1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Avrupa Komisyonu'ndan burs açıklamsı
Avrupa Komisyonundan burs açıklamsı

Avrupa Komisyonu'ndan burs açıklamsı

Avrupa Komisyonu, “pilot proje kapsamında” bu yıl Kuzey Kıbrıs’ta eğitim gören öğrencilerin “Avrupa Birliği Burs Programı’ndan yararlanmasını sağladıklarını açıkladı.

A+A-

 

“Amaç, tecrübe ve izole edilmişlik duygusunu hafifletmek”

Didem MENTEŞ


Avrupa Komisyonu, “pilot proje” kapsamında bu yıl Kuzey Kıbrıs’ta eğitim gören öğrencilerin Avrupa Birliği Burs Programı’ndan yararlanmasını sağladıklarını açıkladı.
Güney Kıbrıs’ta okuyan Kıbrıslı Türk öğrencilerin Avrupa Birliği Burs Programı’nın desteklediği her türlü deneyimden yararlanabildiğini söyleyen Komisyon, bu yıl Kuzey’de okuyan öğrenciler için “pilot proje” başlatıldığını aktardı.
Avrupa Komisyonu, 2013 yılında burs programından yalnızca “Kuzey Kıbrıs’ta en az 7 yıl eğitim gören öğrencilerin” programa dahil olabileceği gerekçesiyle, Güney’de eğitim gören öğrencileri bursa başvurmada kapsam dışı bırakmıştı.
YENİDÜZEN’in konuyu gündeme getirmesiyle Avrupa Komisyonu yetkilileri açıklamada bulundu. Komisyon, AB Burs Programı amacının, Kıbrıs’ın kuzeyi dışında hiç eğitim görmeyen, Kıbrıslı Türk öğrenci ve öğretmenlere, diğer Avrupa Birliği ülkeler konusunda bilgi edinmelerini ve izole edilmişlik duygusunu hafifletmeyi hedefinde olduğunu belirtti.

“İzole duygusunu hafifletmek…”
Avrupa Komisyonu, Güney Kıbrıs’ta eğitim gören Kıbrıslı Türklerin, her yıl sağlanan burs olanaklarından bu yıl kapsam dışı bırakılma nedenlerinden birinin de Güney’de okuyanların “Erasmus” programından da yararlanma avantajları olduğunu aktardı.
Avrupa Komisyonu, AB Burs Program amacının, Kıbrıs’ın kuzeyi dışında hiç eğitim görmeyen, Kıbrıslı Türk öğrenci ve öğretmenlere, Kuzey Kıbrıs dışındaki öğrenim hayatını ve diğer Avrupa Birliği ülkeler konusunda tecrübe ve bilgi edinmelerini ayni zamandan izole edilmişlik duygusunu hafifletmeyi amaçlamakta olduğunu belirtti.

“Pilot proje”
Komisyon açıklamasında, “bu sebeple, Kuzey Kıbrıs dışında okuyan öğrenciler, burs programı için uygun değildir çünkü onlar zaten programın desteklediği deneyimlerden yararlanıyorlar. Kuzey Kıbrıs’ta okuyan arkadaşlarında olmayan seçenek onlara zaten sunuluyor. Ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrenciler, Kuzey Kıbrıs’ta okuyan arkadaşları için seçenek olmayan, Erasmus programına da başvurabiliyor” denildi.
2013 yılında, pilot proje olarak başlanıldığını ve ilk kez, geçmiş tecrübelere dayanarak ve Kıbrıslı Türk toplumunun talebi üzerine, son sınıf lise öğrencilerinin dahil edildiğini açıklayan Avrupa Komisyonu yetkilileri, eğitim yılı sonunda, pilot projeyi değerlendirip, ilerisi için sürdürülebilir olup olmadığına bakılacağını açıkladı.

 

Bu haber toplam 1989 defa okunmuştur