1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kasulidis: “Kıbrıs Sorunu’nu yarım müzakere etme niyetinde değiliz”
Kasulidis: “Kıbrıs Sorunu’nu yarım müzakere etme niyetinde değiliz”

Kasulidis: “Kıbrıs Sorunu’nu yarım müzakere etme niyetinde değiliz”

Kasulidis, Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinin ikinci aşamasına “mülkiyet ve yürütme gücünün görüşülmesiyle başlanacağını” açıkladı.

A+A-

 

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinin ikinci aşamasına “mülkiyet ve yürütme gücünün görüşülmesiyle başlanacağını” açıkladı. Kasulidis ayrıca Türk tarafının toprak gibi konuların müzakerelerin sonunda ele alınması yönündeki görüşüyle ilgili “Kıbrıs sorununun yarım müzakere etme niyetimiz yok” yorumu yaptı

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis’in dün Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerine ilişkin yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na yanıt verdiğini yazdı.

Gazete, Eroğlu’nun, toprak gibi konuların müzakerelerin sonunda ele alınması yönündeki görüşüne yanıt veren Kasulidis’in “Kıbrıs sorununu yarım müzakere etme niyetimiz yok” sözlerini aktardı.

Kasulidis, açıklamasında, Kıbrıs sorununun tüm temel başlıklarının birbirleriyle ilişkili olduğu kavramının ortak açıklamada net biçimde mevcut olduğunu iddia etti.

Kasulidis, “Garantiler ve güvenliğin, müzakerelerin sonunda, garantör devletlerle bir uluslar arası konferansta ele alınmasını istiyorlar. Toprak konusunu ve daha çok Türkiye’ye ilişkin olduklarını düşündükleri diğer bazı konuları çıkarıyorlar. Yerleşikler konusunu yok sayıyorlar. Geriye müzakere edecek ne kaldı?” ifadelerini kullandı.

Müzakerelerin ilk aşamasında, tarafların görüşlerinin incelendiğini ve mantıken bu aşamada ilerleme olmasını beklemediklerini ifade eden Kasulidis, 6 Mayıs ve sonrasında, karşılaşılacak zorluklarla orantılı bir hızda ilerleme beklenebileceğini ifade etti.

Müzakerelerin toprak konusuyla mı başlayacağı şeklindeki bir soruya olumsuz yanıt veren Kasulidis, “Anladığım kadarıyla iki konuyla, mülkiyet ve yürütme gücünün yetkileriyle başlayacaklar. Bir sonraki görüşmede her şeyin masada olması için diğer başlıkları da görüşürler mi yoksa birkaç görüşme daha bu iki başlıkla mı ilgilenirler, ona da müzakereciler karar verecek” şeklinde konuştu.

Kasulidis ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın Kıbrıs ziyaretine de değindi ve Feltman’ın ziyaretinin sebebinin Kıbrıs sorununa ilişkin ilk elden bilgi almak olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum siyasi partileri “ENDİŞELİ”

Öte yandan, gazete, bir diğer haberinde, DİKO, EDEK ve Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi’nin yaptıkları açıklamalarla Kıbrıs sorununda yarın ikinci aşaması başlayacak müzakerelere ilişkin “endişelerini” dile getirdiklerini yazdı.

Habere göre, DİKO, müzakerelerin ikinci aşamasına sözde “Türk uyuşmazlığıyla” başlanacağını iddia ederek, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadisi ise “11 Şubatta kötü bir anlaşmaya imza koymakla” suçladı.

EDEK partisi ise Anastasiadis’in Almanya ziyaretinde Türkiye’nin tutumunu şikayet etmesi gerektiğini belirtirken, Vatandaşlar İttifakı Hareketi de Anastasiadis’e, müzakereleri, Türkiye tüm “yasadışı eylemlerini sonlandırana kadar erteleme” çağrısını yineledi.

Kıbrıs Rum Meclisi ve KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru da Türkiye’nin bilindik tezlerini terk etmediğini ve 11 Şubat anlaşmasındaki “yapıcı belirsizlikleri kendi çıkarına kullanma girişiminde bulunacağını” öne sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Mülkiyetle Başlıyorlar – Özlü Müzakere Zamanı”; Simerini: “Müzakereciler Derine İniyor – Mülkiyet Masada”; Politis: “Kıbrıs Sorununun Derinlerine”; Haravgi: “BM Genel Sekreteri Yardımcısı Kıbrıs’ta”.

(tak)

Bu haber toplam 1828 defa okunmuştur