1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. MÜZAKERLER 15 MAYIS'TA BAŞLIYOR
MÜZAKERLER 15 MAYISTA BAŞLIYOR

MÜZAKERLER 15 MAYIS'TA BAŞLIYOR

İlk liderler toplantısı 15 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek

A+A-

SAAT 22:08

 


Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı  Rum lider Nikos Anastasiadis arasında Ledra Palas’ta yapılan yemekli toplantı sona erdi.

BM Özel Danışman Espen Barth Eide gözetiminde iki tarafın müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’ın da katılımıyla yaklaşık 2 saat süren görüşmede, taraflar arasında ilk toplantının cuma günü yapılması kararlaştırıldı.

Görüşme sonrasında açıklama BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide tarafından yapıldı.

İki liderin 11 Şubat ortak metninin ruhuna uygun bir şekilde Kıbrıs’ın geleceği üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Eide, her iki liderin de yakalanan momentumun devam ettirilmesi ve vakit kaybedilmeden ortada bulunan fırstın değerlendrilmesi konusunda hemfikir olduklarını bildirdi.

İki liderin sonuç almak için yapıcı şekilde çalışma konusuna bağlılıklarını dile getirdiklerini söyleyen Eide, ilk müzakerenin 15 Mayıs’ta sabah saatlerinde olacağını, bu görüşmede liderlerin genel olarak konuların üzerinden geçip müzakerelerin yapısı ve sıklığını karara bağlayacaklarını kaydetti.

Eide, eşsiz ve yakalanması gereken bir fırsatın ortada bulunduğunu, ortak sorunun ancak ortak bir çalışmayla ortak bir çözüme ulaştırılabileceğini, bunun için 15 Mayıs sabahından başlayarak herkesin sıkı çalışmaya gireceğini ifade etti.

AKINCI’DAN TWEET...

Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşmeyi olumlu olarak niteledi.

Twitter hesabından görüşlerini ifade eden Akıncı, “Bu akşam Anastasiadis’le biraraya geldik. Olumlu bir görüşme ve iyi bir başlangıç yaptığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

------------------------------------------------------------

SAAT 21:40

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lissa Buttenheim gözetiminde bu akşam saat 20.00’de bir araya gelen Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider  Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmenin yaklaşık 3 saat sürmesi bekleniyor. İki lideri ilk kez bir araya getiren yemekli görüşmenin ardından yeni müzakere sürecine ilişkin açıklama yapılması bekleniyor. Görüşmede Eide’ye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lissa Buttenheim, liderlere ise müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyannis eşlik ediyor.

-------------------------------

LİDERLER BASINI SELAMLADI

SAAT 20:40

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis,bir araya geldikleri ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de birlikte basın mensuplarını  selamladı.

Ledra Palace Otel’e saat 20.00’de gelen iki lider yarım saat sonra dışarı çıkarak görüşmeyi takip etmek amacıyla orada bulunan basın mensuplarına görüntü verdi.

Akıncı ile  Anastasiadis tokalaşarak basının görüntü almasının ardından görüşmeye geçti.

Kıbrıslı Türk, Rum ve yabancı medya yanında iki taraftan sivil toplum örgütleri de görüşmeyi ara bölgede takip ediyor.

 

----------------------------------------------------------

MENUDE NE VAR?

Liderlerin yemeğinin açılışında masaya ilk olarak nar, bufalo mozerlla peyniri, karamelize ceviz ve balzamik sirkeli bebek roka salatası gelecek.

Görüşmenin ardından liderler ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide basının önüne çıkacak. Liderlerin ayrı ayrı mı, yoksa üzerinde anlaşılmış ortak bir açıklama mı yapacakları henüz netlik kazanmadı.

-----------------------------------------------------------

LİDERLERİ EIDE KARŞILADI

SAAT:20:00

Ledra Palas Otel’e ilk ulaşan lider Anastasiadis oldu. Anastasiadis'in ardından Akıncı da Ledra Palas Otel'e ulaştı. İki lideri  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim karşıladı.

 

İki liderin yemekli toplantısının ardından  müzakere süreci ile ilgili açıklama yapılması bekleniyor. Yaklaşık 3 saat sürmesi beklenen görüşmeye basın büyük ilgi gösterirken, bir çok kanal bölgeden canlı  yayın yapıyor.

-------------------------------------------------------------

ÖRGÜTLER DESTEK VERDİ

Liderler buluşması öncesinde iki toplumdan örgütler ara bölgede bulunan Ledra Palas önünde toplandı.

Ledra Palas Otel’de bu akşam saat sekizde ilk kez bir araya gelecek Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’e Kıbrıs’ta kalıcı çözüme ulaşılması için örgütler destek veriyor.

 

 

 

 

 

 

(YD/TAK)

Bu haber toplam 3662 defa okunmuştur