1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs Ban’ın yanıtını bekliyor
Güney Kıbrıs Ban’ın yanıtını bekliyor

Güney Kıbrıs Ban’ın yanıtını bekliyor

Kıbrıs Rum partilerin belgeye ilişkin tepkisi devam ediyor

A+A-

 

Kıbrıs Rum tarafının, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in (Ban’a gönderdiği)mektubuna yönelik yanıtını beklediği belirtildi.
Fileleftheros gazetesi, “Teyitler Beklenirken- Eroğlu ile Yemek, Ban’ın Anastasiadis’e Yönelik Yanıtına Bağlı” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın, Anastasiadis’e göndereceği yanıt mektubuyla, Kıbrıs’taki liderler arasında, 29 Mayıs’ta gerçekleştirilmesi planlanan yemeğin yapılıp yapılmayacağının da netleştireceğini yazdı.
Gazete Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ban’a gönderdiği mektupta, sadece BM Genel Sekreteri Ban’ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in hareketlerini şikayet etmediğini, Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla olan yemeğin sosyal içerikli olacağı konusunda da teminatlar istediğini anımsattı. BM Genel Sekreteri Ban’ın, yanıt mektubunu- eğer olursa- yemek konusunun kapanması için dün veya bugün göndermesinin de beklendiğini yazan gazete BM’nin, söz konusu yemeğin 29 Mayıs (İstanbul Fetih tarihi) yerine 30 Mayıs olarak değiştirilmesini önerdiği dikkate alındığı zaman, BM’nin bu yemeğin gerçekleştirilmesine ağırlık verdiğinin görüldüğünü belirtti.
Gazete aynı haberinin içerisinde, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun dün yemek konusunda yapmış olduğu açıklamaya da yer verdi.
Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yaptığı açıklamayla, yemeğin gerçekleştirilmesi tarihinin 30 Mayıs olarak belli olduğunu ifade ettiğini yazdı.  Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, “Downer’e, bu konuyu Anastasiadis ile görüşüp görüşmediğini sordum. Kendisi, Anastasiadis’in kabul ettiğini söyledi. Şimdi tartışma başlamıştır. Tahminime göre 29 Mayıs ya da 30 Mayıs bu iş olur” şeklindeki açıklamasına da yer verdi.

Kıbrıs Rum partilerin belgeye ilişkin tepkisi devam ediyor

Fileleftheros gazetesi Kıbrıslı Rum siyasilerin ve partilerin, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in, hazırladığı ve iki tarafa sunduğu belgeye ilişkin tepkilerinin sürdüğünü yazdı.
Habere göre Kıbrıs Rum Meclisi ve aynı zamanda KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru, partisinin görüşünün, Downer’in belgesinin, ne ara çözümü ne de müzakere için bir malzemeyi teşkil etmesinin mümkün olmadığı yönünde olduğunu söyledi.

Doğru bir hazırlığın ve doğru bir müzakere zeminin şekillendirilmesi gerektiğini söyleyen Omiru, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, 15 Haziran’da yapılacak Ulusal Konsey toplantısı çerçevesinde, bu belgenin bir kenara konulması ve herhangi bir önem verilmemesini beklediklerini ifade etti. EVRO.KO partisi konu hakkında yaptığı açıklamada Downer tarafından hazırlanan çok sayfalı bu belgenin, kendilerine, Hristofyas Başkanlığı’ndaki tehlikeli tavizleri anımsattığını ifade etti.
EVRO.KO, söz konusu belgenin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin siyasi çeyiz veya zemin olmasının mümkün olmadığını belirtti.
Kıbrıs Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise açıklamasında, Downer’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunundaki Özel Danışmanı rolünde alıştırma yapmasının, Türklerle işbirliği içerisinde Kıbrıs Rum tarafını çıkmaza sokma girişiminde bulunması ve komplo kurmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Çevreciler açıklamasında ayrıca, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in mektubunun yeterli olmadığını, Downer’in görevinden uzaklaştırılması ve Türklerin gerçekten Kıbrıs sorununda çözüm istediklerini gösterene değin liderler arasındaki yemeğin de iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Fotiou ve Nikolau

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu ile Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau’nun katıldıkları etkinliklerde Kıbrıs sorununa ilişkin olarak yaptıkları açıklamalara yer verdi.
Habere göre Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Kıbrıs sorununun adil çözümünün, yüksek önceliği teşkil ettiğini yineledi.
Herhangi bir yeni sürecin başlamasından önce müzakereler zemini üzerinde anlaşmaya varılması gerektiğini söyleyen Fotiu, güven yaratıcı önlemlerin, doğru gidişata da olumlu katkı yapacağını belirtti.
Fotiu, kapalı Maraş bölgesinin, yasal sahiplerine iade edilmesinin, Türkiye’nin uluslararası platformlarda ifade ettikleri açısından iyi bir jesti teşkil edeceğini de ileri sürdü.
Kıbrıs Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau ise açıklamasında, daha önce üzerinde anlaşmaya varılanların ve de gerek Anastasiadis gerekse partilerin çoğunluğu tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilenlerin geri çekilmesinin isteneceğini söyledi. (tak)

Bu haber toplam 1531 defa okunmuştur