1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "8 Mart" böyle kutlandı
8 Mart böyle kutlandı

"8 Mart" böyle kutlandı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yurdumuzda da çeşitli etkinliklerle kutlanıyo

A+A-

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yurdumuzda da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. CTP-BG bu sabah Lefkoşa’da bildiri dağıttı, TDPGirne İlçesi Yönetim Kurulu Üyeleri ise bu sabah Girne caddelerinde karanfil dağıttı. Etkinlikte, “Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun”, “Değerinizin Farkındayız” yazılı  Pankart açıldı.
 

ZÜBEYDE HANIM BÜSTÜ VE DENKTAŞ’IN KABRİ ZİYARET EDİLDİ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kadın Kolları, Demokrat Parti (DP) Kadın Kolları, Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği, Kıbrıs Türk Kız İzci Örgütü, Engelli Aileleri Dayanışma Derneği ve Lefkoşa Sarayönü Inner Wheel Kulübü üyeleri Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, Atatürk Anıtı, Dr. Fazıl Küçük Anıtı ve Zübeyde Hanım Büstü’nü ziyaret ederek çelenk koyup saygı duruşunda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de kadın örgütü temsilcilerine eşlik etti.

UBP Kadın Kolları, DP Kadın Kolları ve Kıbrıs Türk Kadınlar Birliği üyeleri daha sonra Cumhuriyet Parkı’na giderek 1. Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrini ziyaret ederek kabre çelenk ve çiçek koyup saygı duruşunda bulundu.


ZÜBEYDE HANIM BÜSTÜNE ÇELENK

Kamu-İş’in kadın üyeleri de, 8 Mart Kadınlar Günü çerçevesinde, Lefkoşa’daki Zübeyde Hanım büstüne çelenk koydu.

***
KAMU ÇALIŞANLARININ KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLANDI

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Bakanlık ve Bakanlığa bağlı dairelerde çalışan kadın personelin Kadınlar Günü’nü kutladı

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan personelinin kadınlar gününü kutladı.

***
KÜÇÜK, BRTK ÇALIŞANLARIN KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

Başbakan İrsen Küçük, bugün saat 8.30’da Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK)’de Sabah Haber Programına katıldı.

Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Küçük, programdan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Kurum çalışanı kadınların “Kadınlar Gününü“ kutlayarak, onlara çiçek takdim etti.

***
KADINLAR BİRLİĞİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU’NU ZİYARET ET


Cumhurbaşkanlığı’nda saat 11.30’da gerçekleşen kabulde konuşan KTKB Lefkoşa Başkanı Gülten Feridun, Kadınlar Günü nedeniyle ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise kabulde yaptığı konuşmada, kadına şiddet olaylarının son günlerde yine gündemde olduğuna dikkat çekerek, kadın haklarıyla ilgili yasanın en kısa zamanda geçmesini diledi.
Kadınların milletvekilliği adaylık zamanı geldiğinde aday olma konusunda isteklerinin sınırlı kaldığını belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk kadınının bilinçli, eğitimli, kendini geliştirmiş, sosyal duyarlılığa sahip olma özellikleriyle birçok alanda kendisini ispatladığını kaydetti.
Kadınlarla ilgili etkinliklerin bir günle sınırlandırılmaması, tüm yıla yayılması, konferans ve söyleşilerle eksikliklerin ortaya konmasının gerektiğini kaydeden Eroğlu, bu tür eksikliklerin giderilmesi konusunda üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi

***

 

BANDABULİYA’DA ETKİNLİK


8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Lefkoşa Belediye Pazarı’nda  (Bandabuliya) etkinlik düzenlendi.
Kıbrıs’a özgü yiyecekler ve el sanatları ürünleri sunulan etkinlikte, yıllar önce emekçi kadınların her Cuma günü Belediye Pazarı’nda hazırladıkları çeşitli ürünlerini sergilediği pazar yerinin günümüze uyarlanmış şekli yaratıldı.
Kermes şeklinde hazırlanılan etkinlikte, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra köylerden gelen kadınların Kıbrıs kültürüne özgü hazırladıkları yiyeceklerin satışı yanında, el emeği göz nuru el sanatları ürünleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.


***

MESAJLAR

BKP KADIN MECLİSİ
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde mesaj yayınladı.
BKP Kadın Meclisi Sözcüsü Hediye Yiğiter tarafından yayınlanan mesajda, “tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da erkek egemen ile kapitalist sömürü sisteminin kadının özgürleşmesi ve eşitliği önünde en büyük engel olduğu” kaydedildi.
Son dönemde Kıbrıs’ın kuzeyinde kadına yönelik şiddet, baskı ve tacizlerin arttığını savunan  Yiğiter, BKP Kadın Meclisi’nin konuyla ilgili talepleri bulunduğunu belirterek, bunları şöyle açıkladı:
“BKP Kadın Meclisi olarak, kadına yönelik şiddet, baskı ve tacizde bulunanların en ağır şekilde cezalandırılmasını, şiddet mağduru kadınlar için Kadın Dayanışma Evleri’nin açılmasını, kadının ev içi emeğinin ücretlendirilmesini, ev emekçisi kadınların sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmasını, kadının yaşamın her alanında eşit katılım ve temsiliyetinin sağlanmasını ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün resmi tatil ilan edilmesini talep ediyoruz.”

KSP: “HAKLI KAVGANIZA SAHİP ÇIKIN”

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), kadının kurtuluşunun emeğin kurtuluş mücadelesinin bir parçası olduğunu kaydetti.

KSP Merkez Komitesi adına Kadınlar Günü nedeniyle bildiri yayımlayan Zehra Cengiz, kadın hakları mücadelesiyle ilgili tarihsel sürece dikkat çekerek, bugün Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ülkede de yürürlükte olmasına rağmen, kadınların her türlü şiddete maruz kaldıklarını, sistem dayatmaları nedeniyle de toplumsal mücadelenin dışına itildiklerini savundu.

Cengiz, kadınlara onurlu, yürekli ve haklı kavgalarına sahip çıkmaları, gasp edilen haklarını talep etmeleri çağrısında bulundu.

DAÜ-SEN: “MÜCADELEMİZ KADIN VE ERKEKLERİN EŞİT OLMASIDIR”

DAÜ-SEN, Kadınlar Günü dolayısıyla mesaj yayımladı ve “Dünya’da ve ülkemizde kadınlarla erkekler eşit değildirler. Mücadelemiz kadın ve erkeklerin eşit olmasıdır” dedi.

DAÜ-SEN, eşitliğin bir insan hakkı ve eşitliği sağlamanın insan olanın görevi olduğunu da ifade etti.

HİZMET-SEN:”ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN KADINLARA AYRIMCILIK YAPILMAKTADIR”

Hizmet-Sen, ülkede özel sektörde çalışan kadınlara ayrımcılık yapıldığını savunarak, kadınların sosyal yaşamda ve iş yerlerinde karşılaştıkları tüm sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Hizmet-Sen Genel Sekreteri Turan Tuluhan, Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, kadınların sosyal yaşamın her alnında yer alması, devletin de bunun için gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

HTKS: “ŞEFKAT VE EMEKLE YÜCELTİLMİŞ GÜÇLÜ ELLERİN GÜNÜ”

Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası (HTKS), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, sırf kadın olduğu için sömürülen, ezilen, hor görülen, şefkat ve emek ile yüceltilmiş güçlü ellerin, kardeşlerin, annelerin günü olduğunu bildirdi.

HTKS Basın Yayın Sekreteri Milhan Beysoylu yaptığı yazılı açıklamada, bugün tüm dünya kadınlarının, kadının insan haklarını tüm dünyaya hatırlattığını belirtti.

Beysoylu, ülkede 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün anlamının egemen zihniyet tarafından çarpıtıldığını söyledi.

***


KAMU-SEN’DEN SEMİNER

Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Kadın Komitesi, “Kadının Sosyal Yaşamında ve İş Yerindeki Sorunları İle Çözüm Önerileri” konulu seminer düzenliyor.

Kamu Sen Başkanı Mehmet Özkardaş tarafından yapılan yazlı açıklamada, Kadınlar Günü çerçevesinde düzenlenen seminerin, pazartesi günü 14.00-17.00 saatleri arasında Lefkoşa AKM’de yer alacağı belirtildi.

Seminere tüm üyeler, halk ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri davet edildi.

 

Bu haber toplam 1756 defa okunmuştur