1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Ne ilk, ne de son: Onlar 'Tanışıyor' (!)
Ne ilk, ne de son: Onlar Tanışıyor (!)

Ne ilk, ne de son: Onlar 'Tanışıyor' (!)

Birbirini resmi olarak tanımayan iki ülke Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti spor çatısı altına bir kez daha buluştu

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi
17’nci Akdeniz Oyunları geçtiğimiz gün düzenlenen resmi açılış töreni ile başladı. Yunanistan’ın yaşadığı ekonomik krizden dolayı gerçekleştiremediği ve bu sebeple Türkiye’de Mersin’in ev sahibi olduğu oyunlarda Kıbrıs Cumhuriyeti de dahil olmak üzere 24 Akdeniz ülkesi mücadele ediyor. Uluslararası alanda birbirini tanımadığını belirten iki ülke Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyeti, spor çatısı altında yine bir araya geliyor. Her iki ülkenin çoklu bir spor etkinliği olan Akdeniz oyunları adı altında Türkiye’de mücadele etmesi ve sportif alanda buluşmaları ne ilk ne de son. İşte örnekler...

Apoel hükmen mağlup
İki ülkenin sportif alanda eşleşmeleri 80’li yıllara dayanıyor. 1986 – 1987 yıllarında Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yer alan Beşiktaş, 2’nci turda Kıbrıs Cumhuriyeti takımlarından Apoel ile eşleşiyor. İstanbul’da oynanacak olan ilk maça Apoel katılmayı reddedince 3-0 hükmen mağlup sayılıyor ve Beşitaş maç oynamadan adını çeyrek finale yazdırıyor. Apoel ise Avrupa Kupaları’ndan 2 yıl men cezası alıyor.
Yıllar geçtikçe uluslararası spor federasyonlarının ağır yaptırımları ve avrupa kupalarının getirisi göz önüne alınarak böylesi bir örnek bir daha yaşanmıyor.

Trabzonspor’un rakipleri Anorthosis ve Apoel
2005 yılında futbol alanında iki ülke bir kez daha karşı karşıya geliyor. Şampiyonlar Ligi 2. Ön eleme turunda Trabzonspor ile Anorthosis eşlemesi sonrası iki ekip önce Lefkoşa GSP Stadı’nda ardından Avni Aker Stadı’nda karşı karşıya geliyor. İlk maçı sürpriz bir şekilde 3-1 kazanan Anorthosis, Türkiye’de oynanan ikinci maçı 1-0’lık skorla kaybetmesine karşılık turu atlayan taraf oluyor. Bu sezondan bir yıl sonra 2006 UEFA Kupası’nın 2. Ön eleme turunda Trabzonspor bir diğer Kıbrıs Cumhuriyeti takımı Apoel ile karşı karşıya geliyor. Lefkoşa’da oynanan ilk maç 1-1’lik skorla tamamlanırken Trabzondaki maçı ev sahibi ekip 1-0 kazanarak adını bir üst tura yazdırıyor.

F.Bahçe - AEL eşleşmesi ve Milli takımlar
2012 yılına gelindiğinde adı UEFA Avrupa Ligi olarak değişen kupada Fenerbahçe AEL Limasol ile grup müsabakalarında karşılaşıyor. Kasım ayında oynanan ilk maçta Fenerbahçe sahadan 1-0’lık skorla ayrılırken, İstanbul’daki ikinci maçı ev sahibi ekip 2-0’lık skorla kazanma başarısı gösteriyor.
Yine 2012 yılında bu kez milli takımlar bazında iki ülke futbol çatısı altında karşı karşıya geldi. İki ülke U19 takımı İsveç’in Brondby kentinde UEFA Avrupa Şampiyonası Elit Tur 5’inci grubunda yer aldı. Oynanan maç sonunda 5-0’lık skorla Türkiye sahadan galibiyetle ayrıldı.

Sadece futbolda değil
İki ülkenin spor çatısı altında buluşması sadece futbolda gerçekleşmedi. Avrupa Basketbol Federasyonu (FIBA) çatısı altında erkekerde ve kadınlarda Euroleague ve Eurochallange kupası adı altında birçok kez karşı karşıya gelindi. 2012 yılında Türkiye’de düzenlenen Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda Kıbrıs Cumhuriyeti de yer alarak mücadele etti. Trabzon’da 2011 yılında düzenlenen 11’inci Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nda Kıbrıs Cumhuriyeti yer alarak oyunlarda mücadele etti. Son olarak geçtiğimiz gün Mersin’de başlayan 17’nci Akdeniz Oyunları’nda bir Akdeniz ülkesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti de yer alıyor. Kalabalık bir kafile ile Türkiye’de bulunan Kıbrıs Cumhuriyeti düzenlenen açılış töreninde ülke bayrağı ile Türkiye’nin yanında yer aldı. Kısacası yıllardan bu yana birçok spor dalında iki ülke ya aynı çatı altında yarıştı, ya da karşı karşıya geldi. Bundan sonra da hiç kuşkusuz gelmeye devam edecek.

Bu haber toplam 1703 defa okunmuştur