1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis : “Prosedürler hızlandırılmalı”
Anastasiadis : “Prosedürler hızlandırılmalı”

Anastasiadis : “Prosedürler hızlandırılmalı”

Delek doğal gaz sıvılaştırma terminaline de talip Anastasiadis Total’den 11’inci parselde yapacağı petrol sondajı prosedürünü hızlandırmasını isteyecek

A+A-

Noble terminal inşası konusunda hazırlık projesi sundu

Kıbrıs Rum Hükümeti  “münhasır ekonomik bölgesi” ilan ederek parsellediği Doğu Akdeniz’deki deniz bölgesinde 12 numaralı parselde arama ruhsatı sahibi olan şirketlerle, mümkün olan en kısa zamanda doğal gaz ihracatına başlayabilmek için arama-çıkarma prosedürlerinin hızlandırılmasını görüştüğü haber verildi.
Fileleftheros haberi “Gazı Çıkarmak İçin Acele Ediyorlar... Delek Prosedürlerin Hızlandırılması Konusunda Teknik İnceleme Sunacak... Şimdiden Karşılıklı Anlayış Memorandumu Görüşülüyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün İsrail’in Delek şirketi yetkilileriyle görüştüğünü, Amerikan Noble Energy şirketinin de aynı frekansta olduğunu belirten gazete Delek’in, iki hafta içerisinde prosedürlerin hızlandırılması maksatlı teknik çözümlere ilişkin ek projelerini Kıbrıs Rum Yönetimi’ne sunacağını yazdı.
Habere göre görüşmelerde Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi üzerinde de duruluyor. Anastasiadis hükümeti terminal inşasıyla ilgili kararının kesin olduğunun altını çizerken şirketler (Delek ve Noble) bu konuda “ana oyuncular” olmak istiyorlar.
Halen, terminal inşasıyla ilgili karşılıklı anlayış metni addedilen bir memorandum oluşturulması görüşmelerinin de başladığı kaydedilen habere göre, nihai memorandum metni 12’nci parselde başlayan teyit sondajından çıkacak sonuçların açıklanmasından sonra kesinleştirilecek. Bunun 3-4 ay sonra olacağı ve bundan sonra atılacak adımların doğal gaz yatağının büyüklüğüne ve kalitesine göre belirleneceğine işaret ediliyor.

İşte detaylar
Gazete Kıbrıs Rum Başkanlık Köşkü’nde  gerçekleşen toplantı ve projelerle ilgili şu detaylara yer verdi:
“Kıbrıs Cumhuriyeti ve doğal gaz arama-çıkarma çalışmalarına katılan şirketler MEB’imizdeki ve bölgedeki enerji oyunu sahnesinin en kısa sürede şekillenmesi hedefiyle motorları çalıştırıyor. Önceki gün Başkanlık Köşkü’nde Nikos Anastasiadis Delek Grubu Başkanı Yitzhak Tshuva ve Delek Drilling ve Anver Oil ve Gas Exploration CEO’su Gideon Tadmor ve Anver’in Stratejik konulardan sorumlu müdür yardımcısı Yaniv Fridman’la görüştü. İsrail şirketi Delek Drilling ve Anver Oil ve Gas Exploration, doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasına katılmaya ilgi gösterdi. Terminale, 12’nci parselde bu şirketlerle ortak olan Amerikan Noble Energy de ilgileniyor.

Görüşmelerde, karşılıklı olarak, prosedürlerin hızlandırılması niyeti dile getirildi. Halen terminal inşasıyla ilgili karşılıklı anlayış metni addedilen bir memorandum şekillendirilmesi için görüşmeler başladı. Nihai metin, Afrodit yatağında başlayan teyit sondajının sonuçlarının alınmasından sonra kesinleştirilecek. Teyit sondajı sonuçlarının 3-4 ay sonra açıklanması bekleniyor. Gerek terminal inşası gerek şirketlerin katılımı gerekse muhtemel ön satışlarla (doğal gaz) ilgili bundan sonra atılacak adımlar Afrodit yatağının büyüklüğüne ve kalitesine göre atılacak.
Köşk’teki görüşmelerden ortaya çıktığı üzere bu şirketler, ellerinin terminalin üzerinde olmasını istiyorlar, ancak hükümet görüntünün, başka şirketlerin de katılımıyla genişlemesini arzuluyor. Oluşturulan yol haritası tahtında terminal inşaatıyla ilgili anlaşmanın 2013 sonundan önce belirlenmesi gerekiyor. Lefkoşa terminal anlaşması ile bir dizi meseleyle ilgili görüntüyü netleştirecek. Öncelikle kendi doğal gazını Kıbrıs’a nakletmesi konusunda İsrail’e meydan okuma olacak, ardından da, doğal gazın boru hatlarıyla Türkiye’ye taşınması senaryoları esasen son bulacak.
Köşk’teki görüşmeler sırasında Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeki 12’nci parseldeki teyit sondajı, parselin ticari açıdan değerlendirilmesi, Delek ve Anver şirketlerinin Vasiliko’daki doğal gaz sıvılaştırma kara terminali çalışmalarına katılmasıyla ilgili konular da ele alındı. Bu vesileyle Başkan Anastasiadis Kıbrıs’ın Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma kara terminali inşa edilmesi konusunda alınmış net kararı olduğunu vurguladı.
Önceki sabah sabah Noble’ın doğal gaz sıvılaştırma terminaliyle ilgili çalıştığı teknik plan da görüşüldü. Görüşme Amerikan şirketi ve Kıbrıs Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) arasında ve geniş çalışmalar paketi çerçevesinde gerçekleşti.”

Total’den talep
Politis “Daha Erken Petrol İçin Bastırıyoruz... Başkan Paris’te Prosedürlerin Hızlandırılmasını İsteyecek” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in bugün başlayacağı Fransa ziyareti çerçevesinde yarın TOTAL şirketi ile görüşeceğini ve 10 numaralı parselde 2014 sonunda planlanan petrol sondajlarını hızlandırmasını isteyeceğini bildirdi.
Habere göre Anastasiadis Perşembe günü, 10 ve 11 numaralı parsellerin ruhsatına sahip TOTAL Başkanı ve Genel Müdürü Christophe de Martzieri ile görüşecek.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’in De Martzieri’den TOTAL’in petrol aramak için 2014 sonunda planladığı sondaj çalışmalarını hızlandırmasını isteyeceğini belirterek petrolün, doğal gaz için gerekenden çok daha kısa sürede çıkartılabileceğine, dolayısıyla petrol varlığı da teyit edilirse, Rum ekonomisinin büyük perspektiflerinin tam teyit edilmiş olacağına işaret etti.
Gazete İsrail hükümetinin, İsrail MEB’inden ihracat yapma konusundaki kararını beklendiği gibi önümüzdeki günlerde –belki önümüzdeki Pazar- netleştirirse bunun, İsrail MEB’inden Vasiliko’ya sıvılaştırma ve ihracat maksatlı doğal gaz taşınması istişarelerinin tırmandırılmasının yakın olduğu anlamına geldiğini yazdı.
Habere göre İsrail başka seçenekleri de inceliyor. Bunlardan biri, enerji rezervlerini uzun yıllar güvence altına almak için ihracattan kaçınmak, biri Türkiye ve/veya Ürdün’le İsrail gazını bu ülkelere taşıyacak boru hattı inşası konusunda işbirliği, bir diğeri de İsrail’in ya Akdeniz veya Kızıldeniz kıyılarında sıvılaştırma terminali kurulmasıdır.

Karşılıklı anlayış memorandumu 10 gün içinde imzalanıyor

Alithia manşet haberine “Delek Başkanı Anastasiadis’te... Terminale Koşuyorlar... Noble Hazırlık İncelemelerinin Sonuçlarını Sundu... On Güne Kadar Karşılıklı Anlayış Memorandumu İmzalanıyor” başlık ve spotlarını attı.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşası konusundaki karşılıklı anlayış memorandumunun on gün içerisinde imzalanmasının beklendiğine vurgu yaptı.
Simerini haberini “İsrail Şirketi 12’nci Parsel Dışında Terminale De Katılmak İstiyor... Delek Oyunun Derininde... Noble önceki gün KRETİK’e Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali İnşası ve İdamesinde Uzman Fransız Şirketi Technip Tarafından Hazırlanan İncelemeyi Sundu” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Gazete Anastasiadis’in Köşk’te Delek yetkilileriyle yaptığı görüşmeye Kıbrıs Rum Enerji Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de katıldığını belirterek Lakkotripis’in görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Delek şirketinin Noble ile ortak olduğu 12’nci parsel dışında, Vasiliko’da inşa edilecek terminale de katılmak istediğini söylediğini yazdı.
Gazeteye göre Lakkotripis kendilerine Güney Kıbrıs’a enerji konusunda yapabileceği yatırım miktarını da açıklayan (gazete vermedi) Delek’in Güney Kıbrıs’ı geleceğin enerji kavşağı olarak gördüğüne işaret etti ve bu şirketin terminal inşaatına katılım yüzdeliğini görüşmediklerini, bu konuyu Karşılıklı Anlayış Memorandumu’nun imzalanmasından sonra başlayacak müzakerelerde görüşüleceğini söyledi. Delek ile başka parseller konusunda da görüşüldüğüne işaret eden Lakkotripis bu konuyu fazla uzatmak istemedi.
Gazete bu arada Noble Energy şirketinin önceki gün görüştüğü KRETİK Başkanı Ellinas’a, Fransız Technip şirketi tarafından yapılan doğal gaz sıvılaştırma terminali inşası ve idamesiyle ilgili hazırlık incelemelerinin sonuçlarını verdiğini yazdı.

Hazırlık projesi sunuldu

Habere göre Noble-KRETİK görüşmesi sırasında Noble, gelecekte doğal gaz satış fiyatlarının düşme ihtimali nedeniyle terminal inşasının mümkün olan en kısa sürede ilerlemesi talebini iletti. KRETİK Başkanı Haralambos Ellinas, görüşmeleri sırasında Noble’ın terminal inşası ve idamesiyle ilgili kapsamlı bir hazırlık projesi, inşaatın gerek teknik gerek ekonomik yönüyle ilgili Pre Feed çalışmasını sunduğunu açıkladı.
Noble ile görüşmede çevre, güvenlik, personelin terminal inşasın için çalışması gibi konuların ele alındığını belirten Ellinas, inşaat çalışmalarının başlayabilmesi için KRETİK ve Noble’ın mümkün olduğunca çabuk konsorsiyum oluşturmaları, bunun için de en kısa zamanda doğal gaz sıvılaştırma çalışmasıyla ilgili bir anlaşma (LNG Project Agreement) imzalamaları gerektiğine dikkat çekti. TAK

Bu haber toplam 1258 defa okunmuştur