1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Gündem: Taşınmaz mal
Gündem: Taşınmaz mal

Gündem: Taşınmaz mal

Avrupa Konseyi’nin, yaşamını KKTC’de sürdürmekte olan ve “mahsurlar” olarak adlandırılan Kıbrıslı Rumları, mülkiyet haklarıyla ilgili olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’na ve KKTC mahkemelerine göndermek istediği haber verildi.

A+A-

Avrupa Konseyi’nin, yaşamını KKTC’de sürdürmekte olan ve “mahsurlar” olarak adlandırılan Kıbrıslı Rumları, mülkiyet haklarıyla ilgili olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’na ve KKTC mahkemelerine göndermek istediği haber verildi.
Bu durumun, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulunun yapmış olduğu son toplantının ardından açıkladığı belgeden ortaya çıktığını yazan Fileleftheros, Türkiye’nin ise Kıbrıslı Rum “mahsurların”, mülkiyet haklarıyla ilgili olarak herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını savunduğunu kaydetti.
Haberde, Kıbrıs Rum hükümetinin ise Türk iddialarını reddetmekte olduğu belirtildi.
Gazete iç sayfadan “Avrupa Konseyi Mahsurları Mülkleri Konusunda Komisyon’a Gönderiyor… Avrupa Konseyinin Karpazlıların Haklarıyla İlgili Belgesi” başlığıyla yayımlamaya devam ettiği haberinde ise, bahse konu belgenin, Avrupa Konseyi Daimi Delegeler Komitesi (EMA) düzeyinde, AİHM’nin Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhindeki 4’üncü devletlerarası başvurusundaki kararının uygulanması ile mahsurların mülkiyet hakları boyutunun incelenmesi sırasında, şu ana kadar görüşülenlerin bir özetini teşkil ettiğini belirtti.
Gazete sonuçlarda kısaca şunları belirtildiğini yazdı;
“Davalı devlet tarafından alınan bütün önlemler, mahkeme tarafından, daimi olarak Kıbrıs’ın Kuzey bölümünde ikamet eden Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan mirasçılarının mülkiyet haklarıyla ilgili olarak tespit edilen ihlalleri, uygun bir şekilde rehabilite etmiş görünüyor. Alınan önlemlerin ne derece etkili olduklarının güvenceye alınması, davada taraf olan makamlar, mahkemeler ve Taşınmaz Mal Komisyonu arasında, net anlamda pratik bir mesele olacaktır.”
Avrupa Konseyi’nin, aslında bu açıklamayla birlikte, yaşamını KKTC’de sürdürmekte olan Kıbrıslı Rumları, mülkleriyle ilgili haklarının ihlal edildiğini tespit etmeleri halinde, Taşınmaz Mal Komisyonu’na göndermekte olduğunu kaydeden gazete, Avrupa Konseyinin, AİHM’nin “Dimopulos” davasındaki direktiflerini de takip ederek, Taşınmaz Mal Komisyonunun kararlarının kendilerini tatmin etmediğini düşünmeleri halinde, Kıbrıslı Rumları KKTC mahkemelerine başvurmaya çağırdığını da ekledi.

Önleme hakkı
Belgede, Türk makamlarının aldıkları önlemlerin, mahkeme tarafından tespit edilen benzer ihlallerle başa çıkılması açısından uygun görüldüklerinin ifade edildiğini kaydeden gazete, bu önlemlerin bir yandan Karpaz’da ikamet eden Kıbrıslı Rumlara, Kuzey’den daimi olarak ayrılmaları durumunda, mülklerinin üçüncü şahıslarda kalmasını önleme hakkı verdiğini, diğer yandan da mirasçılarının mülkü miras olarak almalarına izin verdiğini anlattı.
Belgede, mülk sahipleri ile mirasçıların, üçüncü bir şahısa verilmiş olan mülkle ilgili tazminat, takas veya mülkün iadesi talebiyle, Taşınmaz Mal Komitesine başvurabileceklerinin savunulduğunu da kaydeden gazete, belgede, yukarıda belirtilenler ışığında, başka hiçbir caydırıcı veya koruyucu önlemin, mahkemenin bu boyutla ilgili kararının icra edilmesi için gerekli olmadığının ifade edildiğini de aktardı.
Türkiye’nin, bu konuyla ilgili olarak kendisine sorulan sorulara yanıt verirken, yaşamını KKTC’de sürdürmekte olan Kıbrıslı Rumların; mülkiyet haklarıyla ilgili olarak herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları mesajını vermeye çalıştığını belirten gazete, Güney Kıbrıs’ın  ise Türk iddialarını kabul etmediği ve Türkiye’nin “mahsurlar” aleyhinde ayrımcılık politikası gütmeye devam ettiğini ileri sürdüğünü aktardı.
Avrupa Konseyi Daimi Delegeler Komitesi’nin, gerçekleştirdiği son toplantıda, Güney Kıbrıs ile Türkiye’yi, 30 Haziran’a kadar bahse konu belgede yanıtlanmayan ve daha fazla izahat isteyen soruları Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Sekreterliğine göndermeye çağırmaya karar verdiğini de aktaran gazete, meselenin bir yıl içerisinde daha da somut olarak 2014 yılının Haziran ayında yeniden inceleneceğini kaydetti.
Haberde, bu hareketin, Kıbrıs sorununda mülk meselelerini etkileyebilecek gelişmeler yaşanıp yaşanmayacağının ortaya çıkması için yapıldığını ekledi.

Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nın mesajı

Gazete, başka bir haberinde ise, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, Avrupa Konseyi’nin “Kıbrıs’la” ilgili son kararlarından memnuniyet duyduğunu haber verdi.
Haberde, bahse konu kararların, AİHM’nin, Güney Kıbrıs’ın Türkiye aleyhindeki 4’üncü devletlerarası başvurusundaki yürütme kararının gözden geçirilmesi çerçevesinde, Kıbrıs Rum göçmenler ile “mahsurların” mülkiyet haklarıyla ilgili meselelerle alakalı olduğu ve geçtiğimiz hafta alındıkları belirtildi.
Gazete, Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, bu kararların, Kıbrıslı Rum yetkili birimlerinin sistemli çabalarının sonucunu teşkil ettiğinin ve bu kararlarla birlikte Türkiye’ye, sorumluklarını üstlenmesi ve AİHM kararlarından ortaya çıkan yükümlülüklerine tam olarak uyması mesajı verildiğinin öne sürüldüğünü aktardı. TAK

Bu haber toplam 1342 defa okunmuştur