1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. KIBRIS, TAKSİM DİRENİŞİ İLE TEK YÜREK
KIBRIS, TAKSİM DİRENİŞİ İLE TEK YÜREK

KIBRIS, TAKSİM DİRENİŞİ İLE TEK YÜREK

Kıbrıs’tan Taksim dayanışmasına destek, siyasi partiler ve sivil toplum örgütler mesajlarla İstanbul’da yaşanan olaylara tepki gösterdi.

A+A-

Kıbrıs’tan Taksim dayanışmasına destek, siyasi partiler ve sivil toplum örgütler mesajlarla İstanbul’da yaşanan olaylara tepki gösterdi.


***

CTP: POLİS ŞİDDETİNİ KINIYORUZ


Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Asım Akansoyi, İstanbul Taksim’de yaşanan olaylara tepki gösterdi.
İstanbul Gezi Park’ın yıkılması konusunda bir süreden beri devam eden tartışma ve eylemler dün itibarıyla orantısız güç ve kimyasal malzeme kullanan polisin faşizan tavrı sonrası tüm Türkiye’ye yayılmıştır. Gezi Parkı’nın yıkılarak ve Topçu Kışlası süsü verilerek alışveriş merkezi yapılması (AVM) konusunda Türkiye Hükümeti’nin gereksiz ısrarının ciddi bir tepki ile karşılaşacağı bilinen bir gerçekti. Kışla yapımına Koruma Kurulu’nun ret kararı vermesi  ve İstanbul halkının tepkisine rağmen duruşunu değiştirmeyen resmi otoritenin, halka neredeyse savaş açması akıl alır ve kabul edilir değildir.
Gezi Parkı, İstanbul Taksim’in önemli yeşil alanlarındandır. Kent sakinlerinin olduğu kadar turistler için de nefes alınabilecek ender yerlerdendir. Bilinmelidir ki bir kentin değeri, alışveriş merkezi sayısı ile değil, yeşil alan oranı ile ilgilidir.
Türkiye’deki ekonomik büyüme ve Kürt sorunundaki çok önemli gelişmeler kadar demokratikleşme konusu da en az o kadar önemlidir. Hükümetin halkın demokratikleşme taleplerine cevap verecek açılımları bir an önce gerçekleştirmesi  gerekmektedir. Halkın son dönemde art arda gelen yasaklara karşı suskun kalması beklenemezdi.
Polisin şiddet kullanarak, insanlara acımasızca saldırısını kınarız. İstanbul yeşil kalmalıdır. Kentine sahip çıkan, yeşili ağacı ve sosyal dönüşüm programlarına karşı çıkarak daha huzurlu bir hayat için mücadelenin herkes için önemli olduğu unutulmamalıdır.
***
CTP GENÇLİK ÖRGÜTÜ’NDEN DAYANIŞMA MESAJI

CTP Gençlik Örgütü de açıklamasında, Taksim Meydanı’nda polisin protestoculara müdahalesi “insanlık dışı” diye nitelendirildi ve Taksim’e dayanışma mesajı gönderildi:
İstanbul’da birkaç günden beridir Gezi Parkı protestosunda gelişen olayları hayretle izlemekteyiz.  Taksim Meydanı’nda protestoculara yapılan müdahaleleri insanlık dışı olarak nitelendirmekteyiz.
Anayasal ve demokratik haklarını kullanmakta olan duyarlı insanlara karşı kullanılan aşırı ve kontrolsüz şiddet kabul edilebilir değildir. Hukuk dışı ve tahammülsüz bulduğumuz bu müdahaleyi kınıyoruz. Yasa dışı ve insanlık dışı emirleri veren, uygulayan ve uygulatan tüm merciler kamu vicdanında mahkum oldukları gibi, yargı önünde de mahkum olmalıdırlar.
Birçok defa ve en son olarak 19 Temmuz’da ve LTB önü eylemlerinde Kıbrıs Türk İlerici hareketinin maruz kaldığı polis şiddetini ve gerici zihniyeti çok derinden hisseden insanların temsilcileri olan CTP Gençlik Örgütü olarak Lefkoşa’dan Taksime ve Türkiye’nin birçok yerine dayanışma mesajımızı gönderiyoruz.
Çevreye ve haklarına sahip çıkan demokratik ve aydın insanların yaralanması, hayati tehlikeler içerisine sokulmasını kabul etmiyor, uygulanan bu şiddetin derhal durdurulmasını talep ediyoruz.
Toplumsal barışı, uzlaşıyı ve demokrasiyi elinde bulundurduğu güç ile yıkmaya çalışan tüm otoritelere karşı durduğumuzu, Gezi Parkı Protestocularının ve Türkiye ilerici hareketinin vermekte olduğu mücadeleye destek olduğumuzu buradan bir kez daha bildiriyoruz.
CTP Gençlik Örgütü
***
TOKSÖZ: “TÜRKİYE’DEKİ DİRENİŞÇİLERİ SELAMLIYORUZ”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gençlik Örgütü Türkiye’de Taksim Gezi Parkı’nda direnişe başlayan ve bu direnişi kararlılıkla devam ettiren tüm kişileri saygı ile selamladı.
   TDP Gençlik Örgütü Başkanı Savaş Toksöz, farklı yaşam tarzlarına saygı duymayan, kendinden olmayana yaşama şansı tanımayan zihniyeti şiddetle kınadıklarını belirtti.
Türkiye’nin dört bir yanına süratle yayılan ve elbette Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde de etkisini gösteren toplumsal direniş hareketini baskı ve zulümle yıldırmaya çalışanların çabalarının sonuçsuz kalacağını kaydeden Toksöz, “Kendi yurttaşlarının sesine kulak vermeyen, farklı sesleri ötekileştirip orantısız güç kullanarak toplumsal huzur ve barışı bu şekilde sağlamaya çalışanlara karşı diyoruz ki; Taksim Gezi, artık onur meselesi” ifadelerini kullandı.
Savaş Toksöz, halka karşı orantısız güç kullanan ve biber gazı sıkan polisin tutumu kadar, halkın bilgi almasına engel olan, sansür uygulayan her türlü zihniyeti de şiddetle kınadıklarını  ifade etti.     
Toksöz, ayrıca direnişe katkı koymak isteyen herkesi bugün saat 17.00’de Kuğulu Park’ta toplanmaya davet etti.
***
YKP’DEN DİRENİŞ DESTEK MESAJI

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), İstanbul’da Taksim Gezi Parkı için direnenlere dayanışma mesajı gönderdi
YKP’den yapılan açıklamada, AKP’nin dikta rejimi haline geldiği savunularak, İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’de halkların buna karşı direndiği belirtildi.
“Her saltanat gibi AKP saltanatının da yıkılacağı açıktı. Kendilerini yeni Osmanlıcı sayanların sonları da Osmanlı’daki halk ayaklanmaları ile nasıl yıkıldıysa, yeni olup olmadığına bakılmaksızın bu saltanata yönetimi de halk ayaklanmaları ile yıkılacaktır” denilen YKP açıklamasında Türkiye’de yaşananlar yorumlandı.
YKP açıklamasında, “partinin AKP dikta rejimine karşı direnenlere dayanışması mesajını gönderdiği” belirtilerek, “Kıbrıs’ın kuzeyinde de AKP ile birlikte olanların koltuklarının sallanmaya başlandığı” savunuldu.
Açıklamada, “Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkiye’deki direnişlerle dayanışma için ortaya konacak Lefkoşa, Girne, Mağusa’daki tüm eylemlere katılamaya ve direnişi burada da büyütme çağrısı” yapıldı.
***
“TAKSİM’DEKİ DİRENİŞİ, SELAMLIYORUZ, ZULME KARŞI TÜM HALKLARI DİRENMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yapılması planlanan alışveriş merkezi için parktaki ağaçların kesilmesine karşı direnenlere karşı tutumu nedeniyle Türkiye iktidarı AKP’yi eleştirerek “halkına karşı zalim ve faşist olmakla” suçladı.
KTOEÖS, Taksim’de halka yapılan saldırının kendilerine de yapıldığını belirterek Taksim’deki direnişi selamladı ve zulme karşı tüm hakları direnmeye çağırdı.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yazılı açıklamasında, AKP iktidarının meşru bir iktidar olmayı yitirdiğini öne sürerek, “Her fırsatta halkına biber gazı, cop, silah ve TOMA’larla (toplumsal olaylara müdahale aracı) saldıran bu zihniyet mazlum değil bir zalim ve faşist olmuştur. Taksim’de kendi parkına, ağaçlarına sahip çıkan mahalle insanları, çocuk, kadın ve yaşlılara panzerlerle, silahlarla, TOMA’larla saldıran anlayış halkın temsilcisi olmaktan uzaklaşmıştır” görüşünü savundu.
“IMF ve Dünya Bankası’nın sömürgeci, yayılmacı, neo liberalist politikalarını, ABD ile ittifak yaparak uygulayan ve Büyük Ortadoğu emperyalizminden bölgede rol kapmaya çalışan AKP’nin halkına karşı uyguladığının faşizm olduğunu” iddia eden Gökçebel, halkın tüm zenginliklerinin özelleştirme adı altından uluslararası şirketlere peşkeş çekildiğini savundu.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, “UBP’nin de AKP ile aynı mantıkta birlikte çalışarak Kıbrıs’ın kuzeyinde de her türlü faşizan saldırılarla peşkeşleri yapmaya devam ettiğini” ileri sürerek, DAÜ’de, KTHY önünde, Ercan’da, Teknecik’te, LTB’de yaşananları toplumun çok iyi bildiğini, saldırıları unutmadığını belirtti.

***

KTÖS: DİRENİŞ BİZLERİN DE DİRENİŞİDİR

“Gezi Parkı direnişi artık tüm Türkiye’nin direnişidir. Türkiye halklarının direnişi, bizlerin de direnişidir”.

AKP Zulmü Kabul Edilemez

İstanbul’da ekolojik bir kavga ile başlayan ve AKP’nin gerici politikalarına karşı halk isyanına dönüşen direnişe karşılık, AKP’nin kendi halkına uyguladığı faşizan anlayış kabul edilemez boyutlara ulaşmıştır.
AKP patentli imamın ordusu, barışcıl eylem yapan halka, gözü dönmüşcesine saldırıyor, kimyasal silah kullanıyor, copluyor, yaralıyor, su sıkıyor ve ölümlere neden oluyor. Devleti,  kendi hakına eziyet eden bir polis sistemine dönüştüren AKP Hükümeti’nin tavrı sadistçedir.
“Arap baharı”nı sevinçle karşılayan, Filistin’e timsah gözyaşları döken, Suriye devlet başkanına demokrasi nutukları atan S.Erdoğan’ın, kendi halkına eziyet eden bir tavıra bürünmesi, kendi halkının sesine silahla, copla, biber gazıyla ve şiddetle cevap vermesi, kendi halkının talebini görmezden gelmesi, tv kanallarına, internete, iletişimin her alanına yasak getirmesi mazoşizmin sınırlarını aşmıştır. 
AKP, faşizmin sınırlarını zorlamakta, halk talebine kulak tıkamakta, emekçilere, direnişçilere zulüm uygulamaktadır. Adamızın kuzeyindeki AKP yalakaları, Tükiye’deki AKP zulmünü iyi izlesinler. Kendi halkına zulüm eden bir anlayışın, adanın kuzeyinde kimliksel, kültürel, ekonomik, asimilasyon politikaları ile durmayacağını, fırsat bulduğunda Kıbrıslı Türklere’de aynı zulmü uygulayacağının farkına varsınlar. Eylemlerimizde bizlere sıkılan biber gazları, vurulan coplar, satın alınan Tomalar aynı zihniyetin ürünüdür.
Gezi Parkı direnişi artık tüm Türkiye’nin direnişidir. Türkiye halklarının direnişi, bizlerin de direnişidir. AKP zulmüne karşı muazzam bir dayanışma ile direnen Türkiye halklarını selamlar, AKP hükümetinin faşizan uygulamalarını protesto eder, direnişçilerin bir an önce haklı mücadelelerini nihai zaferle sonuçlandırmasını dileriz.
AKP zulmünün karşısında, direnişçilerin haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu tüm kamuoyu ile paylaşırız.

 

***
“TAKSİM GEZİ PARKI İLE KARPAZ MİLLİ PARKI AYNI KADERİ PAYLAŞIYOR”

Biyologlar Derneği, “İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan doğa katliamına karşı doğaseverlerin ortaya koyduğu kararlı direnişe karşı, demokratik anlayıştan yoksun devlet faşizmi gösterildiğini” iddia etti ve bunu şiddetle kınadığını açıkladı.
Dernek Başkanı Hasan Sarpten yazılı açıklamasında, “Taksim Gezi Parkı ile Karpaz Milli Parkı’nın aynı kaderi paylaştığı” görüşünü belirtti.
Yaşanan olayların, ülke de hakim olan doğa düşmanı yönetim anlayışının temel kaynağının AKP iktidarı ve Erdoğan hükümetin politikalarının bir sonucu olduğunu gösterdiğini savunan Sarpten, “Taksim’de halkına polis copunu ve biber gazını hiç çekinmeden kullananlar ile Karpaz’da doğayı korumak isteyenlerin yolunu kesen, dinsiz ve Rumcu ilan eden anlayışın aynı zihniyetin temsilcisi olduğunu” kaydetti.
Taksim’deki eylemcilere destek belirten Hasan Sarpten, ister Kıbrıs’ta, ister Türkiye’de, isterse dünyanın bir başka köşesinde doğayı yok sayarak hareket etmenin bedelinin her zaman ağır olacağını ifade etti.
***
BKP-TOPLUMSAL VAROLUŞ GÜÇLERİ: BAŞKALDIRAN TÜRKİYE HALKLARINA SELAM OLSUN!

Türkiye İstanbul’da ve çeşitli şehirlerde yaşanan halk ayaklanmalarını heyecan ve coşkuyla izliyoruz.
AKP faşizmine ve polis şiddetine karşı Türkiye halkının sergilediği direniş ve başkaldırış, aynı zamanda Tayyip Erdoğan sultasının da temellerini sarsmakta, despot rejimin sonunun habercisi olmakta.
AKP rejiminin sopası altında yıllardır sömürülen, yaşam alanları daraltılan, hayat biçimlerine müdahale edilen, savaş ve katliamlarla yüzleştirilen Türkiye halkının özgürleşme ve AKP diktasından kurtuluşu mücadelesini en içten duygularımızla selamlıyoruz.
AKP’nin adamız üzerindeki dayatmalarına karşı direnen ve mücadele eden bizler de Türkiye halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini kendi mücadelemiz gibi sahipleniyoruz.
Bu mücadele daha da büyüyecek ve yükselen çığlığımız AKP rejimini ortadan kaldıracaktır. Selam olsun Taksim direnişçilerine, selam olsun Türkiye halklarına...
***
TOPARLANIYORUZ HAREKETİ: “TAKSİM’DE YAŞANANLAR KABUL EDİLEMEZ”

Toparlanıyoruz Hareketi, İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti.
Toparlanıyoruz Merkez Ofisi imzasıyla yapılan açıklamada, kentine ve değerlerine sahip çıkanlara karşı orantısız güç kullanımının herkesi endişelendirdiği kaydedilerek, şiddetin çözüm olamayacağı vurgulandı.
Açıklamada, “polisin insan haklarını yok sayan tutumu kadar olaylara karartma uygulayan zihniyetin de aynı derecede endişe verici olduğu” ifade edilerek, “İnsan haklarını ve sivil toplumun talep ve hassasiyetlerini görmezden gelen yönetim anlayışı, bu yüzyılda kabul edilebilir değildir” denildi.

(yd/tak)

Bu haber toplam 2262 defa okunmuştur