1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Financial Times’tan Kıbrıs yorumu
Financial Times’tan Kıbrıs yorumu

Financial Times’tan Kıbrıs yorumu

"İki ülke (İsrail-Türkiye) arasındaki yakınlaşma enerji alanında da işbirliğine yol açacak”

A+A-


Doğalgazda Kıbrıs-Türkiye hattı

 “Bu Güney Kıbrıs’ın adanın açıklarında çıkaracağı doğal gazı nasıl tahliye edeceği konusunda seçenekleri azaltacak”

 “Uzun vadede Güney Kıbrıs’tan Türkiye’ye boru hattı en akılcı yöntem olarak görülüyor”

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileşmeye başlamasıyla, Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklarla ilgili iki ülkenin işbirliğini engelleyen engellerden biri de giderilmiş oldu.
Financial Times’in internet sitesinde yer alan bir makalede, İsrail’in Türkiye’den 2010’da 9 Türk’ün öldürüldüğü gemi saldırısından dolayı özür dilemesinin ardından, iki ülke arasındaki ilişkiler Suriye ve Güney Kıbrıs açısından değerlendirildi.
Haberde, iki ülke arasındaki yakınlaşma enerji alanında da işbirliğine yol açtığı takdirde son dönemde İsrail ile ilişkilerini derinleştiren, ekonomik kriz yaşmakta olan Güney Kıbrıs’ı da etkileyebileceği belirtildi.
İsrail yetkilisi FT’ye yaptığı açıklamada, İsrail’in Ankara ile ilişkilerini tamir etme kararının en önemli nedeninin, Suriye’deki olaylar…Hizbullah veya Al Kaide ile ilişkisi bulunan muhalif gurupların kimyasal silaha erişiminden duyduğu endişenin olduğunu kaydetti.
Söz konusu yetkili, ilişkilerin iyileşmesinin Amerika ile ortak bir hareketin Türkiye tarafından otomatik ret edilmesi olasılığının kaldırılması anlamı taşıdığını kaydetti.
Habere göre Türkiye’den bir yetkili, ilişkilerin iyileşmesinin İsrail Türkiye arasında gaz boru hattı inşasını olası yaptığını kaydetti.
İsrail’deki doğal gaz yataklarında en büyük yatırımlara sahip olan Noble Enerji ve Delek Enerji’nin Türkiye’de müşteri arayışı içerisinde olduğu da kaydedildi.
Söz konusu Türk yetkili, “Engel özel sektör değil, iki hükümet arasındaki ilişkilerdi. Türkiye’nin şimdi buna karşı çıkacağını zannetmiyorum. Enerji merkezi olmak istiyoruz”
Haberde, Türkiye İsrail arasında boru hattının, Güney Kıbrıs’ın adanın açıklarında çıkaracağı doğal gazı nasıl tahliye edeceği konusunda seçeneklerini azaltacağı kaydedildi.
Gazetedeki habere göre, eski ABD’nin Azerbaycan Elçisi Matthew Bryza, doğal gaz çıkarılmasında maliyeti düşürecek İsrail’in olmaması, kısa vadede Güney Kıbrıs’ın boru hattı veya LNG tesisi inşa edememesi anlamına geldiğini ve uzun vadede Güney Kıbrıs’tan Türkiye’ye boru hattının en akılcı yöntem görüldüğünü vurguladı.
(tak)

Bu haber toplam 1456 defa okunmuştur