1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Müteahhitler’den ‘GERGİN’ Genel Kurul…
Müteahhitler’den ‘GERGİN’ Genel Kurul…

Müteahhitler’den ‘GERGİN’ Genel Kurul…

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin 13. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Başkan ve yönetimin seçileceği Genel Kurul oldukça gergin geçti.

A+A-

Başkan Faik Dağaştı



Müteahhitler Birliği Genel Kurulu’nda Başkanlığa 69 oyla Faik Dağaştı seçildi. Başkan Adayları’ndan Hasan Tosunoğlu 63, Ahmet Baştaş 40 oy aldı.

Meltem SONAY

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin 13. Olağan Genel Kurulu dün gerçekleştirildi. Açık Öğretim Fakültesi Salonu’nda gerçekleştirilen Başkan, Yönetim Kurulu’nun seçileceği Genel Kurul oldukça gergin geçti.
Müteahhitler Birliği 13. Genel Kurulu’na çok sayıda üyenin yanı sıra Maliye Bakanı Ersin Tatar da katıldı.
Müteahhitler Birliği Genel Kurulu’nda Başkanlığa 69 oyla Faik Dağaştı seçildi. Başkan Adayları’ndan Hasan Tosunoğlu 63, Ahmet Baştaş 40 oy aldı.

İlk gerginlik ‘Divan Başkanlığı’nda
Mevcut Başkan Faik Dağaştı, Ahmet Baştaş ve Hasan Tosunoğlu’nun başkanlık için aday olduğu Genel Kurul’da ilk gerginlik ‘Divan Başkanı’nın seçiminde başladı.
Müteahhitler Birliği Başkanı ve Başkan Adayı Faik Dağaştı’nın Yıldız Gövsa’yı Divan Başkanı olarak önerdiği Genel Kurul’da, üyelerden biri de Mehmet Kahveci ismini önerdi.
İki isim için yapılan oylamadan sonra Dağaştı’nın Divan Başkanı olarak Yıldız Gövsa’yu açıklaması Genel Kurul’da tepkilere yol açtı. Seslerin yükseldiği Genel Kurul’da oyların sayılmadan Divan Başkanı’nın açıklanması eleştirildi.

Başkan adayları ‘kapıştı’
Divan Başkanı’nın seçiminin ardından üyelerin seçiminde de anlaşmazlık çıktı. Başkan adaylarından Hasan Tosunoğlu Genel Kurul öncesi her adayın divanda bir temsilcisi olması konusunda üç adayın anlaşmaya vardığını belirtti, başkan adaylarından Faik Dağaştı buna itiraz etti.
Dağaştı Tosunoğlu’na ‘İnsanları her zamanki gibi yanlış yönlendirme’ derken, Tosunoğlu ise Dağaştı’yı önceden konuşulanları kabul etmemekle suçladı.

“Faaliyet Raporu oylanmalı”
Başkanlık Divanı Sekreterliği’ne Havva Yetkili’nin seçilmesinin ardından Faaliyet Raporu’nun okunmasına geçildi.  Meriç Erülkü tarafından okunana Faaliyet Raporu’nun ardındansa bu kez ‘Faaliyet Raporu oylanmalı’ tartışması yaşandı.
Başkan adayI Hasan Tosunoğlu Faaliyet Raporu’nun oylanması gerektiğini ifade ederken, Divan Başkanı ise buna gerek olmadığını belirtti.

‘Borçlar’ Genel Kurulu gerdi…
Faaliyet Raporu’nun ardından, Yönetim Kurulu Üyeleri’nden Redif Nurel Mali Raporu sundu.
Mali Raporu sunan Nurel’in birliğin borçlarının yeni yönetim kuruluna devri ile ilgili bir öneri sunmak istemesi üzerine Genel Kurul yeniden gerildi. Divan Başkanı önerinin Genel Kurul’da görüşülmesini onaylamak isterken üyelerin bir kısmı bunun ‘usule uygun olmadığını’ ileri sürdü. Birlik hukukçusuna danışılması üzerine gündeme alınan öneriyle ilgili çeşitli tartışmalar yapıldı.
Tartışmalar sürerken üyeler de bu tartışmaların ‘Dilek ve temenniler’ kısmında yapılması gerektiği ısrarını sürdürdü.
Müteahhitler Birliği’nin geçmiş yönetimlerin kefilliğiyle alınmış ve bu nedenle ödenemeyen borçları uzun süre Genel Kurul’da tartışma konusu oldu, daha sonra konu dilek ve temineler kısmına bırakıldı.

‘Başkan adaylarının konuşma sırası’ tartışması
3 Başkan Adayı olan Genel Kurul’da, ‘Başkan adaylarının konuşma sırası’ da küçük bir anlaşmazlık yarattı. ‘Alfabetik sıraya göre’ konuşmaları planlanan başkan adaylarından mevcut başkan ve başkan adayı Faik Dağaştı’nın ‘en son konuşmak istemesi’ne, başkan adaylarından Hasan Tosunoğlu itiraz etti.
Dağaştı eleştirileri yanıtlamak için en son konuşmak isterken, Tosunoğlu konuşması sırasının ‘alfabetik sıraya göre yapılmasını’ ve adaletsizlik olmaması için kimseye ikinci konuşma hakkının verilmemesinde ısrarcı oldu. Adaylar daha sonra planlandığı gibi alfabetik sıraya göre söz aldı.

Baştaş: “Üyeler birlikten uzaklaştı”
Genel Kurul’un hayırlı olması temennisi ile sözlerine başlayan Ahmet Baştaş, Müteahhitler Birliği’nin ülke ekonomisine çok ciddi katkısı olan bir birlik olduğuna işaret etti.
Birlik üyelerinin birlikten uzaklaştığını söyleyen Baştaş, üyelerin birliğe güvenini yeniden sağlamak için çalışacağını ifade etti.

Dağaştı: “Madem İrsen Ağabey’ine yakındın neden yönetimden kaçtın Ahmet arkadaşım?”
İki yıldır birlik yönetiminde olduğunu, Başkan Cafer Gürcafer’in ayrılmasından sonra da 7-8 aydır başkanlık görevini sürdürdüğünü belirten Faik Dağaştı, Hükümet’in duyarsızlığı nedeniyle bir takım sıkıntıların üzerlerine gitmelerine karşın başarılı olamadıklarını ifade etti.
Yönetimin çok sıkıntılı günler geçirdiğini de belirten Dağaştı Başkan Adayları’ndan Ahmet Baştaş’a seslenerek, “Neden yönetimden kaçtın Ahmet arkadaşım… Madem İrsen Ağabey’ine yakındın neden sorunların çözümü için yönetimdeyken aracı olmadın” diye sordu. Zamanlarının sıkıntıları çözmeye yetmediğini belirten Dağaştı, kaldıkları yerden devam etmek için başkanlığa aday olduğunu kaydetti.

Tosunoğlu: “Birliğe hak ettiği saygınlığı kazandıracağız”
Müteahhitler Birliği’nin yeniden bu ülkenin en etkin, en saygın kurumlarından biri haline getirmek için aday olduğunu ifade eden Hasan Tosunoğlu da, birliğe hak ettiği saygıyı kazandırmanın en önemli projesi olduğunu kaydetti.
Uzlaşıcı, birleştirici ve kucaklayıcı olacağını belirten Tosunoğlu, meselelere ‘mesleki çıkarlar’ üzerinden yaklaşacağı sözünü de verdi.

Tosunoğlu’ndan ‘gözlemci’ talebi
Başkan adaylarının konuşmalarının tamamlanmasının ardından seçim için 15 dakika ara verildi.
15 dakikalık aradan sonra başlayan oy verme işlemi ve oyların sayımı yaklaşık 1 buçuk saatte tamamlandı. Oy sayımına geçilmeden önce başkan adaylarından Hasan Tosunoğlu ‘gözlemci’ talebinde bulundu. Tosunoğlu’nun talebi kabul görmedi.

Bu haber toplam 2144 defa okunmuştur