
AKINCI ADADAN AYRILDI
Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında pazar ve pazartesi günleri devam edecek müzakerelere katılmak üzere akşam saatlerinde adadan ayrıldı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs’ta eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yeni bir gelecek yaratmak halâ mümkündür” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında pazar ve pazartesi günleri devam edecek müzakerelere katılmak üzere akşam saatlerinde adadan ayrıldı.
Akıncı, İstanbul’a hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda basına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.
Mont Pelerin’e mümkün olan çözümü gerçeğe dönüştürüp, Kıbrıs’ta her iki halk için eşitlik, özgürlük ve güvenlik temelinde yeni bir geleceğin kapısını aralamak üzere gideceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Beklentimiz, 20 ve 21 Kasım’da Sayın Anastasiadis ile mutabakatlarımızın dışına çıkmadan, ortak çözüm hedefiyle samimiyetle çalışarak, toplumlarımıza yeni bir geleceğin kapısının aralandığı müjdesini verebilmektir” dedi.
18 aydır çok yoğun devam eden müzakere sürecine işaret eden Akıncı, “Bu ilerlemelerin somut bir sonuca, çözüme dönüşmesi, varılan mutabakatlara ve tüm tarafların ortak hedefi olan 2016 çözüm hedefine Sayın Anastasiadis’in 20 Kasım sabahı Mont Pelerin’de masada sergileyeceği yaklaşıma bağlıdır” diye konuştu.
ENDİŞE
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir haftalık aranın sonucunu 20 Kasım sabahı göreceklerini belirterek, bu bir haftalık arada Kıbrıs Rum tarafı ile Yunanistan’dan gelen haberlerin kendisinde, 20 Kasım sabahı karşılaşacakları tutumla ilgili endişeler yarattığını dile getirdi.
TÜRKİYE YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞME OLABİLİR
Bir soru üzerine, yarın İstanbul’dan İsviçre’ye hareketinden önce Türkiye yetkilileriyle görüşmesinin söz konusu olabileceğini belirten Akıncı, 2016’da çözüm hedefinin sadece kendilerinin değil, Kıbrıs Rum tarafının da hedefi olması gerektiğini vurguladı.
“TAM ZAMANI” EYLEMİ
Lefkoşa’da Çözüm ve Barış Platformu’nun düzenlediği “tam zamanı” adlı eylemle ilgili soruya karşılık da Akıncı, Kıbrıs Türk halkının 2004’te çok büyük bir irade sergileyerek yüzde 65’le Annan Planı’nı onayladığını ancak aynı gün yüzde 76 hayır oyuyla hayal kırıklığına uğratıldığını; buna rağmen Kıbrıs Türk halkında çözüm iradesinin halen var olduğunu vurguladı.
Birçok insanın barış istencini göstermek, liderlere mesaj vermek için sokaklara döküldüğüne işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
ÇÖZÜM KARARLILIĞINI GÖSTERENLERE TEŞEKKÜR
“Bu Kıbrıs Türk halkının iyi niyet ve çözüm kararlılığından başka bir şey değildir. Bu çaba içinde olan herkese teşekkür ediyorum ancak şunu da ifade etmek isterim. Çözüm noktasına bir an önce gelmek ve 2016 hedefini yitirmemek için gitmekte olduğumuz bu 2 günlük toplantının büyük önemi vardır. 2016 hedefi yalnız bizim hedefimiz olmamalı. Tüm ilgili tarafların, en başta da Güney Kıbrıs’ın hedefi olmak durumundadır. Aldığımız mesajlar o yönde biraz ihtiyatlı olmamızı gerekli kılıyor. O nedenle ben de buradan bazı endişelerimi paylaşmak durumunda kaldım. Temenni ederim ki bu endişeler yerini iki tarafın da uzlaşmasıyla, 2016’yı çözüm yılı yaptığımızın müjdesini vereceğimiz bir gelişmeye dönüştürsün. Bu temenni ve kararlılıkla biz gidiyoruz. Kararlılığımızın karşılığını görmeyi arzu ederek gidiyoruz.”
2 GÜN YETERLİ
Cumhurbaşkanı Akıncı, Mont Pelerin’de öngörülen 2 günlük toplantının yeterli olup olmayacağı ve uzatmanın söz konusu olup olmayacağı konusundaki soruya karşılık ise, “Sanıyorum yeterli olur, çünkü ne olacağı bellidir. Orada çok farklı konular ve başka başlıklar görüşülecek değildir. Bırakıldığı yerden devam edilecek. Yeterli olacağını düşünüyorum” dedi.
“MONT PELERİN YA HAT YA BAT MI?”
Akıncı, “Mont Pelerin’in ya hat ya bat mı olacağı” sorusuna karşılık da, bu gibi çözüm arayışlarında bunu söylemenin doğru olmadığını ancak 2016 hedefini yitirmemek için çok uğraştıklarını, çok emek verdiklerini vurguladı; “ya hat ya bat” diyemeyeceklerini ancak 2017’nin getirebileceği riskleri yeniden hatırlatmak istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafından seçim telaşının şimdiden başladığına işaret ederek, çözümün 2017’ye kalmasının 2018’e de sarkacağı anlamına geleceğini anlattı.
Akıncı, gerçekçi tutumla riskleri görüp göstermeye çalıştıklarını kaydederek “O nedenle ya hat ya bat demeden ama gerçekçi, makul çizgiler içinde kalarak bu kadar ileriye taşınmış bir süreci heba etmemek gerekir. Biz kendi payımıza bu anlayışla gidiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Mont Pelerin’de bir hafta önceki çalışmalarda ciddi adımlar attıklarını, müzakerelerdeki gizlilik nedeniyle çok ayrıntı vermediklerini ama herkesin bunun farkında olduğunu da ifade etti.
“AYNI ADIM KARŞIDAN DA GELMELİ”
Akıncı sözlerini, “Dolayısıyla aynı doğrultuda bir adımın da karşıdan, diğer liderden gelmesini bekliyoruz ki süreci daha ileriye taşıyabilelim” diyerek tamamladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı basın açıklamasından sonra heyetiyle birlikte İstanbul’a gitmek üzere Ercan’dan ayrıldı.
Akıncı’yı Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner ile öteki yetkililer uğurladı.
Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Müzakere Heyeti Üyesi ve Dışilişkiler Uzmanı İpek Borman Genç, Müzakere Heyeti Üyesi II. Sekreter Aslı Erkmen, Müzakere Heyeti Üyesi III. Sekreter Sertaç Güven, I. Derece Kadastro Sorumlusu Ahmet Alemdar, Harita Mühendisi Aslı Oral, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam ve Mülkiyet Komitesi Üyesi Layık Mesutoğlu’nun yer aldığı heyet de Cumhurbaşkanı Akıncı’yla birlikte Mont Pelerin’deki görüşmelerde yer alacak.
Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eşi Meral Akıncı ve yaveri ile koruma amiri de eşlik ediyor.
Akıncı’nın salı akşamı yurda dönmesi bekleniyor.
(TAK)

















