1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Dikelya’daki mülteciler ayaklandı
Dikelya’daki mülteciler ayaklandı

Dikelya’daki mülteciler ayaklandı

Mülteciler çadırları yaktı, polisle tartıştı, isyan etti, İngiltere'ye serbest geçiş istedi

A+A-

Geçtiğimiz haftalarda balıkçı tekneleriyle Ağrotur Üssü’ne çıkan, ardından Dikelya Üssü’ne götürülen mültecilerin, yaşam koşullarını olaylı bir şekilde protesto ettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin internet sayfasında yayımladığı, Dikelya’daki 103 mültecinin pazartesi günkü protestosundan görüntülerin olduğu video ve konuyla ilgili haberine değindi.

Videoda mültecilerin ayaklandığının, bir kişinin hayatına son vermeye çalıştığının, bir başka kişinin kanlar içerisinde olduğunun, iki çadırın ateşe verildiğinin görüldüğünü aktaran gazete, videoda mültecilerden birinin “biz insanız, hayvan değil” dediğini, bir çocuğun ise havanın soğuk olduğunu ve giyecek ayakkabısının olmadığını söylediğini belirtti.

Gazete, İngiliz Üsleri Basın Sözcüsü’nün, muhabirlerinin sordukları sorulara yanıt vermediğini de belirtti. Edindiği bilgilere göre mültecilerin çadırlarda yaşadıkları için öfkeli olduklarını, İngilizlerin yaşadıkları yerin etrafına dış dünyayla iletişimi kesen siyah paravan çekmesinde rahatsız olduğunu belirten gazete, İngilizlerin, mültecilerin serbestçe dolaşmasına da izin vermediğini belirtti.

Edindiği başka bilgilere göre mültecilerin ayaklanmasının esas sebebinin, İngiliz Üsler makamının, mültecilerin masraflarını ödeyerek Kıbrıs Rum Yönetimi’ne teslimi için müzakerelerde bulunması olduğunu kaydeden gazete, mültecilerin bu duruma karşı çıktığını ve Kıbrıs’ta İngiliz toprağına ayak basıkları için kendilerine İngiltere’de siyasi mülteci statüsü ya da siyasi sığınma verilmesi gerektiğini savunduklarını yazdı.

Gazete 12 mültecinin ise Güney Kıbrıs’a siyasi iltica talebinde bulunma niyetini dile getirdiği için üslerde başka bir alanda yaşadıklarını da belirtti.

Bazı mültecilerin IŞİD militanı olabileceğine dair bilgiler

Öte yandan Politis gazetesi 115 mültecinin tutulduğu yerdeki durumun BM Mülteciler Yüksek Komiserliğini de düşündürdüğünü ve Guardian’ın haberinin ardından resmi bilgi istediğini kaydeden gazete, 115 mültecinin Rum Yönetimi’nde de “baş ağrısı” yarattığını yazdı.

Kıbrıs Rum İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının dün bir toplantı yaptığını ve Rum Yönetimi’nin, bulaşıcı hastalıklara ilgili kontrolden geçirilmeleri ve sicillerinin temiz olması şartıyla mültecilerin ağırlanmasını üstlenebileceğine karar verildiğini aktaran gazete, temiz sicil şartının tesadüf eseri konulmadığını; 115 mültecinden 13’ünün sicilinin temiz olmadığı ve/veya IŞİD de olabilecek uç grupların mensubu olduğuna dair bilgilerin bulunduğunu belirtti.

Boğulma tehlikesi geçiren 30 mülteci kurtarıldı

Ay Napa denizinde önceki gece aralarında çocukların da bulunduğu 30 mültecinin boğulma tehlikesiyle karşı karşıyayken kurtarıldığı haber verildi.

Politis gazetesi Kıbrıs Rum Arama ve Kurtarma Merkezi’nin akşam 20.00 civarlarında Suriye’den mültecileri taşıyan bir teknenin su aldığına dair bir çağrı alması üzerine tekne ve helikopterlerle kurtarma operasyonu düzenlendiğini yazdı. İlk ekipler bölgeye ulaştığında geminin battığını tespit ettiğini ve mültecilerin denizin içinden çıkarıldığını aktaran gazete, saat 21.30’a kadar aralarında 5 çocuğun olduğu 30 mültecinin kurtarılarak hipotermi nedeniyle hastanelere götürüldüğü bilgisinin geldiğini belirtti.

Gazete teknede 50 kadar kişinin bulunduğu bilgisi nedeniyle operasyonun 21.30’dan sonra da sürdüğünü belirtti. Gazete diğer 20 kişi hakkında bilgi vermedi.

Bölgede Kıbrıs Rum Yönetimi, Milli Muhafız Ordusu, polis ve İngiliz Üsleri’ne ait tekne ve helikopterlerinin faaliyet gösterdiğini kaydeden gazete, güçlü rüzgar ve dalgaların operasyonu zorlaştırdığını belirtti.
Gazete Kıbrıs Rum Sivil Savunma Teşkilatı’nın da alarma geçerek mültecilerin Kokkinotrimithia’da ağırlanması için hazırlık yapmaya başladığını aktardı.

TAK

Bu haber toplam 1882 defa okunmuştur