1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Davutoğlu'nun mektubu talihsizlik"
Davutoğlunun mektubu talihsizlik

"Davutoğlu'nun mektubu talihsizlik"

Nami, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan Dışişleri Bakanı’na yolladığı mektupta 3 öneri sunduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının bu önerilerden haberdar olup, olmadığının merak konusu olduğunu söyledi.

A+A-

CTP Milletvekili Özdil Nami Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Dışişleri Bakanlığı’na ayrılan kaynakların yetersiz olduğunu söyledi. Nami, bu durumun dış platformlarda zor duruma düşmelerine neden olduğunu belirtti.

Kıbrıs müzakerelerin yeniden başlamasına dönük beyanatlara değinen Nami, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Yunanistan Dışişleri Bakanı’na yolladığı mektupta 3 öneri sunduğunu ancak Kıbrıs Türk tarafının bu önerilerden haberdar olup, olmadığının merak konusu olduğunu söyledi.

Nami, şöyle devam etti:

“Davutoğlu mektubunun başında, birinci tercihinin kapsamlı çözüm olduğunu söyledi. Buna kimsenin itirazı olamaz. Daha sonra, bu kapsamlı çözüme ulaşılamazsa, tarafların, Güney Kıbrıs’taki doğal gazın kullanımı konusunda ortak bir komite kurması ve bu doğal gazın satışından elde edilecek gelirin, ortak bir hesapta toplanıp, çözümden sonra kullanılsın önerisinde bulundu. Üçüncü paragrafta ise çözüm olmuyorsa, 2013 sonunda taraflar ayrılsın ve taksim gerçekleşsin deniliyor.”

Söz konusu mektupta, Türk tarafının önceden yaptığı öneriyle çelişen ifadeler bulunduğunu ve kavram karmaşasının söz konusu olduğunu kaydeden Nami, “Kıbrıs sorununda taraf Kıbrıs Türk tarafı iken, böyle bir çıkış yapılacaksa, bunun Türk tarafının temsilcilerinin yapması gerekmez miydi?” dedi.

Özdil Nami, mektubun, talihsiz bir mektup olduğunu, özellikle 3. paragrafın düşündürücü olduğunu söyledi. Nami, “Rum tarafının müzakere sürecine odaklanamayacağının açık bir şekilde ortada olduğu bir dönemde Türk tarafının böylebir çıkış yapması gereksiz ve zamansız oldu” yorumunda bulundu.

Nami, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun müzakere süreciyle ilgili hazırlıklarını meclise danışmadan, “ben yaparım, olur” mantığıyla sürdürdüğünü ileri sürerek, eleştirdi.

Müzakereler hemen başlamalı yönündeki açıklamayı da eleştiren Nami, “Amaç müzakere mi, şov mu? Buna karar vermek lazım. Önemli olan üzümü yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil” dedi.

Özdil Nami, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun meclisteki partilerle sıkı bir işbirliği içinde olması ve sürece hazırlanması gerektiğini söyledi. Özellikle bölgedeki son gelişmelere bakıldığında, Kıbrıs konusunda bir şeylerin pişirildiğinin aşikar olduğunu savunan Nami, kendilerinin bunlardan habersiz olduğunu belirtti. (tak)

Bu haber toplam 1353 defa okunmuştur