1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kıbrıslı Rumlar'dan "memorandum"a onay
Kıbrıslı Rumlardan memoranduma onay

Kıbrıslı Rumlar'dan "memorandum"a onay

Kıbrıs Rum toplumunun, memorandumun gerçekliğine uyum sağlamış ve bu çözümü ülkenin ekonomik sorunlarının çözülmesi konusunda tek olarak kabul etmiş göründüğünü anlattı.

A+A-

Simerini gazetesinde bugün yer alan bir ankette, 10 Kıbrıslı Rum’dan 7’sinin, Avrupa Para Birimi Euro’dan ayrılmaması gerektiğini düşündüğü, büyük çoğunluğun da, memorandumun Meclis tarafından kabul edilmesini onayladıkları haber verildi.

Anket haberini, yukarıdaki başlıkla manşetine taşıyan gazete, vatandaşların, ekonominin durumunun Kıbrıs sorununun çözüm şekli üzerindeki etkilerinden oldukça endişeli göründüklerini ve adadaki ekonomik krizin, bunu olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüklerini yazdı.

Gazete adına yapılan anketin, “LS Prime Market Research & Consulting Ltd” şirketi tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, iç sayfalardan yayımlamaya devam ettiği haberinde, Kıbrıs Rum toplumunun, memorandumun gerçekliğine uyum sağlamış ve bu çözümü ülkenin ekonomik sorunlarının çözülmesi konusunda tek olarak kabul etmiş göründüğünü anlattı.

“MEMORANDUMLA İLGİLİ SORUMLULUK HRİSTOFYAS VE ÖNCEKİ HÜKÜMETE”

Ankete katılanların yüzde 57,8’inin, ülkenin memoranduma dahil olmasındaki en büyük sorumluluğu, bir önceki hükümet ile Güney Kıbrıs  eski başkanı Dimitris Hristofyas’ın taşıdığına inandıklarını kaydeden gazete, ankete katılanların yüzde 16’sının da sorumluluğu bankalara attığını belirtti.

Kıbrıslı Rumların, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in ekonomik icraatları konusundaysa neredeyse bölünmüş olduklarını yazan gazete, Kıbrıslı Rumların yüzde 26,8’inin Anastasiadis’in icraatlarının iyi olduğunu, yüzde 26,5’inin de ne iyi, ne de kötü olduğunu düşündüklerini ifade etti.

“RUMLAR MEMORANDUMUN REFERANDUM YAPILMADAN MECLİS TARAFINDAN ONAYLANMASINDA MEMNUN”

Kıbrıslı Rumların yüzde 58,2’sinin, Kıbrıs Rum Meclisi’nin memorandumu onaylamasını takdir ettiklerini de ifade eden gazete, vatandaşların yüzde 55,8’inin, memorandum konusunda referandum yapılması gerektiğini düşünmediklerini anlattı.

Kıbrıslı Rumların yüzde 69,2’sinin, Güney Kıbrıs’ın Euro bölgesinde kalmasından yana görüş belirttiklerini de kaydeden gazete, Kıbrıslı Rumların yüzde 66,5’inin ise, ekonomik durumun, Kıbrıs sorununun çözüm şeklini etkileyeceğini düşündüklerini belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ PAZAR SEÇİM YAPILSA KİME OY VERECEKLER?

Gazete, önümüzdeki pazar günü Güney Kıbrıs’ta milletvekilliği seçimleri yapılması halinde, kime oy verecekleri konusundaki bir soruya ise, ankete katılanların yüzde 24,5’inin “hiçbiri” yanıtını verdiğini bildirdi.

Gazeteye göre, geriye kalanların yüzde 24,3’ü bu soruya DİSİ yanıtını verirken, yüzde 16,9’u AKEL, yüzde 8,2’si DİKO, yüzde 5,9’u EDEK, yüzde 1,5 EVRO.KO, yüzde 2,3 Ekologlar ve Çevreciler, yüzde 6,6’sı Vatandaşlar İttifakı, yüzde 3,1’i başka parti, yüzde 6,7’si ise bilmiyorum/yanıt vermiyorum dedi. (tak)

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur