1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Kınalı kekliğin nesli tükenecek"
Kınalı kekliğin nesli tükenecek

"Kınalı kekliğin nesli tükenecek"

Biyologlar Derneği, Merkezi Av Komisyonu'nun kınalı kekliği yok edecek bir projeyi hayata geçirme kararı aldığını savundu

A+A-

Biyologlar Derneği, Merkezi Av Komisyonu’nun kınalı kekliğin neslini tüketecek yeni bir projeyi hayata geçirmek için karar aldığını savundu.
Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sarpten yayımladığı basın bildirisinde, Merkezi Av Komisyonu projesinde “ava kapalı bölgelerden tuzaklarla keklik yakalayarak başka bölgelere taşınmasının” öngörüldüğünü savundu.
Merkezi Av Komisyonu’nun önceki gün yaptığı toplantıda “Yabandan Yabana” isimli projenin hayata geçirilmesi kararı aldığını savunan Sarpten, söz konusu proje için yasal olarak Çevre Koruma Dairesi’nden izin alınması gerektiğini ancak bunun da yapılmadığını ileri sürdü.
Komisyonun kararının “hiçbir bilimsel veriye dayanmadan ve sürdürülebilir avcılık ilkeleriyle çelişen” bir karar olduğunu öne süren Sarpten, “Konunun uzmanı olmayan kişilerin böyle bir karar alması sadece sürdürülebilir avcılığa değil ülkemize özgü farklı bir ırk olan Kınalı Kekliğin neslini de tüketecektir” dedi.
Yurt dışında yapılmış çalışmalarda, yakalanan ve transfer edilen hayvanlarda hormonal değişikliğin baş gösterdiği, hayvanların kilo kaybı ile ölüm oranlarının arttığı ve yeni ortamlarında yaşama şansının çok azaldığının saptandığını belirten Sarpten, başka bir yere transfer edilen hayvanların ayrıca bırakıldıkları yerleri terk edip tekrar eski yerlerine dönmeye çalıştıklarının gözlemlendiğini de ifade etti.
Projenin uzman kişiler tarafından hazırlanıp hazırlanmadığını da sorgulayan Sarpten, “Kekliklerin yakalanacağı bölgede sayım yapıldı mı? Yakalayacakları ve transfer edecekleri kekliklerin kaç tanesi dişi kaç tanesi erkek olduğu belirlendi mi? Geriye kalan keklikler bulundukları bölgede doğal olarak nesillerini üreyerek devam ettirebilecek mi? Bütün bu cevabı belirsiz sorular ortada dururken Merkezi Av Komisyonu’nun aldığı bilimsellikten uzak ve akıl dışı bu karardan bir an önce vazgeçmelidir” dedi.
Sarpten, Ayrıca, Merkezi Av Komisyonunun yasa gereği “av ve yaban hayatının korunmasına ilişkin aldıkları tedbirleri” Bakanlar Kurulu’na sunması gerektiğini de savundu.
Farklı kesimlerin de komisyonda yer almasına olanak sağlanması için Komisyonun oluşumunda değişikliğe gidilmesi çağrısında bulunan Sarpten, “Aksi halde, hem avcılık hem de yaban hayat giderek daha da tükenmeye devam edecektir” dedi.
Av hayvanlarını koruma yönünde karar alma yükümlülüğü de bulunan Merkezi Av Komisyonu’nun, “peş peşe aldığı yanlış ve hatalı kararlarla Kuzey Kıbrıs’ta avcılığı bitirme noktasına” getirdiğini savunan Sarpten, “Av hayvanlarının sayımı yapılmadan sadece harita üzerinden bakarak av bölgelerini belirleme, koruyucu cep bölgeleri oluşturmama, kuraklığın hat safhaya çıktığı Ağustos ayında avlanmaya izin verme veya olmayan bir kuş için 40 tane vurulabilir diye karar yayınlama MAK’ın yanlışlarıdır” dedi.

Bu haber toplam 4181 defa okunmuştur
Etiketler :