1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "İmar Planıyla devam etmek istiyoruz”
"İmar Planıyla devam etmek istiyoruz”

"İmar Planıyla devam etmek istiyoruz”

İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü İmar Planı çalışmalarıyla ilgili bugün Gazimağusa Belediyesi’nde toplantı yapıldı.

A+A-

İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü İmar Planı çalışmalarıyla ilgili bugün Gazimağusa Belediyesi’nde toplantı yapıldı.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ve teknik ekiplerin katılımıyla yapılan toplantıda İmar Planı’yla ilgili son gelişmeler değerlendirildi.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Emirnamelerle değil İmar Planlarıyla kalkınma vurgusu yaptı.

Baybars, belirsizliğin ortadan kalkmasına yönelik taleplerin olduğunu, tüm paydaşları asgari ölçüde memnun edecek şekilde bir plan hazırlandığını söyleyerek, İmar Planıyla ilgili kararsızlığı olan kişilerin farklı görüş ortaya koyabileceğini kaydetti.

 

Baybars: “İmar Planıyla ülkeyi yönetme hedefinden sapmadan bir an evvel nihayete erdirmek istiyoruz”

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars konuşmasında, yerel yönetimlerle pandemi döneminde yakın işbirliğinde çalışma yaptıklarını ifade etti. Gazimağusa İskele ve Yeniboğaziçi İmar Planı kapsamında 2.5 yıllık süre zarfında 3 belediye ile yaptıkları protokol ile oluşturdukları teknik ekiplerle çalışma yaptıklarını, bugüne kadar fikirler ortaya koyarak teknik kurulların görüşleri ışığında yol aldıklarını söyledi. Baybars, toplantı kapsamında imar planında gelinen son durum ve yapılan önerilerin değerlendirilmesi, belediyelerin bu süreçteki katkıları konusunda görüşme yapacaklarını ifade ederek, Başkan Arter ve Başkan Zurnacılar ve diğer katılımcılara teşekkür etti. Bakan Baybars, 3 bölgede de planlı gelişim ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma, insanlarımızın yaşam kalitesinin artırılması, çevre, altyapı, turizm, kültür, ulaşım ve tarihi mirasıyla gelecek nesillere uygun bir yerleşim tasarlamak olduğu hedefinden vazgeçmediklerini belirtti. Bakan Baybars sorulan bir soru üzerine, 30 Aralık 2019 tarihinde 2. Birleşik Kurul toplantısıyla ortaya 150’den farklı kurum ve kuruluşun görüş verdiğini, teknik ve uzman heyetin de asgari müştereklerde bir çalışma yaptığını, nihai hedefin planlı gelişme, insanların yaşam kalitesini artırmak ve ekonomik gelişmeyi sağlamak olduğunu söyledi. Geçen 6 ayda tekrardan görüşlerin alınması çağrıları ışığında Müteahhitler Birliği ve UBP’nin yetkili komitesinin sunduğu görüşlerin değerlendirileceğini ifade eden Baybars, “Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği ile yaptığımız görüşmede yeni görüşler ortaya konacaksa mevcut İmar Planı’nın hayata geçmesi ama geçmeyecekse o konuda kendilerinin de görüş ortaya koyacakları konusunda görüş belirttiler. Bu süreci çok fazla uzatmadan belirsizliğe yol açmadan emirnamelerle değil imar planıyla ülkeyi yönetme hedefinden sapmadan bir an evvel nihayete erdirmek istiyoruz.” dedi. Müteahhitler Birliği’nin imar planının hayata geçmesi ve müktesep haklar konusunda yaptığı taleplerin de değerlendirileceğini, en çok talep edilenin belirsizliğin ortadan kaldırılması olduğunu ifade eden Baybars, aldıkları görüşleri belediyelerle paylaşarak daha önceki gibi birlikte çalışıp sonuca ulaştırmak istediklerini söyledi.

 

Arter: “Alel acele yapılmış bir yasadır demiyorum, o da zamanında herhalde değerli bir yasaydı ama bugünün koşulları düşünülseydi bu sıkıntılar olmazdı”

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, modern bir ülkede olması gereken İmar Planını hayata geçirmek için yola çıkarken hedeflediklerinin halen ortada olduğunu, bu sürecin patinaj yaparak gittiğini, bunun sorgulanması gerektiğini ifade etti. Ülkemizdeki yasal mevzuat olan İmar Yasası’na bağlı başlayan imar planının Aralık 2019’da tamamlanması gerektiğini, ondan sonraki süreçte yaşanan sıkıntıların cevabını yasal mevzuatta bulamadıklarını ifade eden Başkan Arter, “Kişilerle ilgili değil söylediklerim. Yasal mevzuatta eksiklikler olduğu için yetkililer yetkisizlerin hissiyatına göre şekillendi ve sanki düğümlenmiş bir durum var... Birçok değerli uzmanın sayın Bakanın ve bizlerin de 2 yıldan beridir emeği vardır. Yola çıkarkenki hedefimize ulaşmamız lazım.” dedi.

Başkan Arter, Aralık 2019’dan sonra yaşanan sürecin mevzuattaki eksiklikten dolayı olduğunu, yasa yapılırken ileride koalisyonda görüş ayrılığı olursa ne olur konusundaki cevabın mevzuatta olmadığına dikkat çekti. Arter, sadece imar yasasının değil, ülkenin idare edildiği tüm yasaların güncellenmesi gerektiğini ifade ederek, “Alel acele yapılmış bir yasadır demiyorum, o da zamanında herhalde değerli bir yasaydı ama bugünün koşulları düşünülseydi bu sıkıntılar olmazdı.” diye konuştu. Koalisyon ortakları arasında frekans örtüşmesi olması ve sorunun çözülmesi temennisinde bulunan Başkan Arter, İmar Planı’nın ne kadar çok destekle hayat bulursa o kadar başarılı olacağını, memnuniyetsizlik daha çok olursa emeklerin boşa gidebileceğini, hız kesmeden bu işin bitirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Zurnacılar: “Bir an önce sonuç bekliyoruz”

Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar ise, 2016’dan bugüne uzayan bir İmar Planı’nın bir an önce sonuçlanmasını beklediğini ifade ederek, yeni sunulan önerileri merak ettiklerini söyledi. Kısa bir süre sonra İmar Planı’nın sonuçlanmasını istediklerini bir kez daha vurgulayan Zurnacılar, plana çok emek verildiğini, gelinen bu aşamadan kimsenin mutlu olmadığını bugünkü toplantıdan sonra yol güzergahının belirlenmesi ve planın sonuçlanması gerektiğini belirtti.

Bu haber toplam 3249 defa okunmuştur