1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güneyde kriz büyüyor
Güneyde kriz büyüyor

Güneyde kriz büyüyor

Kıbrıs’ın güneyinde yaşanan kriz yeni bir safhaya girdi. Güney Kıbrıs’ın en büyük ikinci bankası olan Laiki Bank’ın kademeli olarak iflas ettirileceğine ilişkin iddialar, özellikle Laiki Bank çalışanlarını çileden çıkardı,

A+A-


Laiki Bank kontrollü olarak batırılıyor

Kıbrıs’ın güneyinde yaşanan kriz yeni bir safhaya girdi. Güney Kıbrıs’ın en büyük ikinci bankası olan Laiki Bank’ın kademeli olarak iflas ettirileceğine ilişkin iddialar, özellikle Laiki Bank çalışanlarını çileden çıkardı, eylemler dün gün boyu devam etti.

Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi önünde toplanan ve geneli Laiki Bank çalışanlarından oluşan kalabalıkla polis karşı karşıya geldi. Eylemler sürerken, siyasi parti başkanları Saray’da bir araya geldi. Toplantılara Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı da katıldı.


Firuzan NALBANTOĞLU

Güney’de yaşanan ekonomik kriz her geçen gün etkisini daha da derinden hissettiriyor. Dün sabah Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis başkanlığında gerçekleştirilen siyasi parti liderleri zirvesinin ardından “Dayanışma Yatırım Fonu” oluşturulacağı duyurulmuş, önceki gün Temsilciler Meclisi’nin reddettiği Eurogrup’un hazırladığı “kurtarma paketine” karşılık B Planı’nın devreye sokulacağı ortaya konmuştu. Saat 18.00′de toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından saat 19.00′da toplanması beklenen Temsilciler Meclisi toplantısı öncesi siyasi partilerin liderleri ile Kıbrıs Merkez Bankası Başkan ve Başkan Yardımcısı tekrardan Saray’a çıktı. Siyasi kulislerden alınan bilgilere göre Kıbrıs hükümeti Laiki Bankası’nı kontrollü olarak batıracak, Kıbrıs Bankası ise faaliyetlerine devam edecek. Laiki Bankası çalışanları bankanın batırılacağı haberinin duyulmasının ardından Temsilciler Meclisi önünde toplandı, polisle eylemciler arasında arbede yaşandı.
Banka krizi
AB’nin yardım paketine karşılık mevduatlardan kesinti yapılmasını öngören tasarının mecliste reddedilmesinin ardından, güneyde banka krizi baş gösterdi.
Dün akşam Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi önünde toplanan ve geneli Laiki Bank çalışanlarından oluşan kalabalıkla polis karşı karşıya geldi. Eylemler sürerken, siyasi parti başkanları Saray’da bir araya geldi. Toplantılara Kıbrıs Merkez Bankası Başkanı da katıldı.

Arbede
Laiki Bank’ın batırılacağına ilişkin iddiaların ardından, dün saat 17:00 sularında Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi önünde toplanan yaklaşık 800 kişilik kalabalıkla polis arasında arbede çıktı. Meclis önüne yürümek isteyen kalabalık polis engeline takıldı. Eylemciler meclis önüne gitmekte ısrarcı olunca, eylemcilerle polis arasında arbede çıktı, gergin anlar yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından polis barikatı kuruldu.

Dünya basını oradaydı
Meclis önündeki eyleme, Laiki Bank çalışanlarının yanı sıra, Kıbrıs’ın güneyinde yaşayan Ruslar da katıldı. Dünya basının büyük ilgi gösterdiği eylemde, özellikle Rus, İspanyol ve İngiliz basını eylemi canlı olarak yayınladı.
Gece boyunca meclis önünden ayrılmayan eylemcilere herhangi bir açıklama yapılmadı. Eylemin bugün de süreceği tahmin ediliyor.


800 aile etkilenecek
Güney Kıbrıs’ın en büyük ikinci bankası olan Laiki Bank’ın batırılması durumunda yüzlerce insanın işsiz kalacağı ve bundan 800 ailenin etkileneceği belirtildi.

***

Güney basını ne yazdı


Bankaların kapalı olması hayatı olumsuz etkiliyor

Satışlar, nakit parayla yapılmaya başlandı
İlaç eksikliği tehlikesi
Perakende satış piyasasında büyük bir durgunluk yaşanıyor
Acil ihtiyaç dışındaki alışverişler durma noktasına geldi

Pek çok işyerinin kredi kartı kabul etmiyor.

Güney Kıbrıs’ta öğrenim gören yabancı öğrenciler zor durumda

Güney Kıbrıs’taki bankaların günlerdir kapalı olmasının, iç piyasada sıkıntı yaratmaya başladığı bildirildi.
Alithia ve diğer gazeteler, dün ve bugün kapalı kalacağı açıklanan bankaların, Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını kazanmasının yıldönümü nedeniyle 25 Mart Pazartesi de resmi tatil olması sebebiyle kapalı olacağını yazdı. Gazeteye göre, 26 Mart Salı günü açılacak bankaların bu kadar uzun süre kapalı olması özellikle ticari alanda birçok unsuru etkiledi. Haberde, perakende satış piyasasında büyük bir durgunluk yaşandığı ve acil ihtiyaç dışındaki alışverişlerin durma noktasına geldiği kaydedildi. Toptan satış yapan şirketlerin de ürünlerini nakit para karşılığında vermeye başladıkları belirtilen haberde, pek çok işyerinin kredi kartı kabul etmediği ifade edildi.

Gazete, benzin istasyonlarının da nakit parayla benzin satışı yaptıklarını belirtirken, özellikle emeklilerle Güney Kıbrıs’ta öğrenim gören yabancı öğrencilerin zor durumda olduklarını vurguladı.

İlaç eksikliği tehlikesi

Politis gazetesi ise, piyasadaki nakit para sıkıntısının ilaç sektörünü de etkilediğini, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren en büyük ilaç firmalarından birinin, nakit para karşılığında ilaç satışı yapacağı konusunda eczaneleri uyardığını yazdı. Haberde, söz konusu firmanın yüzde 40’lık piyasa payı olduğuna işaret edilerek, ilaç eksikliğinin yaşanmasına kesin gözüyle bakıldığı vurgulandı.

Kumarhanelere gelişler etkilenmedi

Fileleftheros gazetesi ise, Güney Kıbrıs’ta yaşanan tüm bu ekonomik durgunluğun KKTC’deki kumarhanelere gelen Kıbrıslı Rumları etkilemediği iddiasında bulundu. Gazete, Dikelya Rum Polis Müdürü’nün, Beyarmudu ve Akytar (Strovilya) kapılarından KKTC’ye kumar oynamak amacıyla geçiş yapan Kıbrıslı Rumların sayısında azalma yaşanmadığı yönünde açıklama yaptığını belirtti. ( YD - TAK)

Bu haber toplam 1811 defa okunmuştur