1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KİMLİK GÖSTER, GEÇ!
KİMLİK GÖSTER, GEÇ!

KİMLİK GÖSTER, GEÇ!

Uzun süredir hükümetin güvenlik makamlarıyla istişare içinde yürüttüğü görüşmeler sonuç verdi, barikatlardaki geçişlerde 'yeni uygulama' devreye konuldu. Bundan böyle geçişlerde "vize, kağıt, mühür" gibi işlemlere son verildi. Dün 'test' olarak başlayan u

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)

Barikatlardan geçişte yeni uygulama başladı, bundan böyle "vize, kağıt, mühür" gibi işlemlere son verildi.
Hükümetin askeri makamlar ve Cumhurbaşkanlığı ile istişaresi ile aldığı bir karar sonucu artık 'kimlik' belgesini gösteren yurttaşlar, ilgili görevlinin 'not alması' düzeyinde yapacağı bir işlemle güneye geçebilecek.
Buna göre, geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmayacak; geçiş yapacak kişinin kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırması yeterli olacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dünkü ilk görüşmesinin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından da Kıbrıs Türk tarafının güven yaratıcı önlemleri arasında açıklanan yeni uygulamayla ilgili, İçişleri Bakanlığı basın bürosundan da açıklama geldi.

“15 dakikalık test yapıldı”
Bakanlık açıklamasında “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgeleri 16 Mayıs 2015 Cumartesi gününden başlayarak kullanılmayacaktır. Bugün (dün) de sınır kapılarında 15 dakikalık test amaçlı bir çalışma yapılmıştır” denildi.

Başbakan: İyi niyet göstergesi için uygulamaya koyduk
Dün sabah yürürlüğe giren uygulamaya yönelik YENİDÜZEN'e konuşan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, barikatlardaki yeni uygulamanın üzerinde uzun süredir çalıştıklarını ve iyi niyet göstergesi olarak dün uygulamaya koyduklarını aktardı.

Bu arada çok sayıda vatandaş, vize uygulamasının kaldırılmasının barış adına önemli bir gelişme olduğunu vurgulayarak, kararın memnun edici olduğu noktasında birleşti.

Yeni uygulama bugün resmen yürürlükte
Söz konusu açılımın Birleşmiş Milletler gözetiminde başlayan Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafının bir açılımı olarak çalışıldığı ve ilk müzakere sonrasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide tarafından da açıklandı.

Güney’e geçiş noktalarındaki polis ve kontrol memurlarına gerekli bilgilerin verildiği öğrenildi.
Kuzey Kıbrıs'taki uygulama, böylece, güneydeki prosedüre eş bir noktaya taşındı. Yeni uygulama ile araçla geçişlerde artık araçtan inmek zorunluluğu da olmayacak. 'Test' olarak başlayan uygulamanın dün gece yarısından itibaren resmen yürürlüğe gireceği belirtildi.

Eide: “Akıncı vize formlarının kalkacağını açıkladı”
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide,  'Güven Artırıcı Önlemler' çerçevesinde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı'nın barikatlardaki vize formlarının yarından itibaren kalkacağının açıkladığını dünkü liderler toplantısı sonrasında basın ile paylaştı.

Akıncı: “Bir zorluk aşılmış oldu”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise vize uygulaması nedeniyle çok sayıda insanın güneye geçemediğini, bazılarının da bu uygulamaya tabi tutulmak zorunda kaldığını dolayısıyla bu zorluğun aşıldığını belirtti. Akıncı, dünkü liderler görüşmesinde barikatlardaki yeni uygulamaya Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'e iletildiğini belirterek, şunları aktardı: "Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı barikatlardaki vizelerin kaldırılacağı haberini ilettik. Bundan dolayı pek çok insan güneyden kuzeye geçmiyordu, vizeye tabi tutulmak istemeyen insanlar vardı, bu uygulama ile birlikte bu zorluk aşılmış oldu. Bugün (dün) sabah polis müdürü ile konuştum, kendisinden şunu istedim, polisin vatandaşın ayağına gitmesi gerektiğini, umarım ki yarın sabahtan itibaren uygulama o şekilde olacaktır"

-------

Röportajlar: Didem MENTEŞ- Ayşe GÜLER

Yurttaş: “Barış adına atılmış güzel bir adım”

Güneye geçişlerde vize uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte YENİDÜZEN, Lokmacı ve Kermiya Barikatları’nda yurttaşın nabzını tuttu. Çok sayıda vatandaş, vize uygulamasının kaldırılmasının barış adına önemli bir gelişme olduğunu vurgularken, kararın memnun edici olduğu noktasında birleşti. Özellikle geçiş noktalarında yaşanan yoğunluğun bazı olumsuzluklara ve zaman kaybına neden olduğunu hatırlatan vatandaşlar, mühür işleminin kalkmasıyla birlikte barikatlardaki yoğunluğun da azalacağını ifade etti. Kimi yurttaş da Lokmacı Barikatı’ndan geçen turistler açısından da vizenin kaldırılmasının olumlu yönde ekonomiye yansıyacağına dikkat çekti. Kimi yurttaş ise vize uygulamasının son bulmasının bir şey değiştirmeyeceğine inanırken, sadece kuzeye geçişlerde kolaylık sağlanacağını belirtti.

Cevdet Yücekal: “Vize uygulamasının kaldırılması memnun edici”
“Kuzey’den Güney’e geçerken yapılan vize uygulamasının kalkmasından çok memnun olduk. Özellikle Lokmacı Barikatı’ndan geçen turistler içinde bu durum iyi oldu. Hem geçiş noktasında artık sıkışma olmaz hem de geçişler süratlilik kazanır. Asmaaltı esnafı olarak vize uygulamasından zaten rahatsızlık duyardık. Kuzey’e geçen turistlerin de bu durumdan rahatsız olduğu duyumları alırdık. Çünkü insanlar bir kağıt imzalar ve ne olacağını bilmezler. Uygulamanın kalkması bizler için de iyi olacak. Ekonomiye katkı sağlayacağını düşünüyorum”

Salahi Simitçioğlu: “Vizenin kalkması sadece dönüşte yoğunluğu rahatlatacak”
“Ben vizeli geçişin kaldırılmasının bir şey değiştireceğini düşünmüyorum. Vize gösterirken de kişinin çıkışı olup olmadığına bakacaklar, vize olmadığında da. Kimliği sisteme girdiği zaman zaten görülür. Mühür vurma işlemi 2-3 saniyelik bir şey. Güney’e geçişlerde bu uygulama bir değişiklik getirmeyecek. Ancak dönüşte durmaksızın geçilebilecek bir tek farklılık bu olacak”

Yusuf Çiner: “Hiçbir şeyin değişeceğini düşünmüyorum”

“Yapılan yeni uygulama ile bir şeylerin değişeceğine inanmıyorum. Vizelerin kaldırıp, kaldırılmasının pek bir önemi yok. Bu süreci tarihsel sürece bakıp değerlendirmek gerekiyor. Kıbrıs’ta Girit tarihi tekerrür etti. Bence barış adına atılan bir adım değildir. Ankara’nın politikalarına bakmak gerekiyor. Bu ülkede ekonomik bağımsızlık olursa bu iş olur. Yoksa diğer adımlar bir işe yaramaz”

Şükrü Erkunt: “Barış adına güzel adım”

“Barış adına atılmış güzel bir adım. Mesela geçtiğimiz gün sınır kapısındaki işlemler nedeniyle insanlar kavga etti. Yağmurda çamurda dakikalarca beklediğimiz oluyordu. Tüm bunlar ortadan kalkmış olacak. Yetkililerin attığı adımı destekliyoruz. Bence her şey güzel olacak”

Cengiz Şekercioğlu: “Barikatlarda uzun süre beklemek ortadan kalkacak”

“Ben atılan bu adımı destekliyorum. Çok güzel bir uygulama hayata geçecek. Artık daha güzel şeylerin olmasını istiyoruz. Bazen barikattaki görevliler çok yoğun olduğu için uzun süre beklemek zorunda kalıyorduk. Hava sıcakmış, yağmurluymuş hiçbir şey fark etmiyordu. Bunların kalkması sevindirici”

Fehim Atasay: “Müzakereler için olumlu yaklaşım”

“Barikatlarda işlemlerden dolayı uzun kuyruklar oluşuyordu. Yeni uygulama ile bunların ortadan kalkacağına inanıyorum. Müzakereler adına olumlu bir yaklaşım olarak görüyorum”

Bu haber toplam 3250 defa okunmuştur