
Girne'ye acil müdahale!
2011 yılında Girne’de ’10 kata kadar apartman yapmaya’ onay veren Girne Beyaz Bölge Emirname’sine son nokta konuldu. 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği dün Resmi Gazetede yayınlandı
• Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi işbirliği içerisinde hazırlanacak olan Girne İmar Planı yürürlüğe girinceye kadar değişiklik yapılan Emirname’de; ana caddelerde 7 kat, ara caddelerde 5 kat azami yüksekliğe kadar apartman izni verildi.
• İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Girne’de nitelikli büyüme, kaliteli yaşam hedefiyle yayımladıkları emirname ile birlikte, sürdürülemez çarpık yapılaşma halinde olan bir şehri sürdürülebilir biçimde yeniden yapılandırmak için adım attıklarını kaydetti.
• YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise Girne Beyaz Bölge Emirname’sinin daha önceden değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Girne İmar Yasası yürürlüğe girene kadar kamu arazilerinin kiralanmaması talebinde bulundu
Didem MENTEŞ
Girne’de 2011 yılında ’10 kata kadar apartman yapmaya’ onay veren Girne Beyaz Bölge Emirname’sinde değişikliğe gidildi, ‘kat sayısı’ düşürüldü. 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği dün Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Şehir Planlama Dairesi ve Girne Belediyesi işbirliği içerisinde hazırlanacak olan Girne İmar Planı yürürlüğe girinceye kadar değişiklik yapılan Emirname’de; ana caddelerde 7 kat, ara caddelerde 5 kat azami yüksekliğe kadar apartman izni verildi. Ayrıca Emirnamenin yürürlüğe giriş tarihinden önce yapılan 10 katlı binalar ile mevcut planlama onayı ve izin süreçleri devam edenler, yeni düzenlemenin dışında tutuluyor.
Girne Beyaz Bölge, Zeytinlik’in batısı, yeni liman yolunun doğusu ve çevre yolunun kuzeyini (Jasmine Court Otel ile Oscar Otel arasındaki bölgeyi) kapsıyor.
Kat sayısı düştü
Çalışma Bakanlığı, 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği’nde yapılan düzenlemeleri duyurdu. Kentin mevcut dokusu, silüetini ve ölçeğini korumak, ışıklandırma, havalandırma, sokak kalitesi, Emirname değişikliğiyle; 10 Kat olan kat adedi ve bina yüksekliği 34 metre olan düzenleme, ana caddelerde 7 kat (25 metre) ana caddeler dışındaki diğer bölgelerde 5 kat (20 metre ) olarak düzenlendi. Kentin taşıma kapasitesi göz önüne alınarak nüfus ve konut yoğunluğunun, kentin ve kaynakların kaldırabileceği optimum bir seviyeye getirilmesi.Teknik (ulaşım, kanalizasyon v.b) ve sosyal altyapının (eğitim, sağlık v.b) standartlara uygun olarak planlanabilmesine olanak sağlamak amacıyla 660 kişi/ha olan Net Yoğunluk, Emirname değişikliğiyle 460 kişi/ha olarak düzenlenirken, 190 konut/ha olan Net Konut Yoğunluğu, 167 konut/ha olarak düzenlendi.
Işıklandırma, havalandırma, kentteki hava sirkülasyonu, mahremiyet, v.b. sağlanabilmesini olanaklı kılmak amacıyla aynı parsel içerisindeki birden fazla bina ile ilgili gelişmelerde, iki bina arası uzaklığın 6,10 metre olarak uygulanması ile Emirname değişikliğiyle binaların yüksekliğine bağlı olarak artması sağlandı.
Akansoy: “Kontrolsüz yapılaşma sürdürülemez”
Konuyla ilgili sosyal paylaşım sitesinden açıklama yapan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Girne’de nitelikli büyüme, kaliteli yaşam hedefiyle yayımladıkları emirname ile birlikte, sürdürülemez çarpık yapılaşma halinde olan bir şehri sürdürülebilir biçimde yeniden yapılandırmak için adım attıklarını kaydetti. Girne İmar Planı’nın hazırlanmasındaki gecikme ve geçmişte alınan kontrolsüz yapılaşma kararlarının, şehre acil müdahale kararını ortaya çıkardığını vurgulayan Akansoy, kamu yararı eksenli, imar adaletini sağlamaya yönelik ve şehrin öznesi Girne halkının karar vereceği yeni bir sürecin kapısını aralayarak, 2016 Girne Beyaz Bölge Emirname Değişikliği’ni dün itibarıyla hayata geçireceklerini kaydetti.
İkinci bir önemli konunun da “İmar Yasası” olduğuna dikkat çeken Akansoy, toplumdan gelecek görüşler çerçevesinde şekillenecek olan çok önem verdikleri, İmar Yasası’nı Haziran 2016’da Meclis’e sunmayı hedeflediklerini belirtti.
Gürcafer: “Daha önceden geçmeliydi”
YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise Girne Beyaz Bölge Emirname’sinin daha önceden değiştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Girne İmar Yasası yürürlüğe girene kadar kamu arazilerinin kiralanmaması talebinde bulundu. İmar Yasası’nın bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini ve ciddi bir kaynak ayrılması gerektiğini vurgulayan Gürcafer, ekonomik ve sosyal vizyonu ortaya konacak, bilimsel verilere dayanan çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
---------------------------------------------------------------
K.T. İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer: “İmar Planı tamamlanana kadar kamu arazileri kiralanmasın”
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Girne Beyaz Bölge Geçici Emirname’si yürürlüğe girmeden önce ’10 kata kadar apartman yapmak’ için Şehir Planlama Dairesi’ne dosya gönderen firmalara yapım izni verileceğini, Emirname’den sonra dosyası gidenlere ise izin verilmeyeceğini dile getirdi.
Girne Beyaz Bölge Geçici Emirname’sinin, Girne İmar Planı’nın çalışmaların başlaması için geçtiğini söyleyen Ercafer, İmar Planı’nın Şubat 2017’de yürürlüğe gireceğini dile getirdi. Geçici Emirname’nin daha önceden yapılması gerekliliğine değinen Gürcafer, “Kimsenin suçu müteahhitlere atmaması lazım. Müteahhitlere 2 kat, 3 kat çıkın dediler biz de çıktı. Her başa gelen kendine göre kat sayısı belirledi ve siyasi rant uğruna Girne katledildi. İmar Planı yapılması şart koşuldu ancak gerçek anlamda bir imar planı bugüne kadar yapılmadı” dedi.
Gürcafer, yapılacak İmar Planının; ekonomiyi güçlendirecek, ekonomik ve sosyal vizyonu ortaya konacak, bilimsel verilere dayanan çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Bu çalışmaların kısıtlı sayıdaki teknik elemanlarla yapılamayacağını söyleyen Cafer Gürcafer, bunun için ciddi bir maddi kaynak ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Gürcafer, Girne ile ilgili ne hedeflendiğine karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Girne’ne eğer turizm beledesi olacaksa buna göre neler yer alacak karar verilmeli. Eğlence merkezleri, çocuk parkları, su gölleri, alışveriş merkezleri, otelleri hep belirlenmelidir. Bunun içinde üniversitelere yer var mı? Öğrenci ile iç içe turizm yapılabilir mi” diye sordu. İmar Planı içerisinde bunların düşünülmeyerek, bir kamu arazisine yurt yapılması için izin verilmesinin çelişkili bir durum olduğunu aktaran Gürcafer, bu noktada Girne’yi kurtarmak için güçlü bir ekip oluşturulması gerektiğini belirtti.
Gürcafer, birlik olarak geçici emirnameler yapılmasına daha önce itirazları olduğunu, emirnamedeki bazı kısımların itirazları doğrultusunda düzeltildiğini bazıların ise yapılmadığını belirterek, esas olan bütünlüklü bir Girne İmar Planı yapılması gerektiğine değindi. İmar Planı tamamlanana kadar belediye, vakıflar ve hali araziler gibi kamu mallarının kiralama olayının durdurulmasını talep ettiklerini söyleyen Gürcafer, İmar Planı içerisinde yeni yerlere ihtiyaç duyulabileceğini bu nedenle kamu arazilerinin kiralanmaması gerektiğini aktardı. Gürcafer, İmar Planın hayata geçmesi için bir fon oluşturulması ve ihtiyaç duyulan yerlerin bu fondan karşılanmasını önerdiklerini de belirtti. Gürcafer, birlik olarak emirnamelerle değil İmar Planı’ya kısıtlamalara gidilmesini istediklerini belirterek, İçişleri Bakanı’nın İmar Planı konusunda kararlı olduğunu da ifade etti.

















