güney Kıbrıs’ın itibarındaki uzun vadeli zararın, kaçınılmaz sonu ertelemekten öteye geçmeyeceğine inanıyor.

(tak)

 

Bu haber toplam 1749 defa okunmuştur