
"Kutsal Cuma Ayini kilise sınırları içerisinde olacak"
Mağusa İnsiyatifi sözcüsü Serdar Atai, Rumların 18 Nisan 2014 Cuma günü Mağusa Suriçi Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde yapacakları ayine açıklık getirdi.
Mağusa İnsiyatifi, 18 Nisan’daki Kutsal Cuma Ayini ile ilgili açıklama yaptı.
Açıklamanın tam metni şöyle:
Mağusa İnsiyatifi sözcüsü Serdar Atai, Rumların 18 Nisan 2014 Cuma günü Mağusa Suriçi Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde yapacakları ayine açıklık getirdi.
Atai, Kutsal Cuma’nın Paskalya kutlamaları dahilinde dünya ile aynı anda Türkiye’de de İstanbul, Mardin ve Hatay’da yıllardır büyük bir olgunlukla kutlandığını, bu çerçevede değişik dinlere mensup dini temsilcilerin ve halkın oluşturduğu kortejlerle düzenlenen yürüyüşlerde Hoşgörü, Uzlaşma ve Barış mesajı verildiğini, bu nedenle Rumlardan gelen ayin talebine olumlu yaklaştıklarını ve bu doğrultuda da Rumlar’ın, BM kanalıyla KKTC Dışişleri Bakanlığı’na izin başvurusu yaptığını aktardı.
Sonrasında ise, iç kamuoyundaki malum çevrelerin “Suriçi sokaklarında yürüyüş alayı” konusunu tahammülsüz bir yaklaşımla manipüle ederek aşırı biçimde abarttığına ve gereksiz yere tansiyonu yükselttiğine değinen Atai, tatsız bir olaya sebebiyet vermemek adına Rumlara geçmiş ayinlerde olduğu gibi Kilise sınırları içerisinde kalacak bir ayin düzenleme telkininde bulunduklarını, bunun anlayışla karşılandığını ve uzlaşılan bu son şeklin KKTC Dışişleri Bakanlığı’nca da onaylanarak ayin izni verildiğini belirtti.
Atai, bu yıl dünyada Kutsal Cuma ayini düzenlenecek Kiliseler listesine Vatikan tarafından Mağusa Suriçi Ay İkserino Kilisesi’nin de eklendiğini ve Kıbrıs’ta diplomatik temsilciliği bulunan pek çok yabancı ülke Büyükelçisi’nin Cuma günkü ayine katılacaklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.

















