1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Eczacılardan, Hasipoğlu'na sert uyarı
Eczacılardan, Hasipoğluna sert uyarı

Eczacılardan, Hasipoğlu'na sert uyarı

"Sağlık Bakanı Bir Yazıyla İlaç Rejimini Değiştirmeye Çalışıyor"

A+A-

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, tanımı ve nitelikleri belirtilmemiş, ilaç bilgisinden yoksun kişilere bitkisel ilaç ve vitamin satma yetkisi verilmek istendiğini savunarak, Eczacılık Zehirler Yasası’na aykırı bu yasa dışılıkla ilgili gereken yapılmaması halinde hukuk yoluna başvuracağını açıkladı.
Konuyla ilgili olarak bugün yazılı bir açıklama yapan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Fatma Azgın, Sağlık Bakanı’nı, dün ilgili taraflara gönderdiği bir yazıyla “ilaç rejimini değiştirmeye çalışmakla” suçladı.
Birlik tarafından yapılan açıklamanın tam metni şöyle:


Sağlık Bakanı Bir Yazıyla İlaç Rejimini Değiştirmeye Çalışıyor

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, dün ilgili taraflara gönderdiği bir yazı ile ülkedeki ilaç rejimini kökten değiştirmeye çalışmıştır.
Geçmişte Sağlık Bakanlığı ve Meclis Başkanlığı yapmış bir kişinin, bakan da olsa bir sistemi değiştirecek yetkisi yoktur.
Bir yasal düzen, ancak yasalarla değişebilir.
Sağlık Bakanlığı’nda, ilaç konusuyla hiç ilgisi olmayan insanlar, ülkemizde geçerli eczacılık mevzuatında belirlenen, ilaç tanımı ve ilaçların sınıflandırılması ve satışı konusundaki uygulamayı değiştirecek bir sistemi Sağlık Bakanına imzalatmışlardır.
Bu yazı hazırlanırken, İlaç ve Eczacılık Dairesi’nden uzman görüşü alınmadığı, Birliğimiz ile istişare edilmediği ve Eczacılık Zehirler Kurulu’nun haberdar edilmediği görülmektedir.
Bitkisel ilaçları, vitaminleri  “gıda” olarak kabul eden bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu anlayış, ülkemizde hiçbir zaman var olmamış “aktar” dükkanı açılmasına neden olmuştur.
Türkiye, “aktarlık” sisteminin, çoğu bitkinin tek başına toksik etki gösterebileceği gibi diğer ilaçlarla olumsuz yönde etkileşeceği ve insanları ölüme kadar götürecek örneklerinden yola çıkarak bitkisel-mineral-doğal, kimyasal tüm ilaçların eczanelerde satılması yönünde mevzuat değişikliğine giderken, bizde gayet sağlıklı ve düzgün işleyen ilaç rejimi değiştirilmeye çalışılıyor.
Nitekim Bakanın yazdığı son yazıda, tanımı ve nitelikleri belirtilmemiş ilaç bilgisinden yoksun kişilere bitkisel ilaç ve vitamin satma yetkisi verilmek istenmektedir.

Sağlık Bakanına, yasal dayanağı olmayan ve yürürlükteki “Eczacılık Zehirler Yasası’na” aykırı olan bu tutumundan vazgeçmesini, aksi takdirde, sorumlu olduğu yasalara aykırı davranan bakan ünvanı alacağını hatırlatır, Birlik olarak bu yasa dışılık için hukuk yoluna başvurmak zorunda kalacağımızı üzülerek söylemek zorundayız.
Üyelerimize, ilgililere, kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yönetim Kurulu a.
Fatma Azgın (Başkan)

Dağıtım: Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Başsavcılık , İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürlüğü

Bu haber toplam 1668 defa okunmuştur