1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Havale istendi
Havale istendi

Havale istendi

D.A.K davalarında;Anayasa Mahkemesi’ne havale istemi

A+A-

21 Haziran 2011 tarihinde Doğu Akdeniz Koleji’nin özelleştirilerek Doğa Koleji’ne peşkeş çekilmesinin protesto edildiği eylemlerden kaynaklanan DAK Davaları dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde görüşüldü.

Savunma tarafından, “silahların eşitliği, adil yargılanma hakkı” talebi ile söz konusu davaların bu konu ile ilgili karar üretmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne havale edilmesi talep edildi.
Mahkeme, davaları 16 Mayıs 2013 tarihine erteledi.
Hatırlanacağı üzere Doğu Akdeniz Koleji’nin özelleştirilerek Doğa Koleji’ne peşkeş çekilmesine karşı 21 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen ve toplumsal desteğin de olduğu kitlesel eylemin ardından 9 sendikacı hakkında çeşitli gerekçelerle davalar açılmıştı.
Açılan davaların görüşülmesine dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde devam edildi.
Aleyhlerine “kasti hasar”, “polisi darp”, “polisi görevinden men” vs suçlamaları getirilen sendikacılar, savcılığın kendilerine yönelttiği ithamları kabul etmemişlerdi.

Havale istendi
Davalarda savunma avukatı, Anayasa’nın 149. maddesi uyarınca, dava duruşmasının başlanmasından önce iddia makamının elinde bulunan delillerin “silahların eşitliği ve adil yargılanma hakkı” bağlamında savunmaya verilmesini talep etti.
Söz konusu talebi yorumlama yetkisinin Anayasa Mahkemesi’nde olması gerekçesi ile davanın bu aşamasında talep edilen hususun karara bağlanması amacıyla davanın Anayasa Mahkemesi’ne havale edilmesi talep edildi.

Davalar 16 Mayıs 2013 tarihine ertelendi
Savunma avukatı tarafından yapılan müracaata dair hitapların alınması amacı ile Mahkeme davaları 16 Mayıs 2013 tarihine erteledi. Ertelenen günde savunma avukatı tarafından Mahkeme’ye hitapta bulunulduktan sonra Mahkeme yapılan müracaatı Anayasa Mahkemesi’ne havale edip etmeyeceği hususunu karara bağlayacak.

Dava sürecinin şu anda “adil yargılanma hakkı” mücadelesine de dönüşmekte olduğunu sorduğumuz DAÜ-SEN Genel Sekreteri Ulaş Gökçe gelinen aşamada süreci değerlendirdi.
Gökçe şunları belirtti: “Bizim şu anda temel talebimiz ne ile suçlandığımızı bilmek istiyoruz, delilleri görmek ve buna göre savunma hazırlamak istiyoruz. Daha önce de bu konuda bir talebimiz olmuştu fakat Mahkeme’den olumlu bir cevap alamamıştık. Bu bağlamda konuyu avukatımızla görüşerek Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye karar verdik. Bu yönde Yargıcın kararını bekliyoruz. Kararını verdiği noktada da Anayasa Mahkemesi’ne Mağusa Kaza Mahkemesi’ne ve Savcılığa delillerin tarafımıza verilmesi talebinde bulunacağız. Bu talep tüm dünyada yargılanma sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Adil yargılanmanın temelini teşkil etmektedir. Yargılanan kişi ne ile suçlandığını bilmeli, delil ve şahadetlere ulaşabilmelidir. Talebimiz bu yöndedir. Bizler hakkımızda somut bir delil olduğunu düşünmüyoruz, çünkü bu suçları işlemedik. Ama yine de ne ile yargılandığımızı görmek hakkımızı kullanmak anlamında bize karşı kullanılacak unsurları görmek ve savunmamızı buna göre hazırlamak istiyoruz.” (yargılanıyoruz.org)

Bu haber toplam 1191 defa okunmuştur