1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Norveç sismik araştırma gemisi geliyor
Norveç sismik araştırma gemisi geliyor

Norveç sismik araştırma gemisi geliyor

“Ensco 5006” platformu bugün ilerleyen saatlerde İsrail’deki parselden ayrılarak 12. parsele doğru yola çıkması bekleniyor

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) bulunan 12 parselde doğrulama sondajı yapacak olan “Ensco 5006” sondaj platformunun, bulunduğu İsrail’in “Karis 1” parselinden dün yola çıktığı bildirildi.

Fileleftheros: “Ensco 5006 Bugün Motoru Çalıştırıyor – Modern Norveç Sondaj Gemisi ‘3D’ İş Başı Yapıyor” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın  MEB’inde bulunan 12. parselde doğrulama sondajı yapacak “Ensco 5006” platformunun bugün ilerleyen saatlerde İsrail’deki parselden ayrılarak 12. parsele doğru yola çıkmasının beklendiğini yazdı.
Gazete, platformda yer alan sondaj mekanizmalarının 24 saatlik bir çalışmanın ardından sökülerek İngiliz bandıralı “FD UNTOUCHAPLE” gemisine yüklendiğini ve bu parçaların, 12. parsele götürülmeden önce bakımdan geçirilmek amacıyla Limasol limanında bulunan Noble şirketine ait özel depolara getirileceklerini vurguladı.
Platformun “Karis 1” parselinden 12. parsele yapacağı yolculuğun 10 saat sürmesinin beklendiğini ve bu yolculuk sırasında platformun güvenliğini sağlamak ve yardımcı olmak amacıyla iki Kıbrıs Rum bandıralı geminin, “EDT NEFELİ”, “EDT LEON” ve “FLYING ENTERPRISE” gemilerinin, platform yakınlarında olduklarını belirten gazete, İsrail parselindeki çalışması sırasında platforma eşlik eden İngiliz bandıralı “RICHARD M CURRENCE” gemisinin de platforma eşlik etmeyi sürdüreceğini yazdı.

Üç boyutlu sismoloji gemisi geliyor

Gazete, bu gelişmelerin yanı sıra, Noble şirketinin daha önce de bölgede araştırma yapması için getirttiği Norveç’in PGS şirketine ait “Ramform Sovereign” isimli, 3 boyutlu inceleme yapabilen sismoloji gemisinin Cuma günü Güney Kıbrıs sularına varacağını yazdı.
Gazete, Norveç gemisinin 12. parselde sondaj çalışmaları yürütülürken sismolojik inceleme gerçekleştireceğini, bu incelemelerin, parselde ikinci bir doğalgaz yatağı olduğu yönündeki verilere ilişkin daha ayrıntılı bilgi sağlamasının beklendiğini belirtti.
Haberde ayrıca, platforma hizmet etmek amacıyla kullanılacak Noble Energy şirketinin ilk helikopterinin yarın Güney Kıbrıs’a varmasının beklendiği, platformda çalışacak personelin ise hali hazırda Güney Kıbrıs’ta beklemede olduğu ifade edildi.

İkinci tur ihale dışında bırakılan şirketlerden tepki

Gazete, bir diğer haberinde ise, Güney Kıbrıs’ın MEB’inde bulunan ve ikinci tur ihaleye açılan parsellere başvuran bazı şirketlerin, geçtiğimiz Mayıs ayında alınan bir kararla uygun görülmedikleri değerlendirmesinin yapıldığını ancak bu şirketlere durumun bir süre önce bildirildiğini, bu şirketlerin de geç bilgilendirme yapılmasını tepkiyle karşıladıklarını yazdı.
Gazete, bu şirketlerin geçtiğimiz yıl yapılan ikinci tur ihaleye katıldıklarını ve Değerlendirme Komitesi tarafından, kriterleri sağlamadıkları veya diğer bazı gerekçelerle ihale dışında bırakıldıklarını belirtirken, şirketlere zamanında haber verilmemesi sebebiyle bu şirketlerin, yeniden başvuru yapılması için tanınan altı ay süreli uzatma çerçevesinde başvuru yapamayacaklarını yazdı. TAK

Bu haber toplam 1682 defa okunmuştur