1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Bugün de biri gelse aynı yazıyı veririm”
“Bugün de biri gelse  aynı yazıyı veririm”

“Bugün de biri gelse aynı yazıyı veririm”

YENİDÜZEN'e konuşan Ulaştırma Bakanı Dürüst’ten Bird Airlines açıklaması

A+A-

Meltem SONAY

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yaklaşık 9 ay önce törenle ‘Sefer düzenleme yetkisi’ verildiği duyurulan Bird Airlines’ın henüz uçamaması, ortaya çeşitli iddiaların atılmasına neden oldu.

‘Uçağı yok, kaydı yok, Türkiye Sivil Havacılık’a başvurusu yok’ denen Bird Airlines’ın Direktörü Tuncay Çelik,  ‘Bürokrasiyi aşamadık, tıkandık kaldık’ derken, Kuzey Kıbrıs makamlarının da ‘ilgisizliği’nden yakındı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’se şirkete verilenin sadece ‘koşullu ön izin’ olduğunu, Türkiye Sivil Havacılık’tan gerekli izinlerin tamamlanması durumunda buraya da sefer yapılabileceğini kaydetti, şirkete herhangi bir ayrıcalık sağlanmadığını belirtti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst Bird Airlines’a verilen ‘Sefer Düzenleme Yetkisi’nin, Türkiye Sivil Havacılık’tan izin almak koşulu ile ÖN İZİN olduğunu belirtti…

Ulaştırma Bakanı Dürüst:
“Uçuş yapma izin verme yetkimiz yok, TC Havacılık’tan izin alması için ÖN İZİN verdik”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, sosyal medyadaki yorumlar ve basında çıkan haberleri hayretler içerisinde izlediğini ifade etti, Ulaştırma Bakanlığı olarak herhangi bir havayoluna uçuş yapması için izin verme yetkileri olmadığını kaydetti.

Ortaya atılan iddialara işaret eden ve gerçekliği olmadığını kaydeden Kemal Dürüst, ihaleye çıkılmasını gerektirecek bir konu olmadığının, Bird Airlines’a verilenin sadece bir ÖN İZİN olduğunun altını çizdi.

Kemal Dürüst, verilen ön izin yazısınınsa, Türkiye Sivil Havacılık’ın kriterlerini yerine getirip uygunluk alınması halinde uçuşuna izin verilmesini içerdiğini aktardı.

Kemal Dürüst’ün açıklamaları şöyle:

“Şimdi şu anda da bize bir turizm acentesi gel ve dese ki ‘Biz Kıbrıs’a uçuş yapmak isteriz’… Burası bir ada ülkesi. Bu ada ülkesine ya denizden, ya havadan gelecek insanlar ve bizim biletler pahalıdır diye da bas bas bağırıp şikayet ettiğimiz bir nokta vardır. Bunun için alternatif, rekabet gücünü artıracak başka hava yollarına ihtiyaç vardır.

Birisi bize müracaat ettiği zaman, bizim izin verme yetkimiz yoktur, bizim ÖN İZİN içeriği taşıyan ve verdiğimiz şöyle bir yazı var. Sivil Havacılığın da, asla siyasi davranmayan Sivil Havacılık’ın verdiği bir yazıdır”.

“Bugün de biri gelse aynı yazıyı veririm”

“Gizli bir şey yapılmadı. Verdiğimiz yazı, bugün de gelseler yine aynı yazıyı veririm,  yazıda gideceksiniz Türkiye Sivil Havacılık’ın kriterlerini yerine getirdikten sonra, uygunluk vermesinden sonra bize geldiğiniz takdirde biz sizin yaptığınız müracaatınızı değerlendireceğiz. İzni verecek olan TC Sivil Havacılık. Bizim verdiğimiz yazı ile Türkiye Sivil Havacılık’a müracaat ediniz, kriterleri yerine getiriniz. Getirdikten sonra tekrar bize geldiğiniz takdirde bizim Sivil Havacılığımız gerekeni yapacaktır”.

“Adam gitmiş orada alabilmiş veya alamamış… İnşallah alır”

“Adam gitmiş orada alabilmiş veya alamamış… İnşallah alır diyorum de buraya da bir havayolu da katılmış olur. Orada işlemler gecikmiş veya alamamış ise ona söyleyecek de biz sözümüz yok.”

Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik’in ‘Telefonlarıma bile bakmıyorlar, bir toplantıya çağırmadılar’ iddialarını sorulması üzerine ise kendisine herhangi bir randevu talebi gelmediğini ifade eden Kemal Dürüst, talep etmesi durumunda kendisine hemen kabul edeceğini de kaydetti.


Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi:
“Bird Airlines’la ilgili bir ayrıcalık yok”

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Türkiye Cumhuriyeti ile işbirliği anlaşması uyarınca, Türkiye hava sahasını kullanan bir uçağın, bizden de izin alması koşulu ile buradan da uçabileceğini anımsattı.

Bizim Sivil Havacılığımız tanınmadığı için Türkiye Sivil Havacılık’ın verdiği izin koşulu ile bize de sefer düzenleme izni verebildiğimizi aktaran Sofi, Bird Airlines’a verilen ön izinle ilgili de bir ‘seçme’ durumu olmadığını, talep eden tüm havayolları için Türkiye Sivil Havacılık’tan gerekli izni alması ve işlemlerini tamamlaması durumunda aynı prosedürün uygulandığını kaydetti.

Tescili Türkiye Sivil Havacılık’ın yaptığını yineleyen Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, “Biz Türkiye Sivil Havacılık’tan alınan belgeleri görür ona göre uçuş izni veririz” şeklinde konuştu.

Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik “Kuzey Kıbrıs makamları”nın İLGİSİZLİĞİ’nden yakındı: “Hep ben arıyorum, telefonlarıma bile dönmüyorlar”

 

Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik,
Kuzey Kıbrıs makamlarının İLGİSİZLİĞİ’nden yakındı…

 

“Hep ben arıyorum, telefonlarıma bile dönmüyorlar”

Uçuşların başlayabilmesi için gerekli olan ‘Air Operation Certificate’in Ankara tarafından verildiğine işaret eden Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik, Kuzey Kıbrıs’tan ‘Sefer Düzenleme Belgesi’ almadığını, zaten öyle bir yetki olmadığını kaydetti.

Uçakları yok diye eleştirildiklerini ancak uçakların Air Operation Certificate alındıktan sonra alındığını savunan Çelik, “3 boeing’im Ocak’ta geliyor, 80-100 personelim var ben bunları nereye koyayım” diyerek kendisine yer verilmediğini de ileri sürdü.

Havayolu şirketi kurmanın kolay bir iş olmadığını yineleyen Çelik, normalde de işlemlerin tamamlanmasının 1 yılı bulduğunu savundu.

Ercan’da bir konteynerin işaret edildiğini savunan Tuncay Çelik, kendisine ne Ercan’da, ne de başka bir yerde yer verilmediğini söyledi.

Apronun da çok küçük olduğunu ve uçakları için yer olmadığını ifade eden Tuncay Çelik, gerek Türkiye’de gerekse de Kuzey Kıbrıs’ta bürokrasi sorunları yaşadığını yineledi.

“Hep ben arıyorum, telefonlarıma bile dönmüyorlar. 9 aydır bit toplantıya bile çağırmadılar” diyen Çelik, Kuzey Kıbrıs makamlarını ilgisizliğinden de yakındı.

Bürokrasi ile tek başına mücadele ettiğini savunan Bird Airlines Direktörü Tuncay Çelik, kendisine destek olunmadığını belirtti.

 

 

 

Bu haber toplam 4801 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler