
Akıncı, 'kabloyla elektrik' için ne dedi?
Kıbrıs’taki yıllanmış sorunu çözmek, bütün bölge ülkelerinin önüne çok yeni perspektifler açacak, ben bunları önemsiyorum.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle hafta başında Dünya Enerji Kongresi katılmak üzere İstanbul’a gideceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu sabah KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ı kabul etti.
Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı kabloyla elektrik konusuna da değindi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, şunları söyledi:
“Daha büyük perspektiften baktığımız zaman şunu görüyorum, İsrail’den Güney Kıbrıs’a, Güney Kıbrıs’tan Girit’e, Girit’ten Yunanistan’a deniz altı kablo döşenecekmiş. Ege denizi çok daha derin. Pahalı ve uzun bir olay. Halbuki çözümlenmiş, sorununu aşmış bir Kıbrıs’tan Türkiye’ye bu hattı çektik mi ki zaten şimdi böyle bir proje var, buna bir de İsrail Kıbrıs ayağı yapıldı mı, bu ne demektir... Türkiye zaten istediği her an Bulgaristan ve Yunanistan ile enterkonnekte olabiliyor. Yani çok daha pratik ve hızlı şekilde, daha ucuz maliyetlerle Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayabiliyoruz. Yani Kıbrıs’taki yıllanmış sorunu çözmek, bütün bölge ülkelerinin önüne çok yeni perspektifler açacak, ben bunları önemsiyorum. Bu konuda hepimiz gayret gösterelim. Bu konuda Rumlar da olaya bu perspektiften bakarlar, işbirliğinin getireceği nimetlerden birlikte yaralanırız. Geçmişin acılarını paylaştık, şimdi geleceğin nimetlerini paylaşalım. Bu bakış açısıyla yolumuza devam ediyoruz, Türkiye ile yakın istişare içinde yapıyoruz.”
Hafta başı enerji kongresine katılmak üzere, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle İstanbul’a gideceğini de açıklayan Akıncı, “Enerji olayından bahsederken böyle bir kongre tam zamanı oldu” dedi.
(TAK)

















