1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. BAŞBAKANLIK ÖNÜ SIĞMADI!
BAŞBAKANLIK ÖNÜ SIĞMADI!

BAŞBAKANLIK ÖNÜ SIĞMADI!

Eylemin tansiyonu yükseldi, "polis katilleri koruma" sloganları atıldı

A+A-

Başbakanlık önü  yine bu sabah tarihi bir eyleme şahit oldu. Binlerce kişi başbakanlık önüne gelerek, hükümetin saatleri geri almasını talep etti.

Sendikal Platform başta olmak üzere birçok sendika, sivil toplum örgütü, öğrenciler ve vatandaşlar bugün UBP-DP Azınlık Hükümeti’ne tepki göstermek için Başbakanlık önünde miting düzenledi. 

Sendikal Platform'un saat 12.00'de  eylemin sona erdiğini duyurmasına rağmen, çoğunluk gençler olmak üzere pek çok sendika üyesi ve yurttaş başbakanlık önünden ayrılmadı. 

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği mitingde, fenalaşanlar oldu, biri hamile bir kadın polis olmak üzere 8 polis yaralandı,

Polis Çavuşu Şaban Yeğen'in, kafatası ve elmacık kemiklerinde kırılmalar olduğu, diğer polislerin de göğüs ve başlarına darbe aldıklarını bildirildi.

Faika Paşa, Havva Güleş ve Davida Günbay isimli 3 eylemci elde ayaktan tutularak başbakanlığın güvenlik odasına alındı. Haklarında herhangi bir dava okunmazken, 3 eylemci kadın polisten gördükleri muameleden şikayetçi oldu.

Sendikal Platform adına, Turk- Sen Başkanı Aslan Bıçaklı ve KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan birer konuşma yaptı. Konuşmalarda saatlerin geri alınması talep edildi, hükümet istifaya çağrıldı. Sendika başkanları dışında öğrenciler adına Hasan Kırmızı isimli lise öğrencisi, kazada ölen arkadaşları için isim yoklaması yaptı. Başbakanlık önünde hem gözyaşı vardı hem de tansiyonun zaman zaman yükseldiği eylemde öfke eksik değildi.

Sabah 10.00'da başlayan eylem saat 15.00 sıralarında sona erdi.

 

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden, eylemde yaralanan kişilerin sağlık durumu ile ilg şu paylaşımı yaptı: Sağlık Bakanı Sayın Faiz Sucuoğlu ile telefonda görüştüm. Bana aktardıkları şöyle: Üç öğrencimiz ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiş. Bir öğretmenimiz nefes darlığı şikayeti ile hastaneye başvurmuş; bir başka öğretmenimizin göğsünde yumuşak doku ezilmesi varmış. Yaralı üç polisimiz olduğunu söyledi Sayın Bakan. Biri başından, diğeri gözünden yaralanmış. Üçüncü polisimiz ise hamile bir kadın polismiş; karnına bir darbe aldığı düşünülüyor ve müşahede altında tutuluyormuş. Çok üzgünüm. Herhangi bir yorum yapmadan bu bilgileri paylaşmak istedim. Yaralılarımızın tümüne ve yakınlarına geçmiş olsun der, acil şifalar dilerim.

 

---------------------

SAAT: 14.30

İçeriye alınan 3 kadın eylemci,  polisten şikayetçi oldu ve ifadeleri alındı. Kadınlarn dışarıya çıkarılmasıyla eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

--------

SAAT:13.40

Eylem sırasında yurttaşların isyanları oldu. Umut Öksüz isimli vatandaş; Bizi koruyacaksınız ,bu binayı lamarinayı değil. Biz halk için burdayız, sendikalar nerede, biriler yemek yeyip keyif çatarken çocuklar burada

 

SAAT: 13.50

İçeride tutulan  Havva Güleş'in ailesi başbakanlığa geldi. Ailenin gelişiyle polis ile  kısa süreli gerginlik yaşandı; "Benim çocuğumu yaka paça götüremezsiniz, televizyondan izledim nasıl götürdüğünüzü, AİHM şikayetçi olacağız" .

 

SAAT:13.15

Eylem devam ediyor... Eylemciler de polis de başbakanlık önünde

 

Kalabalık polise tepkili:

"Biz karanlıktan korktuğumuz için size sığındık, siz kimden korkuyorsunuz"

"Üzerine yürüdüğünüz insanlar çocuktur"

"Sobalarının önünden ayrılmayan memurlar, maaşlarından kesilmesin diye buraya gelmeyenler, yazıklar olsun size"

 

SAAT: 12.50

Başbakanlık önünde tansiyon yeniden yükseldi. Bir polis yaralandı, 3 eylemci kadın elde ayaktan görülerek içeri alındı. Polis etten duvar örüp eylemcilerin üzerine yürüdü.

 

Yüzüne taş isabet eden bir polis gözünden yaralandı. Yaralı polis hastaneye götürüldü.

 

SAAT: 12.15

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Sendikal Platform'un eylemi sona erdi demesi üzerine, kalabalıktan tepki yağdı

Gençler: Sendikalar sussun gençler konuşsun
Kalabalık,  "Korkak sendika istemiyoruz" sloganları attı.
Bazı sendika başkanları Başbakanlık önünden ayrıldı. Dev-İş Başkan Hasan Felek ve TÜRKSEN Başkanı Aslan Biçaklı hala başbakanlık önünde. DAÜ-SEN ve KTÖS üyeleri de başbakanlık önünden ayrılmadı.
Dev- İş Başkanı Hasan Felek çağrı yaptı, Dev- İş burada kalıyor, hiçbir üye buradan ayrılmıyor

 

 

Başbakanlık önünde  yarım saatlik oturma eylemi yapıldı.

 

 

SAAT:11.45

,

Başbakanlığın önü tarihi bir eyleme sahne oldu. Kalabalık  bakanlıklar trafik ışıklarına kadar uzandı.

 

EYLEM sırasında fenalaşanlar oldu

 

Gerginliğin artmasıyla çevik kuvvet başbakanlık bahçesine kovuşlandırıldı.

 

Başbakanlık önünde arbede, eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı.

Eylemin tansiyonu yükseldi, "polis katilleri koruma" sloganları atıldı

-------

SAAT: 11.40

Öğrencileri temsilen Hasan Kırmızı, konuşmasına yoklama yağarak başladı
Öğretmen soruyor Sude Demirkıran burada mı
Denktaş Mutluel burada mı
İlyada Öztürk  burada mı

Kalabalık yanıt verdi "burada!"

---------

SAAT: 11.38

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan: Burada ses düzeni bile kurmamıza izin vermeyenlere o koltuk klarda oturmalarına izin verecek miyiz? Sude, İlyada, Denktaş'a ailesine hesap verene kadar biz burada olacağız. Size 17 Mercedes almaya para var, okullara gitmek için kullanılacak yolları da almaya para yok. Bütün memleket anladı, onlar anlamadı, yuh oldun bize ki seçtik, yuh olsun ki o koltuklara oturttuk. Korkunun ecele faydası yok, diktiğiniz demir kapıları istediğimiz zaman yanına geliriz. Niye bu kapının arkasında saklanırsınız?  Biz onu yapmaya gelmedik, biz talebimizin karşılanması için buradayız, bunu yerine kadar burada yaptığı lacağız. Gençlerimizi ağlatanlar hesap verecek

----------------------------------------

SAAT:11.11

TÜRKSEN Başkanı Aslan Bıçaklı: Toplumun başı sağ olsun. Toplumun bütünü burada, buraya Sendikal Platform olarak ses için izin istedik, uygun değilmiş. Uygun değişmiş burada ses düzeni kurmak, insanlarımıza seslenmek
Öğretmen, memur, işçi, geleceğimizi teslim edeceğimiz gençlerimiz burada, siz neredesiniz.

Bu kazanın olmasının sebebinden biri de saatlerin geri alınmaması . 50 yıllık uygulama niye kalktı, artık saat Batı'dan mı doğar? Herkes size saatleri geri çek diyor Cumhurbaşkanı da bnu söyledi.

Halkın %99 bunu istiyor siz o koltuklarda kimleri temsil ediyorsunuz? İrsen beye de demiştim toplam rağmen icraat yapma demiştim, nerede İrsen bey şimdi. Siz de bünün siyasi bedelini ödeyeceksiniz. Sorumluları istifa edecek. Bu efendiler bilecek, saatler geri geçilene kadar, sorumlular hesap verene kadar biz bu arda olacağız.

Tavsiyem bugün yapacağınız Bakanlar Kurulu'nda bu yönde karar alınması. Bütün halk burada, eğer siz bu halkı temsilen o koltuklarda oturuyorsanız, bir kararı hemen alacaksınız, bu halkı temsil etmiyorsanız, kimi temsil ettiğinizi açıklayacaksınız. Öğretmen, memur, işçi, öğrenci bu karar alıncaya kadar barda olacak, kazamız mübarek olsun.

 

SAAT:11.00

Başbakanlık önünde öğrenciler konuşuyor, hükümete; " başka analar ağlamadan, size sesimizi duyurmaya geldik"

 

------

SAAT:10.44

 

Başbakanlık önünde internet erişimi kısıtlı, bölgesel kısıtlama yapıldığı iddiaları var

 

----

SAAT: 10.30

Başbakanlık önü doldu, kalabalık bakanlık trafik ışıklarına kadar uzandı 

 

 

 

SAAT: 10.24

KTAMS, siyah zeminde yazılmış, "Dünya saatine geçmek istiyoruz", "Sorumlular istifa etsin" pankartlarıyla Başbakanlık önüne geldi. Başbakanlık önü doldu... Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Eğitim Bakanı Özdemir Berivan ve Çalışma Bakanı Ersan Şener'in resimlerinin yer aldığı pankartta" İSTİFA"

SAAT:10.15

Başbaklık önünde gençle kazada kaybettikleri arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu

 

SAAT: 10.08

Sendikalar da Başbakanlık önüne geldi. 

SAAT: 10.00

Başbakanlık önüne gruplar gelmeye devam ediyor, "gençlik burada sizden cevap bekliyor"

 

 

SAAT:09.50

Başbakanlık önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Öğrenci grupları Başbakanlık önüne geldi, "susma sustukça sıra sana gelecek " sloganları atılıyor

 

---------

Girne-Değirmenlik dağ yolunda meydana gelen kazada 3 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından hükümetin ‘saat’ uygulamasında diretmesi, sendikaları, halkı sokağa döktü. Sendikal Platform başta olmak üzere birçok sendika, sivil toplum örgütü, öğrenciler ve vatandaşlar bugün UBP-DP Azınlık Hükümeti’ne tepki göstermek için Başbakanlık önünde miting düzenliyor. 

Bu haber toplam 2712 defa okunmuştur