1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güney Kıbrıs, müzakereleri tartışıyor
Güney Kıbrıs, müzakereleri tartışıyor

Güney Kıbrıs, müzakereleri tartışıyor

Güney’de Kıbrıs Sorunu ve müzakereler tartışma konusu oldu

A+A-

 

Anastasiadis: “Müzakerelere hazırlanıyoruz”

Ülke için başlıca konunun ekonomi olduğunu söyleyen, buna paralel olarak, Kıbrıs sorunuyla ilgili yapılan hazırlıklara vurgu yapan Kıbrıs Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, refah ve kurtuluşun tek bir şey olduğunu dile getirdi. Politis gazetesi “Kıbrıs Sorunu ve Ekonomi Tek Bir şey Gibi” başlığıyla manşete çektiği haberinde, “Refah ve Kurtuluş Tektir” başlığıyla da iç sayfalardan yer vermeye devam ettiği haberinde, başta Anastasiadis olmak üzere, Kıbrıs Rum siyasilerin Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşlerine yer ayırdı. Gazeteye göre, ekonominin şu an ülke için başlıca konu olduğunu dile getiren Anastasiadis, Kıbrıs sorununun ele alınmasının da eşit derecede önemli bir mesele olduğunu vurguladı.
Önceki gün, Baf’a bağlı “Emba” köyündeki meydanın açılış töreninde konuşan Anastasiadis, devletin şu an kritik sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Şu an odaklandıkları şeyin, ekonomik krizin yol açtığı problemlerle nasıl baş edecekleri olduğunu anlatan Anastasiadis, buna paralel olarak Kıbrıs sorunu için de hazırlık yapacaklarını, çünkü refahlarının geri gelmesi için yöntemler aradıkları bir zamanda, ülkenin kurtuluşuna odaklanmamalarının akla hayale gelmez bir şey olduğunu ifade etti. Anastasiadis, yeni bir diyalogun başlamasıyla, gerek sürece katılanlar, gerek de tüm süreçle alakalı güvenceler ortaya çıkması için; Kıbrıs sorunuyla ilgili hazırlıklarının önümüzdeki aylarda iyi ve sistemli olacağını da belirtti.


***

Hristofyas: “Önerilerin geri çekilmesi Türkiye’ye hediye olacak”

Gazeteye göre, AKEL’in İngiltere şubesinin etkinliğinde konuşan Kıbrıs Güney Kıbrıs eski Başkanı Dimitris Hristofyas ise, Kıbrıs Rum tarafının,  Kıbrıs sorunundaki önerilerinin geri çekilmesinin, Türkiye’ye yönelik hediye teşkil edeceğini söyledi.
Talat ve Eroğlu ile gerçekleştirdiği müzakerelerin şeffaflıkla yapıldığını savunan Hristofyas, ülkenin karşı karşıya bulunduğu ekonomik problemler yüzünden Kıbrıs sorunuyla ilgili diyalogun yeniden başlamasının uzatılması konusunda Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis ile hem fikir olduğunu; çünkü Anastasiadis’in son olaylardaki sorumluluğunun devasa olduğunu ve bazı derin yaraların iyileştirilmesi için çabalaması gerektiğini savundu.

***


Omiru: “Kıbrıs Sorunu başka ekonomi başka”

Gazeteye göre, Başpiskopos Makarios için dün Meclis’te düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Kıbrıs Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise, Türkiye’nin çözüm için güya acele ediyor gibi göründüğü bir zamanda, Rum kesiminin de uyarılar ve baskılarla karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Ekonomik durum ile Kıbrıs sorunu arasında bir bağlantı kurulmasına çalışıldığını ifade eden Omiru, ekonomik krizin Kıbrıs sorununun çözülmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesini söyleyenlerin; ne demek istediklerini sordu ve Kıbrıs Rum kesiminin bu çeşit yaklaşımları onaylamadığını ve kabul etmediğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1394 defa okunmuştur