1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Fileleftheros: "Banka şubelerinin satışı ya da iflas”
Fileleftheros: Banka şubelerinin satışı ya da iflas”

Fileleftheros: "Banka şubelerinin satışı ya da iflas”

Kıbrıs Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin Yunan Pire Bankası’na satılmasının, Güney Kıbrıs yardım paketinin onaylanması için ön koşul olarak konulduğu haber verildi.

A+A-

Kıbrıs Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin Yunan Pire Bankası’na satılmasının, Güney Kıbrıs yardım paketinin onaylanması için ön koşul olarak konulduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Bankaların Satışı Ya Da İflas... Milletvekilleri Dimitriadis’ten Bilgi Aldı” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Meclisi Kurumlar Komitesi’nin dünkü toplantısında, Pimco araştırması temelinde banka mülklerinin kıymetlerinin değerlendirilmesi ve Kıbrıs Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin Pire Bankası’na satılması konusunun görüşüldüğünü aktardı.
Gazete toplantının, milletvekillerinin ağzında acı bir tat bıraktığını ve endişeleri yatıştıramadığını yazdı.
Habere göre banka şubelerinin satışı konusunda konuşan Kurumlar Komitesi Başkanı Dimitris Silluris, anlaşmanın hayata geçirilme şekli ve bunun, Kıbrıs Rum bankaları ile Kıbrıs Rum ekonomisine ne gibi sonuçlarının olduğu konusunda Komitenin endişelerinin teyit edildiğini söyledi.
Kıbrıs Rum Merkez Bankası Başkanı Panikos Dimitriadis ise, Kıbrıs Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin Yunan Pire Bankası’na satılması konusunun, Güney Kıbrıs yardım paketinin onaylanması için Güney Kıbrıs’ın uluslararası kreditörleri tarafından ön koşul olarak konulduğunu açıkladı.
Milletvekillerine konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Dimitriadis, satış şartları ve bedeli konusunda, Euro Grubu’nun Mart ayındaki iki toplantısı çerçevesinde Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında siyasi düzeyde anlaşmaya varıldığını belirtti.
Dimitriadis, ayrıca, Merkez Bankası’nın Pire Bankası temsilcileriyle 23-26 Mart tarihlerinde yaptığı müzakerelerin, satış şartları ve bedeliyle değil, Kıbrıs Rum bankalarının Yunanistan’daki şubelerinin satışı anlaşmasına ilişkin hukuki belgenin sonuçlandırılmasıyla ilgili olduğuna açıklık kazandırdı.

Kıbrıs Bankası yeni CEO’su

Haravgi gazetesi Merkez Bankası’nın önceki gün, Hristos Sorotos’un, Kıbrıs Bankası geçici CEO’su olarak atandığını duyurduğunu yazdı.
Habere göre bankacılık konusunda 34 yıllık deneyimi olan Sorotos, kariyeri boyunca çeşitli ülkelerde önemi mevkilerde bulundu.

Kilisenin “Business Plan”ı


Kıbrıs Rum Başpiskopos İkinci Hrisostomos, kiliseye ait toprakların kiralanmasıyla yapılması planlanan on milyonlarca Euro değerlerindeki yatırımlar hakkında bilgi verdi.
Katıldığı bir programda konuşan Hrisostomos, kilisenin, Baf’a yaklaşık 70 milyon Euro değerinde bir otel, güneş parkı, İngilizce eğitim veren okul inşa edilmesine katkıda bulunacağını ifade etti.
Kilise’nin bu çalışmalar için para harcamayacağını, sadece topraklarını yatırımcılara kiralayacağını anlatan Hrisostomos, otelden yılda 1,5 milyon Euro, güneş parkından yılda 800 bin Euro ve İngiliz okulundan da yılda 300 bin Euro kâr elde edeceğini söyledi.
Lefkoşa Rum kesimi suriçinde bulunan koruma altındaki binaların restorasyonunu yapma hedeflerinin de olduğunu belirten Hrisostomos, Agia Napa bölgesine de büyük bir yatırım yapma düşüncelerinin olduğunu, ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığını ifade etti. TAK

Bu haber toplam 1437 defa okunmuştur