1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Mobil iletişimin birleşmesi’ yeniden gündemde…
 ‘Mobil iletişimin birleşmesi’ yeniden gündemde…

‘Mobil iletişimin birleşmesi’ yeniden gündemde…

İki toplum arasında ‘Güven Yaratıcı Önlemler’ çerçevesinde ‘Mobil iletişimin birleşmesi’ yeniden gündemde…

A+A-

 

Meltem SONAY

“Birleşik Kıbrıs” için müzakereler yeniden başlarken, adanın tümünde “erişim” sıkıntısı yaşayan mobil iletişim de yeniden gündeme geldi. Güven Yaratıcı Önlemler arasında yer alan “Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi” yönünde daha cesaretli adımlar atılması bekleniyor.

Kıbrıs’ın güneyinde yayınlanan Rumca gazeteler ‘Mobil iletişimin birleşmesi için formül arandığı’ ve birkaç hukuki unsur dışında sorun görünmediğini yazarken, uzunca bir sürerdir bu alanda güneydeki oda ile birlikte çalışma yürüten Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Başkanı Fikri Toros da, ‘son aşamaya gelindiğini’ söylüyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde hizmet veren GSM Operatörleri ise, adanın güneyine yönelik erişim için teknik altyapı ve donanıma sahip olduklarını belirtirken, iki toplum yetkililerinin bu konuda bir mutabakat sağlaması durumunda hizmete hazır olduklarını açıkladı.

Güneyden: ‘Hazırlık için talimat verildi’

Kıbrıs’un güneyinde yayınlanan Rumca  gazeteler konuya sıklıkla yer verirken, en büyük sorunlardan biri olarak görülen güney için “00357” ve kuzey için kullanılan Türkiye’ye ait “0090” uluslar arası telefon kodları sorunun da çözüldüğünü iddia etti.

Kathimerini Gazetesi, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm bulunana kadar sadece Kuzey Kıbrıs’a ilişkin olacak bir uluslar arası kod kullanılmasıyla sonunun çözüldüğünü öne sürerken, Kıbrıs (Rum) Telekomünikasyon Dairesi’ne, anlaşmanın kesinleşmesi durumunda uygulamaya geçmek için hazırlıkların yapılması talimatı verildiğini de yazdı.

Haberde, mobil telefon iletişiminin hayata geçmesi durumunda sabit telefonlarla da iletişim engelinin kalkması ihtimalinin doğacağı vurgulandı.

Ticaret Odası Başkanı Toros, ‘Son aşamaya gelindi’ demişti...

Konuyla ilgili uzunca bir sürerdir Kıbrıs (Rum)  Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte çalışma yürüten Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın Başkanı Fikri Toros, yaklaşık bir hafta önce basına yaptığı açıklamada, ‘son aşamaya gelindiğini’ açıklamıştı.

Yakınlaşmanın 2 yıldan bu yana devam ettiğini dile getiren Fikri Toros, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası olarak, mevcut siyasi iklimde uygulanabilecek ve toplumları birbirine yakınlaştıracak ekonomik kazanımlara doğru bir motivasyon yaratacak bir takım ekonomik işbirliği projeleri geliştirdiklerini ifade etmişti.

Toros, bu projelerin en başında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum cep telefonu operatörlerinin birbirleri ile ara bağlantı kurarak, tüm abonelerine adanın her yerinde dolaşım hizmeti sağlaması olduğuna işaret etmişti.
Bu yönde çalışmaların çok yoğun bir şekilde 2 yıldır devam ettiğini de ifade eden Toros, “Bunlar teknik siyasi, ekonomik siyasi gibi prosedürel şekillerde bugüne kadar yürütülmüştür. Son aşamaya geldiğimiz doğrudur. Birkaç halledilmesi gereken unsur vardır. Bunların tümü Güney Kıbrıs’taki liderlik tarafından halledilmesi gereken unsurlardır. Bu noktada bir sonuç bekliyoruz” şeklinde konuşmuştu.

-----------------------------------------

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca: “İletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasına desteğiz”

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, diplomatik sorunun aşılması durumunda,
adanın tümünde mobil iletişimin önündeki engellerin kaldırılması ya da “Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi” yönünde  her bir bireyin en temel hakkı olan iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını desteklediklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in dünyada 640’ın üzerinde operatör ve 200’ün üstünde ülkede olduğu gibi adanın güneyine yönelik erişim için de teknik altyapı, donanım ve insan kaynağı olarak hazır olduğuna işaret eden Karaatmaca; bir yılı aşkın süre önce Ticaret Odası’ndan aldıkları davetle katıldıkları toplantıda, teknik görüşlerini de sunduklarını anımsattı.

Karaatmaca açıklamasında devamla şunları söyledi:
“Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Rum Ticaret Odası (KEVE) tarafından yine yaklaşık bir yıl önce ortaklaşa düzenlenen ve adadaki tüm GSM operatörlerinin yer aldığı toplantıya Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın daveti üzerine katılan Kuzey Kıbrıs Turkcell, konuyla ilgili teknik görüşlerini burada  paylaşmıştır. Bu toplantılar dışında tarafımıza iletilen herhangi bir toplantı ya da görüşme daveti olmamış ve tarafımızdan ilgili hususta, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ya da devlet ve hükümet yetkililerimiz tarafından herhangi bir rapor istenmemiştir.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tüm operatörlerin iştiraki ile yapılan toplantının ardından bu yöndeki çalışmalarını kendi komiteleri düzeyinde sürdürdüğü bilgisini vermiştir.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, devlet ve hükümet yetkililerimiz ya da yetkili müzakere heyetlerimizin ‘Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi’ yönünde bir işbirliği talebi olması durumunda, teknik düzeyde bilgi paylaşımına her zaman hazırdır.

Uluslararası telefon kodları ya da teknoloji dışındaki diğer hususlar tümüyle diplomatik ve siyasi düzeyde sonuçlandırılması gereken meselelerdir. Kuzey Kıbrıs Turkcell, devlet ve hükümet yetkilileri ile müzakere heyetlerinin bu yöndeki çalışmalarını saygı ile izlemektedir.”

KKTC TELSİM Genel Müdürü Rasim Karas: “Mutabakat olursa hizmet vermeye hazırız”

İki toplum arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için en önemli adımın ‘iletişim’ olduğuna işaret eden Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, mobil iletişimin güneye yönelik genişlemesi ve roaming hizmetinin verilmesine olumlu baktıklarını açıkladı.

Bu konuda her türlü geliştirme çalışmalarının da yapıldığını ifade eden Rasim Karas, “Kıbrıs’ta GSM iletişim ağlarının birleştirilmesi” konusunun siyasi bir karar olduğuna işaret ederken, bu yönde iki toplumda bir mutabakat sağlanması durumunda, hizmet verecek şekilde hazır olduklarını da söyledi.

Teknik olarak hizmet vermeye hazır olduklarını yineleyen Karas, “Şu andaki sistemle, bir Kıbrıslı kullanıcının, İngiltere’ye gittiğinde aldığı hizmeti, Güney Kıbrıs’a geçtiğinde de vermek üzere alt yapımız hazır” dedi, böylesi bir hizmet vermekten memnuniyet duyacaklarını da ifade etti.

 

 

 

Bu haber toplam 2746 defa okunmuştur