1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan Siber TBMM Başkanı Çiçek’i kabul etti
Başbakan Siber TBMM Başkanı Çiçek’i kabul etti

Başbakan Siber TBMM Başkanı Çiçek’i kabul etti

Siber: “Kıbrıs Türkü’nün istediği tek şey var. Uluslararası hukukta tanınmış bir ülke durumuna gelmek”

A+A-


“Sözler yerine getirilmedi”
 

TBMM Başkanı Çiçek: “Çok şeyler yapıldı ama yapılacak çok işler var, çok önemli reformlar var, bunların gecikmesi çok büyük kayıplara sebebiyet veriyor”


Başbakan Sibel Siber, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek’i kabul etti.
Başbakan Sibel Siber Başbakanlık Şeref Salonu’ndan gerçekleşen kabulde yaptığı konuşmada TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i KKTC’de görmekten gurur ve onur duyduğunu söyledi.
Siber, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlük hakkını kullanarak yaptığı müdahale nedeniyle 1974 öncesi gettolara sıkıştırılan Kıbrıslı Türklerin mal-mülkü, özgürlüğü ve geleceği garanti altında alındığını kaydetti.
Sibel Siber, “Şimdi özgür yaşayan Kıbrıs Türkünün istediği tek şey var. Uluslararası hukukta tanınmış bir ülke durumuna gelmek. Sportif ve kültürel faaliyetlerde kurumsal varlığıyla temsil edilmek. Bunun Kıbrıslı Türkün hakkı olduğuna inanıyoruz” dedi.
Uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere verilen pek çok sözün yerine getirilmediğine dikkat çeken Siber, “Biz bunları çoktan hak ettiğimizi düşünüyoruz. Hem çözüm yöndeki çabalarımızla hem de elimizi uzatma kültürümüzle biz bunu hak ettik” ifadesini kullandı.
Ya dünyanın Kıbrıs Türkünü anlamadığını ya da Kıbrıs Türkünün kendini yeterince anlatamadığını, ancak her halükarda Kıbrıs Türkünün daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Siber, KKTC’yi tanıyan tek ülke olan ve Kıbrıs Türkünün dünyayla tek köprüsü durumundaki Türkiye’nin, Kıbrıs Türküne maddi ve manevi destek olduğunu kaydetti.

Çiçek, reformlara işaret etti
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise Kıbrıslı Türklerin uzun yıllar baskı ve zulümden kurtulmak ve geleceğini, varlığını güvence altına almak için şerefli; fedakârca bir mücadele verdiğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin de uluslararası anlaşmaların kendisine tanıdığı hak ile adada yaşanan haksızlığa son vermek amacıyla 1974 Harekâtını gerçekleştirdiğini anlattı.
20 Temmuz’un kendisi açısından da ayrı bir önem taşıdığını ifade eden Çiçek, 19 Temmuz 1974’te askerden terhis olduğunu ancak Barış Harekâtı nedeniyle geri döndüğü birliğinde ilaveten üç ay askerlik daha yaptığını kaydetti.
Türkiye ve KKTC hükümetlerinin ortak çabasının KKTC’nin daha iyi işleyen bir çalışma düzenine ve daha iyi bir refah düzenine kavuşturmak olduğunu kaydeden Çiçek, “Çok şeyler yapıldı ama yapılacak çok işler var, çok önemli reformlar var, bunların gecikmesi çok büyük kayıplara sebebiyet veriyor” dedi.
Çiçek, Kıbrıs Türkünün refah düzeyinin yükseltilmesi ülkede istikrarın yakalanması için Türkiye’nin ülkede pek çok projeye destek vermekte olduğunu anlatarak, projelerin tamamlanması için Türkiye’nin büyük bir çaba gösterdiğini kaydetti.
Cemil Çiçek, Türkiye’de devletin üst kademelerinde görev alan yetkililerin ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye yapma yönünde bir gelenek olduğunu da hatırlatarak, kendisinin de 11 Temmuz’da tekrar TBMM başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdiğini söyledi.
Cemil Çiçek’e ziyaretinde, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça eşlik etti. TAK

Bu haber toplam 1670 defa okunmuştur