1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Downer'den "yemek diplomasisi"
Downerden yemek diplomasisi

Downer'den "yemek diplomasisi"

Fileleftheros; “Buzun Kırılması İçin Yemek Diplomasisi... Downer, Anastasiadis ve Eroğlu’nu Sosyal Görüşmeye Davet Etti”

A+A-

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in davetli olduğu sosyal bir yemekle Kıbrıs sorununda “buzları kırmaya çalıştığı”, “Ada’yı ziyareti sırasında her iki davetlinin de olurunu alarak yemek randevusunu dün kesinleştirdiği” öne sürüldü.

Fileleftheros; “Buzun Kırılması İçin Yemek Diplomasisi... Downer, Anastasiadis ve Eroğlu’nu Sosyal Görüşmeye Davet Etti” başlıklı haberinde, BM’nin dün yemekle ilgili ayrıntılar için taraflarla irtibat kurduğunu savundu.

Downer’ın önce Atina ve Ankara’ya gideceğini, ardından geleceği Ada’da Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’le ayrı ayrı görüşeceğini, ayrılacağı tarih olan 26 Nisan’da da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı İoannis Kasulidis’le bir araya geleceğini yazan gazete, “liderlerin eşleriyle birlikte katılacağı yemek için 25 Nisan tarihinin belirlendiğini” öne sürdü.

Gazete, Downer’ın Güney Kıbrıs’taki ekonomik kriz nedeniyle Kıbrıs müzakerelerinin hemen başlayamayacağını alenen de teslim etmiş olmasına karşın şimdi yavaş yavaş, müzakere prosedürünün yeniden başlamasını yaz öncesine konumlandıran üçüncü tarafların fikirlerine uymaya başlamış göründüğünü yazdı.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın, müzakerelerin en kısa zamanda başlaması isteğini “ekonomik krizi değerlendirmek isteği” olarak yorumlayan gazete, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın, Güney Kıbrıs’ın doğalgaz araştırmalarıyla ilgili her türlü hareketini perde gerisinde engelleme faaliyetinde bulunduklarını savundu.

Gazete devamla Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün ve Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi ve Sözcüsü Osman Ertuğ’un ilgili açıklamalarını okurlarına aktardı.

SİMERİNİ’YE GÖRE ANASTASİADİS, DOWNER’IN DAVETİNE OLUMLU VEYA OLUMSUZ BİR YANIT VERMEDİ

Haberi; “Başkan Davete Cevap Vermedi” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’in 25 Nisan’da akşam yemeğinde buluşacağı açıklamasının Kıbrıs Türk tarafından geldiğini iddia eden Simerini, Kıbrıs Rum tarafından edindiği bilgilerin, Anastasiadis’in Downer’ın davetine olumlu veya olumsuz bir yanıt vermediği, şu an gündeminde sadece ekonomik konular bulunduğu yolunda olduğunu yazdı.

Politis; “Gazlı Akşam Yemeği... Downer Önce Türkiye ve Yunanistan’a... 15 Nisan’da Liderlerle Yemek Yiyecek” başlıklı haberinde, Türk basınını kaynak göstererek Türkiye’nin Kıbrıs sorununda müzakerelerin derhal ve belirli bir takvimle yeniden başlamasını istediğini, Doğu Akdeniz’deki doğalgazı da buna bağladığını yazdı.

YEMEK LEFKOŞA’NIN GÜNEYİNDE, ARA BÖLGE KARŞISINDAKİ BİR LOKANTADA

Eroğlu ve Anastasiadis’in eşleriyle birlikte 25 Nisan’da Downer’la, Lefkoşa’nın güneyinde, ara bölge karşısındaki bir lokantada bir araya geleceğini savunan gazete, “bu çalışma yemeğinin Anastasiadis’in seçilmesinden sonra her üç tarafın da katılımıyla gerçekleştirilecek ilk görüşme olacağını, bu randevunun Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlara bir miktar ışık tutmasının ümit edildiğini” yazdı.

Önemli bir unsurun da “Downer’ın liderlerle akşam yemeğinden önce” Türk ve Yunan Dışişleri bakanlarıyla randevulaşması olduğunu kaydeden gazete özetle şunları ekledi:

“DOWNER, DAVUTOĞLU VE AVRAMOPULOS’UN SÖYLEYECEKLERİNE BÜYÜK YATIRIM YAPIYOR”

“Diplomatik kaynaklar gazetemize Downer’ın liderlerle yemeğe oturmadan önce iki ülke Dışişleri bakanları ile kesinlikle bir araya gelmek istediğini söylediler. Çünkü Davutoğlu ve Avramopulos’un Kıbrıs sorununun geleceği ve özellikle de iki ülkenin müzakere prosedüründe bir değişikliğe nasıl baktığı konusunda söyleyeceklerine çok yatırım yapıyor.

Türkiye, Kıbrıs’ın güneyindeki doğalgazdan tek taraflı istifadeye müsaade etmeyeceğini vurgulayıp, aksi halde Türkiye’nin Ada’nın Kuzeyi’nde araştırmalar ve sondajlar yapacağını ve Kıbrıs’ın denizde de taksim olacağı (daimi ve resmî olarak) tehdidinde bulunarak müzakerelerin belirli bir takvimle derhal yeniden başlamasını istediğini açıkladı. Halen Türk hükümeti, önümüzdeki iki yıl içerisinde 4 sondaj yapacağını, sondajlardan birinin Mağusa körfezinde yer alacağını bildirdi.

Bu çerçevede Downer, Dimitris Avramopulos ile 25 Nisan (görüşme daha önce 23 Nisan olarak planlanmıştı) sabahı görüşecek ve daha sonra akşamki yemeğe katılmak için Larnaka’ya gelecek. Edindiğimiz bilgiler, Downer’ın Ahmet Davutoğlu ile 24 Nisan sabahı görüşeceği yönünde. Downer 26 Nisan’da Kıbrıs’tan ayrılacak.”

BAĞIŞ BRÜKSEL’DE “MAYTAP PATLATMIŞ”

Öte yandan Fileleftheros, Türkiye AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Brüksel’de KKTC için Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün onaylanmasına karşılık Türk hava sahası ve limanlarının Rum uçak ve gemilerine açılmasına ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 2006 tarihli Eylem Planı’nı güven yaratıcı önlem olarak yinelediğini yazdı.

Bağış’ın ilgili açıklamasına detaylı yer verdiği haberine, “ ‘Güven Yaratıcı Önlemlerle’ İlgili Türk Maytapları... Bağış Brüksel’de ‘Limanlar Çözümü’ ve Sahte Devletin Tayvanlaştırılmasını Gündeme Getirdi” başlığını atan gazete, “Egemen Bağış Brüksel’de öneri-maytabı patlattı” yorumunu yaptı.

(tak)

Bu haber toplam 1421 defa okunmuştur