1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Değirmenlik'in kaynağı kesiliyor
Değirmenlikin kaynağı kesiliyor

Değirmenlik'in kaynağı kesiliyor

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal: “Mesarya’ya yatırımı engel olacaklar”

A+A-

Değirmenlik Belediyesi’nin verdiği hizmetlerin karşılığı olarak Ercan Havaalanı’nda sağladığı vergi elinden alınıyor. Belediyeler Yasası’nda değişiklik yapan UBP Hükümeti, yıllardır havaalanından vergi geliri sağlayan belediyenin kaynağını kesmek için karar üretti. 2011 yılında belediyenin gelirini kesip, İçişleri Bakanlığı’na aktarılması için çalışma başlatan Hükümet, Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesiyle uçak fiyatlarına yansıtılan yüksek fiyatları belediyenin gelirini keserek düşürmeye çalışıyor.

İki yıldır bu sorunla mücadele eden Değirmenlik Belediyesi ise en büyük gelir kaynağını kaybetme endişesi yaşıyor. Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ndaki karara tepki gösterdi ve ekledi: “Hükümet bu işten vazgeçsin… Halkımla birlikte ne gerekirse yapacağım”

“Yasayı değiştirdiler”
Osman Işısal, Hükümetin 11 Nisan 2013 tarihinde Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırladığını, bu yasa tasarısında “limanların özelleştirilmesi, kiralanması, yap-işlet devredilmesi halinde KKTC deniz ve hava limanlarından çıkış yapan kişi ve araçlardan Belediye Hizmetlerinden Yararlanma Resmi alınmaz” denildiğini belirtti. Işısal, “geçmiş dönemde hazırlanan yasa tasarısının 103’üncü maddesine göre belediye gelir alır, Bakanlar Kurulu bu geliri onaylayarak yürürlüğe giderdi. Geçmiş yasa tasarısının 103’üncü maddesinin ortadan kaldırıldı, bununla birlikte Ercan’daki gelirin hazırlanan önergeyle İçişleri Bakanlığı’na verilmesi öngörüldü. Ancak bu son yasa tasarısıyla konu gelirin İçişleri Bakanlığı’na verilmesi değil belediyenin elinden bu gelirin alınmasıdır. Bu konu yasa tasarısı olarak meclis alt komitesine gidecek ve ondan sonra da yasallaşmak için çaba gösterilecek” dedi.

“5 TL alınarak fiyatlar düşürülmeye çalışılıyor”
Işısal, şöyle devam etti: “Basından zaman zaman uçak bilet fiyatlarının yükseldiğini duyarız. Uçak fiyatlarının yükseltilmesi konusunu derinine araştırmadım ama valiz tartısı veya uçağın alanda belirli bir saate fazla kalmasından para alınır. Buna benzer hizmetler işletme tarafından alınmaktadır ve bundan dolayı da bir artış geldiğini görmekteyiz. Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinden önce her vergi çıkışında toplamda 39 TL bir rakam alınmaktaydı, bunun 5 TL’sini belediyemiz, bir kısmını GKK fonu ve hava kurumu almaktaydı, hava kurumu kapandığı için ora giden gelir Maliye’ye kalmakta. Geri kalan miktarda diğer yerlere gitmektedir. Şimdi sanırım 2 TL’lik artış yapılarak bu gelir 41 TL yapıldı. Bundan dolayı uçak biletlerinin fiyatlarının yükselmesi buna bağlı değil, oradaki işletmelerin koyduğu zamlardan dolayı fiyatlar yükseldi. Şimdi ivedilikle bu yasa tasarısını meclise getirmeye çalışırlar, belediyenin 5 TL’lik gelirini elden almayla bu uçak fiyatlarının düşeceğini hesaplarlar. Bunun doğru olmadığını söylemek isterim. Gerçekten Ercan bizim için çok önemlidir, bölgemize hayat veren havalimanıdır.”

“Eski borçları bu gelirle ödedik”
Değirmenlik Belediyesi’ne bağlı 16 köy olduğunu, bunun dağınık ve geniş bir alanı içerisine girdiğini söyleyen Osman Işısal, Ercan Havaalanı’ndaki gelirin bölgenin kalkınması için büyük rol oynadığını aktardı. Başkan Osman Işısal, Değirmenlik Belediyesi’nin Ercan Havaalanı’ndan yıllık 5- 6 milyon TL geliri olduğunu vurgulayarak, görevde bulunduğu ilk dört yıl içinde belediyenin daha önceki 7- 8 milyon TL’lik borcu bu gelir ile ödediklerini söyledi. Son iki seneden beridir belde içerisinde yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Işısal, bu kalıcı yatırımların tamamen Ercan Havaalanı’ndan gelen gelirle yapılmakta olduğunu söyledi. “Ben olaya siyasi olarak bakmıyorum bugün bizler buradaysak yarın burada olmayabiliriz, bu gelir bölgeye her zaman kaynak getirir” diyen Işısal, bu yıl Ercan’dan sağlanacak gelir ile bu yıl bazı projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını vurguladı.

“Birçok yatırım yaptık”
Osman Işısal, şöyle konuştu: “Üç noktada görev yapan personeli bir araya toplamak amacıyla, geriye dönük belediye binasını yapmak isteriz. Proje son aşamasındadır. Tabi gelir olmazsa icraatta yapılmaz bu bakımdan tüm bölge halkı olarak bu konuda üzerimize düşen görev neyse yerine getirmek için tüm gücümle çalışacağım. Daha önce bu konu ortaya çıktığında köy muhtarlarını topladık, 21 muhtardan birinin katılamadığı toplantıda gerekli açıklamaları yaptık ve onay verdiklerine dair bilgiler aldık. Belediye Meclisi’ni de toplayarak bu olaya karşı olduğunu aktardı. Gerçekten ben çok üzgünüm… Çünkü son zamanlarda bölgemiz, kırsal kesim olarak da köylerimiz geçim kaynağı bakımından da ekonomik olarak zor günler yaşamaktadırlar. Bu bakımdan bölge insanına gerek yaşlılar hizmet birimi olarak gerek sağlık birimi olarak hizmet vermekteyiz. Bölgemizde bulunan diğer insanlarımıza tekerlekli sandalyeden, akülü sandalyeye kadar, havalı yataktan hastane yatağına kadar ve birçok ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışırız. Bu da fakir insanlarımızın özgüvenini kazanmamız için büyük bir katkı olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında okullarımız, kurum kuruluşlara bir noktada sponsor olarak yardım yapmaktayız. Bölgenin sosyal aktiviteliriyle de oldukça harcamalar yapmaktayız” dedi.

“Ercan’ın katkısı çok önemli”
Işısal, 2013 yılında Ercan Havaalanı geliriyle yaklaşık 500 bin TL’ye Değirmenlik Spor Kulübü binası, yaklaşık 400 bin TL civarında Düzova içme suyu şebekesi, 1 milyon TL üzerinde Balıkesir’e sentetik halı saha, yine 1 milyon TL üzerinde Gaziköy’e düğün salonu ve park düzenleme çalışmaları yapıldığını söyledi. Ayrıca, bölgeye gençler için 5 tane halı saha yaptıklarını söyleyen Işısal, bunun yanında birçok hizmetler yaptıklarını söyledi. Işısal, bu yılki projeler içinde ihaleye çıkarak yolların asfaltlanması konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı.

“Bu işten vazgeçilmeli”
Ercan gelirinin kalkması durumunda birçok aktivite yatırımların duracağını halkın bilmesi gerektiğine dikkat çeken Osman Işısal, “Düşünün ki bölge içinde bir havaalanı olacak ve belediyenin bir geliri olmayacak, böyle bir şey olamaz. Bu bakımdan halkımla birlikte ne gerekirse yapacağım. Bu durum ortdan kalktıktan sonra insanımız bunun acısını yaşayacak. Ümit ederim ki bu görüşlerinden vazgeçeler çünkü Değirmenlik Belediyesi için önemlidir ama genele yaydığımız zaman hiçbir şey ifade etmez. Ercan’dan alınacak gelirin katkıları çok büyüktür. Bu nedenle yetkililerin bu konuyu iyi değerlendirmeleri ve biran önce bu işten vazgeçmeleri gerekmektedir” dedi.

GEREKİRSE EYLEM YAPARIZ

Değirmenlik Belediyesi’nin Ercan Havaalanı’ndan elde ettiği gelirin Hükümet tarafından kaldırılması, bölge halkının tepkisine de neden oldu.
Ercan Havaalanı’ndan sağlanan gelirin yatırım olarak halka döndüğünü söyleyen bölge halkı, belediyenin en büyük gelirinin elinden alınmasının belediyeye değil halka zarar vereceğini vurguladı.
“Gerekirse ayaklanırız” diyen vatandaşlar, Değirmenlik Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun olduklarını söz konusu yasanın geçmesi durumunda, belediyenin, 16 köye hizmet veremeyeceğine dikkat çekti.
Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal’ın iyi hizmetler verdiğini aktaran bölge halkı, “başkanın arkasındayız her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
Siyasilerin geçici halkın kalıcı olduğunu belirten yurttaş, Hükümetin yasayı geçirmeden önce bir kez daha düşünmesi için çağrı yaptı.

Didem Menteş'in haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN'de

 

Bu haber toplam 1492 defa okunmuştur