1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Omiru: “Kıbrıs’tan özür dilesinler”
Omiru: “Kıbrıs’tan özür dilesinler”

Omiru: “Kıbrıs’tan özür dilesinler”

Omiru, Troyka’yı Deloitte ve Moneyval raporlarının özünü gizlemek ve işlerine gelen noktalarını cımbızla seçip Euro Grubu’nun 15 ve 25 Mart kararlarına zemin hazırlamakla suçladı

A+A-

 

Kıbrıs Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru “Deloitte ve Moneyval” kuruluşlarının hazırladığı kara para aklama raporunun tamamlanmasından sonra Güney Kıbrıs’ın vergi cenneti ve kara para aklayan ülke olduğu yolunda “aşağılayıcı iddiaları” nedeniyle Troyka’yı Güney Kıbrıs’tan özür dilemeye çağırdı.
Simerini haberi “Kıbrıs’tan Özür Dilesinler... İki Kuruluşun Raporları Kıbrıs’ın Vergi Cenneti Olmadığını Gösteriyor... Meclis Başkanı Troyka’yı, Deloitte ve Moneyval raporlarından Sonra Gündeme Düşen ‘Aşağılayıcı İddiaları’ Nedeniyle Özür Dilemeye Çağırdı” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Habere göre Omiru Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz ve Euro Bölgesi üyesi ülkelerin meclis başkanlarına birer mektup göndererek, Deloitte ve Moneyval raporlarının, Kıbrıs Rum yönetiminin kara para aklama riskini azaltacak önleyici tedbirleri aldığı ve CDD (customer due diligence /müşteri durum tespiti) ile ilgili tedbirleri uyguladığını tespit ettiğine işaret etti.
Omiru raporlarda, Troyka’nın varlığını savunduğu sistemik eksikliklerle ilgili ifade veya vurgular bulunmadığını, Deloitte’nin ki 27 başlıktan sadece 4’ünde daha ileri çalışma, 570 bin işlemden 29’u için Merkez Bankası tarafından daha ileri inceleme yapılması gerektiği saptamasında bulunduğunu söyledi.
Güney Kıbrıs’ta kara para aklandığı ve vergi cenneti olduğu söylentilerinin; Euro Grubu’nun 15 ve 25 Mart’taki “suç nitelikli kararlarına” zemin hazırlamak maksadıyla, aniden ortaya çıktığını, Moneyval ve Deloitte’nin araştırma yapmasını ısrarla isteyen Troyka’nın, Rum tarafında sorunun devam ettiğini göstermek maksadıyla raporların bazı noktaları seçerek aldığını savundu.
Troyka’yı; “raporlardaki bazı unsurları alıp, özünü saklamakla” suçlayan Omiru, Deloitte ve Moneyval raporlarının, Güney Kıbrıs’ın kara para aklanan vergi cenneti bir ülke olduğu “iddialarını tamamen yalanladığını” savundu.
“Kıbrıs’tan özür dilenmelidir. Özür dileyecek cesaret bulacaklar mı? Kıbrıs Cumhuriyeti’ne bir dizi iftirada bulunan suçlular olduğunu itiraf edecekler mi?” ifadelerini kullanan Omiru Troyka’ya karşı herhangi bir girişimde bulunulup bulunulmayacağı, hukuki tedbir alınıp alınmayacağı konusunu ise yürütme erkine (iktidara) havale etti.
Alithia ve Politis haberi “Omiru’dan Schultz’a Kara Parayla İlgili Mektup” başlığı altında özetledi. TAK

Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur